יומיים אחרי שמפגש הפסגה בין נשיא ארה"ב טראמפ למנהיג קוריאה הצפונית קים ג'ונג און, הסתיים במפתיע וללא תוצאות, בכירים בצפון קוריאה חושפים את עומק המשבר. לטענת הבכירים ששוחחו בעילום שם עם רשת CNN, קים ג'ונג און היה משוכנע שיחזור עם הסכם חתום מהפגישה בוייטנאם. "לא הייתה לו תוכנית גיבוי", אמר מקור שמכיר היטב את פרטי השיחות על פירוק צפון קוריאה מנשק גרעיני, "קים הגיע להאנוי בביטחון גבוה וציפה לחזור עם הכרזה והסכם".
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
מקורות נוספים בפיונגיאנג טענו כי ביטחונו של הרודן התערער לאחר כישלון השיחות וכי נוצרה אווירה של ייאוש, השפלה ומרמור בסביבתו של קים לאחר הפסגה. "היה צורך עצום מצד המפלגה השלטת לעזוב את האנוי עם הסכם חתום, במיוחד לאור כל התעמולה החיובית לפני ובמהלך הפסגה, זה היה חסר תקדים", אמר אחד מהם. "השלטון בצפון קוריאה הציג את הפסגה כהצלחה גדולה עוד לפני שהחלה".
לדברי הבכירים, קים ואנשיו ניהלו מו"מ קשוח לפני הפגישה ואף איימו לבטל את השיחות אם ארה"ב לא תגלה גמישות בנוגע להסרת הסנקציות, אך בתמורה הם היו מוכנים לוויתורים משמעותיים. "הם היו מוכנים לוותר על כל המתקנים ביונגביון - הכור הגרעיני היחיד המוכר במדינה. לא מדובר רק בוויתור על כור פיזי אחד אלא על המתחם כולו".
עוד טענו המקורות כי הרודן והבכירים היו מוכנים להציג בפני טראמפ "נכונות להתפרק לחלוטין מנשק גרעיני במסמך רשמי - הם ירדו לפרטים בשלב מוקדם, ואז טראמפ דחה את ההצעה ועזב". לפיהם, קים נותר המום מצעדיו של הנשיא האמריקני ואף מושפל.
שר החוץ הצפון קוריאני, רי יונג, אמר לעיתונות שהם דווקא דרשו "הסרה חלקית בלבד של הסנקציות, הסרה של הסנקציות שמקשות על חיי האזרחים, לא הסנקציות הצבאיות". רי יונג אף טען כי ייתכן שקים "איבד את הרצון לנהל משא ומתן" - ולפי הבכירים בצפון קוריאה, קים ג'ונג און הכיוון את שר החוץ שלו לומר את הדברים על מנת להתריע בפני האמריקנים על פספוס "הזדמנות של פעם באלף שנים".
בכיר במחלקת המדינה האמריקנית הסביר כי אתמול צפון קוריאה הציעה לסגור חלק ממתחם הגרעין שלה בתמורה להסרה מוחלטת של הסנקציות האמריקניות, מלבד הסנקציות הנוגעות לתוכניות נשק השמדת ההמונים שלהם.
"הדילמה שעמדה בפנינו היא שבצפון קוריאה בשלב זה, לא מוכנים להקפיא לחלוטין את כל תכניות הגרעין שלהם", טען הבכיר. "אז לתת מיליארדי דולרים בהקלת הסנקציות בעצם יעמיד אותנו בפוזיציה שבה אנו מסבסדים את מפעל הגרעין של צפון קוריאה". הבכיר גם טען שהתעוררה מחלוקת לגבי המתחם ביונגביון: "זה מתחם משמעותי של מתקנים, וחשוב מאוד להיות ברורים מאוד לגביו. הצפון קוריאניים התקשו לתת לנו הגדרה ברורה של העתיד של המקום", כך לפי אותו בכיר אמריקני.
גם טראמפ אמר דברים דומים לתקשורת אחרי שהמפגש נקטע: "הכול היה סביב הסנקציות. הם פחות או יותר רצו הסרה מלאה שלהן, ואנחנו לא יכולנו להרשות זאת". בריאיון אחר אמר נשיא ארה"ב: "הם לא מוכנים לסגור לחלוטין את מפעל הגרעין שלהם, ואני מבין את זה לחלוטין. הם בנו אותו במשך הרבה זמן, וזה לא אומר שהעולם צריך להיות שמח".
עם זאת לא כולם הביעו פסימיות מוחלטת: נשיא דרום קוריאה מון ג'י אין אמר כי המדינה תסייע לצדדים בכל מה שיידרש על מנת שיגיעו להסכמות: "אני מאמין שמה שקרה הוא עוד צעד בתהליך שיוביל להסכמות ברמה גבוה יותר", אמר אין.