האס 400 בסוריה (ארכיון) (צילום: RIA novosty, חדשות)
האס 400 בסוריה (ארכיון)|צילום: RIA novosty, חדשות

דוח חדש שפורסם על ידי ה-FOI הסוכנות למחקרי ביטחון בשבדיה, אחד מגופי המחקר החשובים בתחום הביטחון בעולם, קובע שביצועיה של מערכת ההגנה האווירית הרוסית החדישה - ה-S-400, נמוכים בהרבה ממה שהרוסים טוענים. הדוח מתבסס על ניתוח של המערכת שהוצבה באופן מבצעי בסוריה ובאוקראינה כשאחת המסקנות העיקריות היא שהיכולת המבצעית של המערכת נמוכה בהרבה מהנטען.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

מהדוח עולה כי טווח הגילוי והיירוט של המערכת, כלומר, המרחק שבו מטוסי אויב יהיו גלויים בפניה ובסכנת הפלה, מוגזם - והטענה לטווח העולה על 400 ק"מ מנופחת. על פי הדוח, המערכת מסוגלת "להעסיק" (להוות איום) כלי טיס בטווחים שלא עולים על 200 ק"מ (משמעותית פחות ממערכת ה-S-200 המיושנת המסוגלת להגיע לטווחים של עד 310 ק"מ).

בנוסף, הדוח מציין שהרוסים פיתחו כמה סוגים של טילי יירוט שיוכלו להיות מורכבים על מערכת ההגנה. אחד מהמיירטים המתקדמים ביותר, שקיבל את הכינוי N6 ומיועד ליירוט מטרות בטווחים ארוכים במיוחד, עדיין אינו מבצעי - למרות הטענות של הרוסים.

מערכת S-400 רוסית (צילום: רויטרס, חדשות)
אס 400 (ארכיון)|צילום: רויטרס, חדשות

הרוסים טוענים שהמערכת החדישה והמתקדמת יעילה מול מספר רב של מטרות, ביניהם כלי טיס בלתי מאוישים, מטוסי קרב, מטוסי תובלה ותדלוק, ופלטפורמות מודיעין שונות. עם זאת, על פי הדוח, המערכת כמעט ולא מהווה איום על מטוסי קרב קטנים וזריזים ומגלה יכולות טובות יותר מול מטוסי תובלה כבדים ומגושמים.

על פי המומחים השבדיים, ניתן להתגבר על מערכת ההגנה במספר שיטות פשוטות. ראשית, הדרך הטובה והיעילה ביותר היא לטוס מחוץ לשטח הכיסוי והיירוט של המערכת (מעטפת ההרג), ולשגר חימוש מונחה ממרחק רב. אופציה נוספת היא לעשות שימוש בלוחמה אלקטרונית וחסימה של מכ"מ המערכת.

"מספיק לנטרל גורם אחד - והמערכת יוצאת מכלל פעולה"

הדוח מסביר גם, שחיסרון נוסף של המערכת היא ריבוי הרכיבים שבה, והקלות בה ניתן לנטרל את הסוללה כולה. "מספיק לנטרל רק גורם אחד מבין אלה שפורטו כאן והמערכת יוצאת מכלל פעולה, זהו חסרון גדול שמצביע על נקודות תורפה רבות", מציין רוברט דלסיו, סגן מנהל מכון המחקר.

הדוח והנתונים שעולים ממנו, עשויים להסביר מדוע הרוסים ממעטים להפעיל את מערכת ההגנה החדישה בסוריה ובאוקראינה. בשנה שעברה ארצות הברית תקפה בעשרות טילי שיוט מתחמים של צבא אסד - אף אחד מטילי השיוט לא הופל בידי ה-S-400. הרוסים שכנראה מודעים היטב לביצועים האמתיים של המערכת בחרו להעביר לזירה הסורית דווקא את מערכת הפנציר (SA-22), בה משולבים גם תותחי נ"מ כדי להתמודד עם המתקפות הישראליות.

משגר פנציר שצה
משגר פנציר שצה"ל השמיד|צילום: דובר צה"ל

בהקשר זה מעניין לציין שהנשיא הטורקי ארדואן, צריך להחליט בימים אלה, האם לרכוש את מערכת ההגנה הרוסית. משמעות הרכישה היא שהשליט הטורקי לא יוכל לקבל את מטוסי ה-F-35, שרכש מארצות הברית, ושטייסי חיל האוויר שלו כבר החלו את האימונים עליהם בבסיסי חיל האוויר האמריקני.