שיגור טיל אירני, ארכיון (צילום: presstv, חדשות)
שיגור טיל אירני, ארכיון|צילום: presstv, חדשות

משמרות המהפכה באירן האשימו היום (ראשון) את "אויבי המדינה" בניסיון לא מוצלח לסכל את תכנית הטילים שלה ולהביא לכך שהטילים יתפוצצו באוויר. לדברי מפקד הזרוע האווירית של משמרות המהפכה אמיר עלי חגי'זאדה, "הם ניסו ככל יכולתם כדי לפגוע בטילים שלנו ולהביא לכך שהם לא יפגעו במטרה". דבריו צוטטו בסוכנות הידיעות האירנית "פארס".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

לפני כשבועיים פרסם ה"ניו יורק טיימס" תחקיר, ובו נטען כי ממשל טראמפ האיץ תוכנית חשאית לחיבול בטילים הבליסטיים וברקטות של אירן. גורמי ממשל בעבר ובהווה תיארו את התוכנית כ"מערכה מתמשכת" שנועדה לחתור תחת היכולות הצבאיות של טהרן ולבודד את הכלכלה שלה. בבית הלבן לא אישרו את הדיווח.

הבכירים, שדיברו עם העיתון וצוטטו בעילום שם, אמרו כי "לא ניתן למדוד באופן מדויק את הצלחת התוכנית החשאית", וציינו כי ממשל ארה"ב מעולם לא הכיר במהלך מבחינה פומבית. רק בחודש האחרון נכשלו שני שיגורי לוויינים אירנים תוך דקות, ובתחקיר נטען כי מדובר בחלק מדפוס הפעולה שנמשך כבר 11 שנים - עוד מימי ממשל בוש הבן.

ממשיכים באיומים (צילום: AP, חדשות)
נשבע להמשיך את דרכה הצבאי של אירן|צילום: AP, חדשות

בתוך 11 השנים הללו, 67% מהשיגורים של אירן לחלל נכשלו, בהשוואה לממוצע העולמי שעומד על כ-5% בלבד ברחבי העולם. עם זאת, העיכובים והתקלות לא הרתיעו את אירן: הנשיא רוחאני הבטיח להמשיך ולהרחיב את היכולות הצבאיות ויכולות שיגור הטילים של הרפובליקה האסלאמית למרות הסנקציות האמריקניות.

מייק פומפאו|צילום: AP‎, חדשות


ממשל טראמפ טוען כי תוכנית החלל האירנית היא רק כיסוי לניסיונותיה של אירן לפתח טיל בליסטי חזק מספיק כדי לשלוח נשק גרעיני בין היבשות. לאחר ניסיון האירנים ב-15 בינואר, מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ציין כי משגרי הלווין האירנים מצוידים בטכנולוגיות שכמעט זהות וניתנות להחלפה עם טכנולוגיות המשמשות טילים בליסטיים.

על פי דיווחים, כישלונות ההשקה האירנים הניעו את ה"ניו יורק טיימס" לחפש פקידי ממשל ובעלי תפקידים לשעבר שעבדו בתוכנית החבלה האמריקנית ב-12 השנים האחרונות. אותם בעלי תפקידים נשארו אנונימיים משום שלא היו רשאים לדון בפומבי על התוכנית החשאית.

גורמים רשמיים תיארו את המאמץ מרחיק הלכת, שנוצר תחת הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש, במסגרתו ניסו להעביר חלקים וחומרים פגומים לתוך רשתות האספקה ​​של אירן. התוכנית הייתה פעילה גם בשלב מוקדם בממשל של הנשיא לשעבר ברק אובמה, אך היא נחלשה עד שנת 2017.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו