במדד תפיסת השחיתות העולמי ל-2018 יותר מ-70% מהמדינות קיבלו פחות ממחצית מהנקודות, כך פרסם היום (שלישי) הארגון הבינלאומי IT שערך את הסקר. ציון נמוך מחצי מבטא תפיסת שחיתות גבוהה בקרב הציבור ומעיד על התנהלות בעייתית של השלטון. אז מי המדינה המושחתת ביותר, מי ה"נקייה" ביותר, ואיפה ישראל מדורגת?
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
המדד מדרג 180 מדינות בציונים הנעים בין 0 ל-100, ומבטאים את השחיתות במגזר הציבורי כפי שהיא נתפסת על ידי אזרחי המדינה. את הבדיקה ערכו 6 מכוני מחקר עצמאיים שהשתמשו בכלים שונים ובהם ראיונות, סקרים, והערכות של אנשי עסקים. זאת על מנת לבחון את התפיסות הרווחות בקרב הציבור בנוגע להתנהלות המדינה.
המדינות שבהן נמצאו תפיסות השחיתות הגבוהות ביותר בדירוג הן סוריה, דרום סודן וסומליה. כל אלה קיבלו ציונים נמוכים במיוחד שנעו בין 10 ל-13 מתוך 100. לעומתן, המדינות אשר נמצאו כבעלות תפיסות שחיתות נמוכות במיוחד הן: דנמרק שחזרה למקום הראשון עם מדד של 88 נקודות, וניו-זילנד שהודחה אל המקום השני עם 87 נקודות. אחריהן דורגו פינלנד, סינגפור, שוודיה ושוויץ - כולן עם הציון 85.
מציוני המדינות המדורגות ראשונות ניתן להבין שאף מדינה לא זכתה לציון המושלם 100, ואף לא לציון גבוה מ-90. הציון הממוצע בדירוג נותר גם הוא זהה לשנה הקודמת - ציון 43.
ישראל קיבלה ציון גבוה מהממוצע ודורגה במקום ה-34 עם 61 נקודות. הדירוג מבטא ירידה של שני מקומות ושל נקודה אחת מ-2017, אז דורגה במקום ה-32 עם ציון 62. נתון שעלול להיות מטריד הוא דירוגה של ישראל בין 35 מדינות ה-OECD: שם מיקומה הוא 23, מעט מעל השליש התחתון. עם זאת, בין השנים 2012-2018 הציון של ישראל נותר יציב בטווח שבין 61-64, ללא שיפור או החמרה משמעותיים במצבה.
ההיבטים אותם בוחן המדד מגוונים ונעים מיכולת הממשלה להתמודד, לאכוף ולמגר שחיתות, ועד מקרי שחיתות בהם לקחו חלק אנשי ציבור. שחיתות יכולה לתבטא בהתנהלות כספית, בין אם בשוחד ובין אם בשימוש בכספי ציבור באופן שאינו תקין, אך גם בנפוטיזם ובמינוי מקורבים. בנוסף, הסקר בדק את ההגנה המשפטית הניתנת לחושפי שחיתויות, את שקיפות המידע במרחב הציבורי, ואת רמת ההגנה על חופש העיתונות.
מטעם יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל, השופטת בדימוס נילי ארד, ומנכ"לית העמותה עו"ד חלי עולמי, נמסר כי: "עמותת שקיפות בינלאומית ישראל מפרסמת מדי שנה את מדד תפישת השחיתות, שנערך ע"י הארגון העולמי TI. ברוח השאיפה לעולם ללא שחיתות, פועלת העמותה לקידום ערכים ונורמות של הגינות, שקיפות, שיוויון לכל, אחריותיות, הגינות וקידום מעורבות חברתית בהתמודדות עם תופעות של שחיתות.
על כולנו כאחד לעמוד על משמר עצמאות שומרי הסף ותקשורת חופשית שהם מתשתיות קיומה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. זו חובתנו האזרחית והמוסרית".