ארה
ארה"ב: פוטר סגן ראש ה-FBI לשעבר|צילום: AP

התובע הכללי בארה"ב, ג'ף סשנס, הודיע הלילה (שבת) על פיטוריו המיידיים של סגן ראש ה-FBI אנדרו מקייב, ששימש כמספר 2 תחת ראש ה-FBI לשעבר ג'יימס קומי, שהודח מתפקידו על ידי הנשיא טראמפ. מקייב היה מעורב בחקירת הניסיון הרוסי להשפיע על הבחירות לנשיאות ארה"ב בשנת 2016 וספג ביקורת רבה מצד טראמפ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בחודשים האחרונים מבצעים משרד המשפטים ומשרד מבקר המדינה בארה"ב בדיקה בנוגע להתנהלות ה-FBI בחקירת פרשת המיילים של הילרי קלינטון והקשר ל"קרן קלינטון". לפי גורמים רשמיים, דוח של משרד המבקר קבע כי מקייב, ברבים מהתשאולים, לא דיבר אמת בנוגע לפגישה שקיימו עיתונאים עם בכירים ב-FBI בשנת 2016, ובמהלך החקירה. קביעה זו הביאה לעזיבתו ולביקורת רבה מצד הנשיא טראמפ.

"בהתבסס על דוחות המבקר, משרד המשפטים והמלצת גורם בכיר במשרד התובע הכללי, החלטתי להפסיק את העסקתו של אנדרו מקייב באופן מיידי", אמר סשנס בהודעתו.

טראמפ וסשנס (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ וסשנס|צילום: רויטרס, חדשות

 

פיטוריו של מקייב נמסרו כיומיים לפני יום הולדתו ה-50, בו יכול היה לצאת לפנסיה ולזכות בקצבה לאחר 21 שנות עבודה ב-FBI. לפני קצת יותר מחודש מקייב הודיע על כוונתו לפרוש מוקדם מהתפקיד. כעת עתיד הפנסיה של מקייב נמצא בסכנה.

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיב בטוויטר לפיטוריו של מקייב והגדיר את המהלך "יום נהדר לדמוקרטיה". "ג'יימס קומי גרם לו להיראות כמו 'נער מקהלה', מקייב ידע על כל השקרים והשחיתות בדרגים הגבוהים של ה-FBI", הוסיף טראמפ.

ראש ה-FBI המפוטר, ג'יימס קומי (צילום: רויטרס)
ראש ה-FBI המפוטר, ג'יימס קומי|צילום: רויטרס



מקייב, מצדו, מכחיש כי שיקר לחוקרים וטען כי נשיא ארצות הברית טראמפ דחף לפטרו. "מתייחסים אליי בצורה הזו בגלל פעולותיי, תפקידי והמעורבותי באירועים שקרו אחרי פיטוריו של ג'יימס קומי", טען בהודעה שפרסם. "המתקפה על האמינות שלי היא חלק מניסיון גדול יותר לפגוע ב-FBI, כוחות אכיפת החוק ואנשי מודיעין מקצועיים".

הוא כיהן כממלא מקום ראש הבולשת אחרי פיטוריו של קומי ונאלץ להתמודד בתקופה האחרונה עם האשמות מצד הנשיא טראמפ ובכירים במפלגה הרפובליקנית על רקע החקירה שמנהלת הסוכנות סביב המעורבות הרוסית במהלך מערכת הבחירות לנשיאות בשנה שעברה.

במקביל, מקייב ספג ביקורת על פעולותיה של אשתו, שהתמודדה למשרה פוליטית וקיבלה תרומה מצד ארגון פוליטי בעל זיקה להילרי קלינטון. כמו כן, תהיות רבות הועלו לגבי הניטרליות שלו בזמן שהבולשת חקרה את פרשת המיילים של קלינטון.

כאוס בבית הלבן: רשימת המפוטרים מתארכת

בשבוע שעבר פיטר הנשיא טראמפ את מזכיר המדינה רקס טילרסון, לאחר מתיחות ממושכת בין השניים. נשיא ארצות הברית הודיע על כך בציוץ בטוויטר: "מודה לו על שירותו". לפי ה"וושינגטון פוסט", שלושה מקורבים לנשיא הבהירו כי חשוב היה לנשיא לבצע את המהלך באותה עת, כשהוא מתכונן לשיחות עם מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און, ובמהלך ניהול המשא ומתן על המכסים לארצות הברית.

טילרסון בביקור בסעודיה (צילום: רויטרס)
טילרסון בביקור בסעודיה|צילום: רויטרס



ברשת NBC דיווחו כי טראמפ וטילרסון כלל לא שוחחו לפני פרסום הציוץ של טראמפ, וכי טילרסון לא מבין מה המניע לפיטוריו.

על פי הדיווח ב"וושינגטון פוסט", כבר ביום שישי האחרון פנה טראמפ לטילרסון וביקש ממנו לפרוש מתפקידו. משכך, קיצר טילרסון את ביקורו באפריקה כדי לחזור בהקדם לוושינגטון ולהשלים את המהלך. "אני רוצה להודות לו על שירותו", אמר הנשיא. "הרבה הושג ב-14 החודשים האחרונים, ואני מאחל לו ולמשפחתו כל טוב".

אתמול דווח ב"וושינגטון פוסט" כי הנשיא טראמפ החליט להדיח גם את היועץ לביטחון לאומי שהוא עצמו מינה, גנרל הרברט מקמסטר, וכבר הוחל בחיפוש אחר מחליפים פוטנציאליים. לפי מספר גורמים בממשל האמריקני, יישום ההחלטה מתעכב משום שאין הכרעה בנוגע למחליף וכי הנשיא לא מעוניין "להשפיל" את הגנרל המוערך.