כלי תקשורת באירן דיווחו הבוקר (שלישי) כי לפחות תשעה בני אדם נהרגו במהלך ההפגנות והמחאות בערים השונות של אירן במהלך הלילה. על פי גורמי אופוזיציה אירניים המחאות במהלך הלילה התרחשו בלפחות 47 מוקדים שונים ברחבי הרפובליקה הפרסית. עוד נמסר כי במהלך הלילה נעצרו יותר מ-100 מפגינים ובכך עלה מניין העצורים על פי ההערכות לכ-350-450.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי הפרסומים בתקשורת המקומית, האלימות החלה כשהמפגינים בעיר ח'דריאן ניסו לפרוץ לתחנת משטרה ולחטוף כלי נשק מהמקום. במקרה נוסף, כך דווח, אחד ההרוגים הוא נער בן 11 שהשתתף בהפגנות בחומיינישאר. בתוך כך שר החוץ של טורקיה קרא להרגיע את הרוחות, אמר כי יש להימנע מפרובוקציות והוסיף כי ארצו מקווה שהעולם לא יתערב בנעשה ברפובליקה.
אתמול נורה למוות קצין משטרה ושלושה שוטרים נוספים נפצעו בעקבות אלימות שהופעלה כלפיהם מצד מפגינים. הייתה זו הפעם הראשונה שאנשי כוחות הביטחון נפגעים אחרי ש-12 מפגינים נהרגו מיום חמישי עד אתמול.
דובר המשטרה המקומית מסר בתגובה למקרה כי "מפגין ניצל הזדמנות שנקרתה לו במהלך ההפגנה בעיר נג'אף עבאד וירה בכוחות המשטרה. כתוצאה מכך שלושה נפצעו ואחד נהרג".
היום צפוי המבחן האמיתי של המחאה, נוכח הקריאה ברשתות החברתיות לשביתה כללית באירן. קריאות אלה לצד תמונות רבות של המפגינים עודדו את המשטר לחסום את הרשתות החברתיות ולמנוע גישה לטלגרם ולאינסטגרם.
העיתונאית האירנית הולי דאגרס, פרשנית של המזרח התיכון ועורכת הניוזלטר "האינרניסט", סיפרה אמש בריאיון לחדשות 2 על מאחורי הקלעים של המחאה, ועל נקודת המבט שלה על תמיכתו של הנשיא האמריקני טראמפ במחאה.
למרות גודל המחאות, דאגרס הסבירה שעדיין לא מדובר באיום על משמרות המהפכה: "מבחינת איום על המשטר קשה לומר. אני יודעת שרבים רואים את האירועים וטוענים שמדובר במהפכה האירנית השנייה, אבל למעשה זה לא ריאלי".
"יש קריאות נגד המנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי, קריאות כמו 'מוות לדיקטטור' וקריאות נגד הנשיא חסן רוחאני, אך ניתן לראות מאפיינים רבים נוספים", הוסיפה העיתונאית. "המספרים לא גדולים מאוד ואין הפגנות בכל רחבי המדינה: מתוך כל אוכלוסייה של 80 מיליון איש בכל עיר מפגינים אלפים בודדים".
עוד הסבירה דאגרס, שלמרות הפרשנות המערבית לא מדובר בהכרח בהפגנות שנועדו להפיל את משטר האייתוללות: "הם לא קוראים בהכרח לחילופי השלטון, רבות מהקריאות עוסקות בהתנגדות לשחיתות, בכלכלה וכדומה. יש מי שמדבר על חילופי שלטון ורואה בכך איום, אך הממשלה האירנית כבר נקטה בעבר באמצעים קשים ונראה שהמקרה הזה לא יהיה שונה".