אפליקציות המבוססות על שיתוף מידע של המשתמשים הופכות עם הזמן לחלק בלתי נפרד מחיינו, אך לעיתים המידע שמתפרסם ברבים יכול להיות גם סודי ואולי אף לגרום סכנת חיים. אפליקציית "סטרבה" שמהווה סוג של רשת חברתית לחובבי ריצה מאפשרת סנכרון של נתונים משעוני כושר שעונדים המשתמשים עם מפה המציגה באתר מסלולים שונים. רק שמשתמש ישראלי גילה כי מפה שהועלתה לאחרונה חושפת מיקום של בסיסים סודיים של צה"ל וכן של מסלולי פטרולים הסמוכים למתקנים ביטחוניים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
משיטוט במפה העדכנית שפורסמה באתר בחודש נובמבר האחרון עולה כי חלק מהמשתמשים ששיתפו מידע היו חיילים. כך נחשפו מיקומי בסיסים של צה"ל ודפוסי פעילות של חיילים כמו פטרולים ואימונים בקרבת הבסיסים ואתרים ביטחוניים. דבר חשיפת המידע הרגיש פורסם על ידי רן בן זיק באתר INTERNET ISRAEL, שם הוצג כיצד ניטור פעילות החיילים משרטט באופן מטריד את מסלולי הפטרולים שמבצעים הכוחות.
מי שגילה את המידע המטריד הוא נתן רוזר, סטודנט בן 20 מאוניברסיטה אוסטרלית. "הסתכלתי ומיד הבנתי כמה זה לא טוב, חשבתי שהדרך הטובה ביותר להתמודד עם זה תהיה בחשיפת העניין כדי שיתקנו זאת", סיפר. "מישהו היה מבחין בזה בשלב מסוים, במקרה אני עשיתי את ההקשר".
גם צבא ארה"ב נאלץ להתמודד עם בעיית המידע הרגיש שמשותף באפליקציית הכושר וחושף מיקומי בסיסים אמריקניים באפגניסטן ובסוריה. אמנם, ניתן לזהות מיקום של בסיסי צבא גם על ידי אפליקציות מבוססות לוויין כמו אלה של גוגל, אך ההבדל המשמעותי הוא שב"סטרבה" מוצגים גם דפוסי פעילות של משתפי המידע וכך ניתן לעקוב אחר תנועות החיילים בתוך הבסיס ומחוצה לו. משום שהאפליקציה פופלרית בעיקר בארה"ב ואירופה זה מדגיש באופן בולט יותר את הבסיסים במדינות כמו אפגינסטן וסוריה.
בעקבות הפרסום על דליפת המידע, קולונל בחיל האוויר האמריקני אמר ל"וושינגטון פוסט" כי הצבא בוחן את ההשלכות. עם זאת, באתר הדגישו כי המשתמשים יכולים לסמן את הפעילות שלהם כפרטית ובמידה והיא מסומנת ככזו היא לעולם לא תתפרסם. אולם, ממיפוי הבסיסים הצבאיים שניתן לראות באתר עולה כי מספר רב של חיילים ברחבי העולם כבר שיתף את נתוני המיקום שלהם.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לאחרונה הופצה בצה"ל מדיניות שימוש בשעונים חכמים, לפיה המשרתים מונחים שלא לשתף מיקום ומידע מסווג באפליקציות מסוג זה וברשתות חברתיות בכלל וכן כיצד להשתמש בהן באופן בטוח שאינו מסכן את פעילות צה"ל ואת בטחונם האישי. צה"ל יבחן את האפליקציה וינחה את המשרתים באופן פרטני ככל שיידרש. נציין כי מדובר באפליקציה אזרחית, לה משתמשים שונים ולא רק משרתי צה"ל. המידע באפליקציה הנוגע לבסיסי צה"ל אינו רשמי ואינו מפוקח".