הממשל באירן עוצר פעילים פוליטיים נגד הממשל, לא מאפשר חופש ביטוי ומשתמש בעינויים למרות שורה של הבטחות קודמות לרפורמות - כך עולה מדוח חדש שפורסם הערב (שני) בסוכנות הידיעות רויטרס וחובר בידי שליחה מיוחדת של האו"ם.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
את הדוח, שאירן ניסתה למנוע את פרסומו, חיברה אסמה ג'האנג'יר, עורכת דין פקיסטנית ששירתה כשליחה מיוחדת של הארגון בנושא זכויות אדם. היא מתה לפני כחודש באופן מסתורי. למרות מותה וההתנגדות האירנית, הדוח שלה הושלם ופורסם.
נתוני דוח מצביעים על תמונה מדאיגה בכל הנוגע לזכויות אדם באירן. ג'האנג'יר ציינה את דאגתה מההתדרדרות בנושא זכויות האדם במדינה מאז אוגוסט האחרון, וטענה שלמרות שטהרן הבטיחה לתקן את המצב - לא נעשה בנושא דבר.
היא ציינה במפורש שורת הפרות של זכויות אדם, כמו הזכות לעמוד למשפט הוגן במדינה. באירן נעצרים ונכלאים אנשים ללא משפט הוגן, וגם ההוצאות ההמוניות להורג נמשכות: רק בשנה שעברה הוצאו להורג באירן כ-500 בני אדם. היא האשימה את המשטר האירני גם בעינויים כדי להוציא מחשודים הודאות.
ג'האנגיר קראה גם לעצור מיד את עונשי ההלקאות וקטיעות האיברים במדינה. יותר מ-100 נאשמים הוכו באיראן בשנה שעברה ועוד 19 בני אדם נענשו בקטיעת איברים. בנוסף, טהרן חסמה 7 לאזרחי אירן גישה ל-7מיליון כתובות אינטרנט שונות. עיתונאים רבים ופעילים ברשת נעצרו, ולעיתים גם בני משפחותיהם סבלו מרדיפות.
במהלך הניסיון של משמרות המהפכה לדכא את גל ההפגנות הגדול ביותר במדינה מאז 2009, נהרגו בדצמבר האחרון יותר מ-20 בני אדם. למעלה מ-450 נעצרו. ג'האנג'יר קראה לחקור ולהעמיד לדין את אלו שאחראיים למותם של הפעילים.
עורכת הדין לענייני זכויות אדם סיכמה את הדוח במסקנה פסימית: בחודשים האחרונים הוטלו שורה של הגבלות חדשות על חופש הביטוי, חופש הכינוס וחופש המידע, מעבר להפרות הקיימות כבר של זכויות אדם. בשנת 2018 נשים ובני מיעוטים - אתניים או דתיים - מופלים לרעה, וכך גם בכל הקשור לבני הקהילה הגאה החיים ברפובליקה האסלאמית.