יממה לאחר שהצהיר בכיר פרלמנט אירני כי טהרן לא תקבל שום שינוי בהסכם הגרעין - לא עכשיו ולא בעתיד, התייחס היום (ראשון) גם נשיא אירן רוחאני לדברים בקריאה תקיפה. "ארה"ב נכשלה בניסיון לחתור תחת הסכם הגרעין בין אירן למעצמות", אמר רוחאני.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מדובר בניצחון לטווח הארוך עבור אירן", אמר הנשיא האירני בנאום שנשא ושודר בטלוויזיה האירנית הרשמית. "טראמפ, למרות מאמציו החוזרים ונשנים, נכשל לחתור תחת ההסכם שנחתם על ידי 7 מדינות. זהו ניצחון עבור הצדק, עבור המוסר. אמרתי שוב ושוב - אנחנו ומדינות הסכם הגרעין הבטחנו את ההישגים שנמצאים כאן כדי להישאר ולעולם לא ירדו לטימיון. איש לא יכול להרוס את ההישגים הללו".
אתמול, בעקבות קריאת טראמפ לערוך שינויים דחופים בהסכם הגרעין, תקף בכיר בפרלמנט האירני את הדברים. "אירן פועלת ותמשיך לפעול על פי האינטרסים הלאומיים שלה", אמר הבכיר וציין כי טהרן "לא תיקח שום צעד אחורה" בכל הנוגע למדיניות פתיוח יכולות הטילים הבליסטיים.
הבכיר, עלאדין בורוג'רדי, אמר בריאיון לסוכנות ISNA האירנית כי "יכולת בליסטית היא הגורם המרתיע היחיד מול איומי האויבים, במצב בו אירן הסכימה שלא להחזיק בנשק גרעיני ולא להשתמש בנשק להשמדה המונית כמו נשק ביולוגי או כימי". לדבריו, אירן מתנגדת לנשקים הרסניים מסוג זה.
"טראמפ הפיץ שנאה והיא מופנית גם אליו"
בורוג'רדי, שעומד בראש ועדת הביטחון בפרלמנט האירני ובראש ועדת מדיניות החוץ, לעג לנשיא ארה"ב וטען: "למרות כל ההתרברבויות שלו, הוא נאלץ שוב לחתום על ההקלה בסנקציות". לדבריו, "בזמן שמדינות אירופאיות רבות, בהן החותמות על הסכם הגרעין, מחו על התנהגות הנשיא טראמפ - הוא ממשיך להפר את ההסכם והוא נחשב למבצע ההפרות החמורות ביותר בהסכם". הבכיר הוסיף ואמר כי העיצומים הכלכליים שהוטלו על 14 חברות ואישים אירניים היא "לא מידתית" ומהווה הפרה נוספת להסכם הגרעין.
הבכיר האירני אף התייחס לסערה האחרונה שעורר טראמפ, בה כינה לפיו הדיווח את האיטי ומדינות נוספות "מדינות מחורבנות". לדברי הבכיר, טראמפ הוא "הנשיא השנוא ביותר בהיסטוריה האמריקנית והשנאה שלו חצתה גבולות והפכה לתופעה עולמית. הוא העליב גם את השחורים והפיץ שנאה בעולם - וכעת היא מופנית גם כלפיו".
גם שר החוץ האירני מוחמד זריף דחה בתוקף את האולטימטום האמריקני וכתב בעמוד הטוויטר שלו: "המדיניות של טראמפ וההודעה שלו היום מסתכמות במאמצים נואשים לחתור תחת הסכם רב-צדדי ומוצק". לדבריו, הסכם הגרעין אינו ניתן לשינוי, כל שכן לביטול. "במקום לחזור על רטוריקה מעייפת, ארצות הברית חייבת להביא את עצמה לציות מלא של ההסכם, בדיוק כמו אירן".