חודשיים אחרי שנידון לעונש מוות באירן, ממשלת שבדיה העניקה אזרחות למדען הגרעין האירני שהורשע בריגול לטובת ישראל, כך מסר אתמול (שבת) משרד החוץ של המדינה הצפון אירופית. בשלב זה עדיין לא ברור מתי גזר הדין יבוצע, אך מדובר בפסיקה שלא ניתן לערער עליה, וכעת השלטונות בשטוקהולם פועלים להשגת גישה למדען.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ד"ר אחמד רזה ג'לאלי, רופא ומרצה במכון המחקר "קרולינסקה" בבירה שטוקהולם, נעצר באירן באפריל 2016 והורשע בעוון ריגול. בריאיון ששודר ברפובליקה האסלאמית בחודש דצמבר הודה ג'לאלי כי סיפק לביון הישראלי מידע על מדעני גרעין בכירים, לרבות על שני המדענים שחוסלו בשנת 2010. לא ידוע האם ג'לאלי סיפק את הודאתו בכפייה, שכן ארגוני זכויות אדם הפועלים ברפובליקה האסלאמית טוענים כי עצורים בדרך כלל אינם זוכים למשפט צדק או לזכויות בסיסיות.

חיסול מוסטפא אחמאדי רושן ב-2012 (צילום: סוכנות הידיעות האירנית)
חיסול מוסטפא אחמאדי רושן ב-2012|צילום: סוכנות הידיעות האירנית

"אנו מאשרים כי הוענקה לו אזרחות על ידי ועדת ההגירה", מסרה דוברת משרד החוץ השבדי. "אנו נמצאים בקשר מתמשך עם הנציגים האירנים, ביקשנו לקבל גישה לג'לאלי והצגנו את עמדת שוודיה בעניין עונש מוות, סנקציה שאנו מגנים את כל צורותיה. הדרישה שלנו היא שעונש המוות לא יבוצע".

ג'לאלי היה בביקור עסקי באירן בעת שנעצר ונשלח לכלא "אבין" במדינה. לטענת ארגון "אמנסטי", הוא הוחזק בבידוד ועונה במשך שלושה חודשים. בחודש אוגוסט ג'לאלי שלח לארגון מכתב מתוך כותלי הכלא בו סיפר כי הוא מוחזק באשמת סירוב לרגל לטובת אירן.

"העביר למוסד מידע בתמורה לאזרחות שבדית"

על פי התביעה בטהרן, המידע שהעביר ג'לאלי, שהוגדר כ"סוכן מוסד", הוביל להתנקשות במדעני גרעין בכירים במדינה. "הוא העביר למוסד מידע רגיש על מתקני צבא וגרעין תמורת כסף ואזרחות שבדית", צוין בכתב האישום. על פי דיווחים בתקשורת האירנית, התובע טען שג'לאלי העביר למוסד פרטים על שלושים דמויות מרכזיות בתכנית הגרעין האירנית, ובהם שני המחוסלים מ-2010.

לפני יותר מחצי שנה התייחס שליח אירן לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה גרעינית, רזא נג'פי, לחיסול מדעני הגרעין האירנים בין השנים 2010-2012, שיוחסה על ידי מקורות זרים לישראל. "בזמן שטרוריסטים במימון ישראלי התנקשו במדעני גרעין ברחבי המזה"ת, מומחי הגרעין של המשטר הישראלי מקבלים גישה למתקנים גרעיניים בכמה מדינות", אמר אז לחבר הנאמנים של הסוכנות.

הכור יתחיל לעבוד שעות נוספת (צילום: רויטרס, חדשות)
העביר מידע רגיש על הגרעין למוסד|צילום: רויטרס, חדשות



נג'פי התכוון בין היתר לחיסולו של פרופ' מסעוד מוחמדי, מדען גרעין בכיר מטהרן, שנהרג בפיצוץ במכוניתו סמוך לביתו וחיסולו ב-2012 של מוסטפא אחמאדי רושן, כימאי אירני שהועסק במתקן להעשרת אורניום בנתנז.

בחודש שעבר אמר ראש המוסד יוסי כהן בטקס הוכרה מיוחד ששירות הביון הישראלי מבצע מאות אלפי פעילויות מדי שנה. "חלקן מסובכות ועמוקות בלב מדינות האויב", אמר והוסיף כי אירן פועלת לפיצוח יכולות גרעיניות בנוסף לחימוש חיזבאללה וחמאס. "טהרן ממשיכה בחזון שלה להשגת יכולת גרעינית משמעותית, שמטרתה להוביל ליכולת גרעינית צבאית".