אלפי המסמכים המסווגים שפרסם אמש (שלישי) אתר ההדלפות "ויקיליקס" גרמו למבוכה רבה בסוכנות הביון האמריקנית (CIA). המסמכים, שחושפים את שיטות הפעולה של הסוכנות בתחום הפריצה והריגול, טרם אומתו, אך המוניטין שצבר האתר בפרסום הדלפות סודיות מהימנות מאפשר לגורמים שונים להתייחס אליהם ברצינות רבה ולקרוא לחקירת ההדלפה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אם הפרטים שהמסמכים חושפים אכן נכונים, המשמעות היא ששיטות סודיות בתחום הסייבר חשופות בפני העולם כולו, דבר שעלול לסכן את המאבק בטרור אך גם לפגוע בפרטיותם של אמריקנים רבים. בעקבות הדברים, פוליטיקאים אמריקנים קראו לקונגרס לפתוח בחקירת ההדלפה ותוכן המסמכים. עם זאת, דוברת ה-CIA אמרה כי היא "לא מוכנה להתייחס לאותנטיות או לתוכן של מסמכי מודיעין מסווגים".
לפי ויקילקס, ה-CIA בדקה אפשרויות של השתלטות על כלי רכב דרך החיבורים לאינטרנט הקיימים בהם. בכך, יכלה סוכנות הביון להשתלט על מכוניות מרחוק ולגרום לתאונות שנראות לכאורה "טבעיות" ולטשטש ראיות לחיסול. בנוסף, המסמכים חושפים שאחת הדרכים להסוואת פעולות סייבר של הסוכנות הייתה היכולת להתחזות להאקרים רוסים. מומחים טוענים כי החשיפה הזו נוטעת ספקות באשר להאשמות נגד מדינות מסוימות בגין התקפות סייבר על מדינות אחרות.
עוד עולה כי שיטות הריגול שפיתחה הסוכנות מאפשרות לחדור לחייו של כל תושב ברחבי העולם ולרגל אחריו. אחת הדרכים, למשל, היא להשתמש בתכנית פריצה גלובלית המכונה "שנת האפס". לפי המסמכים, ניתן להאזין לשיחות המתקיימות בין בני אדם באמצעות פריצה למכשירי טלוויזיה בבתים ובאמצעות חברות אמריקניות ואירופיות רבות - בהן הטלפון של אפל, האנדרואיד של גוגל, ווינדוס של מייקרוסופט והטלויזיה של סמסונג - שהפכו למיקרופונים חשאיים.
בנוסף, חשיפת המסמכים ב"וויקיליקס" עשויה להוביל לתקריות דיפלומטיות שכן בחלק מהמסמכים מתואר כי עובדים של מחלקת המדינה האמריקנית בקונסוליה האמריקנית בפרנקפורט שבגרמניה הם אינם דיפלומטים אלא האקרים סמויים של סוכנות הביון המרגלים משם אחר מדינות רבות, כולל באירופה.
פרסום המסמכים - פרויקט סודי של ויקיליקס
הדלפת הענק אמש היא חלק מפרויקט סודי שכונה על ידי "ויקיליקס" בשם "כספת 7", ונחשב לפרסום הגדול ביותר של מסמכים חשאיים של סוכנות הביון. בינתיים, הועלו לאתר 8,761 מסמכים שהוצאו בדרך לא ידועה ממטה הארגון בלנגלי שבווירג'יניה, אך ההערכה היא שחלק מהם הועברו לאתר דרך האקר לשעבר בממשל האמריקני.
"לאחרונה, ה-CIA איבד שליטה על רוב ארסנל הפריצות שלה - וירוסים, סוסים טרויאנים, רוגלות, יכולות שליטה מרחוק ו'כלי נשק ליום הדין'", נכתב בהודעת ויקיליקס לאחר הפרסום. אנשי האתר, שבראשו עומד ג'וליאן אסאנג', הוסיפו כי "מדובר במצבור מסמכים חריג - יותר ממאות מיליון שורות קוד. כל מי שמחזיק בכך יכול לשלוט בטכניקות הפריצה של ה-CIA".
באתר הוסיפו וטענו כי המידע על יכולות ה-CIA התרוצץ לאחרונה בין האקרים ממשלתיים וגופים חיצוניים ("קבלני עבודה") - ואחד מהם העביר חלקים מהמידע לויקיליקס.
לפי הפרסום, משנת 2001 ה-CIA בנה צי של האקרים: "בסוף שנת 2016 חטיבת ההאקרים מונה יותר מ-5,000 משתמשים ומערכות רבות - הם ייצרו יותר שורות קוד מפייסבוק". אסאנג' הסביר כי "קיים סיכון רציני של הפצת 'נשק הסייבר' ברחבי העולם, מדובר בתופעה הרבה יותר רחבה מקרבות סייבר. בחנו את המסמכים במשך תקופה ארוכה".