שופט פדרלי במדינת הוואי הוציא הלילה (חמישי) צו המקפיא את צו ההגירה המתוקן של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שעות ספורות לפני שנכנס לתוקפו. משמעות ההחלטה היא שכעת לאחר שהוקפא הצו החדש תותר המשך הנפקת ויזות וכניסת מבקשי מקלט לתחומי ארה"ב.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
השופט הפדרלי דריק ווטסון טען כי יש חוסר ההיגיון בטענות הממשלה, והוסיף כי "יש טעם לפגם הרעיון שניתן להיות עוינים כלפי קבוצת אנשים בבת אחת".
הנשיא טראמפ התייחס להחלטה ובחר, בדומה להקפאות הקודמות, לתקוף את השופט. בעצרת שהתקיימה בנשווייל בירת טנסי, טען טראמפ כי ההחלטה היא "התערבות משפטית חסרת תקדים". טראמפ המשיך ואמר כי "יקח את זה עד לבית המשפט העליון, אם אצטרך. אנחנו ננצח".
לבית הלבן לקח כחודש לנסח מחדש את הצו הנשיאותי האוסר על אזרחי 7 מדינות מוסלמיות להיכנס לתחומי ארה"ב. הצו עורר סערה בארה"ב ובעולם, הוקפא לאחר מכן על ידי כמה שופטים פדרלים ונדחה באופן סופי על ידי בית המשפט לערעורים.
בשבוע שעבר חתם הנשיא טראמפ על הצו הנשיאותי, שאמור לרכך את איסור הכניסה הגורף משבע מדינות בעלות רוב מוסלמי. לפי הצו החדש תיאסר ל-90 יום כניסת אזרחים מ-6 מדינות בעלות רוב מוסלמי שאין בידם ויזה תקפה או גרין קארד. המדינות הן: סודן, סוריה, לוב, איראן, סומליה ותימן. בצו המקורי הייתה גם עירק, אך היא הוסרה בצו החדש.
לפני כחודש פסק בית המשפט לערעורים בארה"ב באופן סופי כי צו ההגירה הקודם של טראמפ יוקפא משום שהמדינה לא הציגה ראיות ממשיות לסכנה הנשקפת מפני מהגרים מאותן מדינות ספציפיות. עוד ציין בית המשפט כי הגיעו אליו עדויות לכך שטראמפ דיבר על כוונתו לחתום על "צו נגד מוסלמים", טרם העברת הצו הנשיאותי. בית המשפט נימק כי מהאמירה הזו עשוי להשתמע כי המהלך נבע משיקולים מפלים.
"זו החלטה פוליטית", אמר אז טראמפ לכתבים בבית הלבן. "זו ההחלטה שניתנה, אבל אנחנו הולכים לנצח בתיק הזה". העימות המשפטי לא הסתיים והממשל צפוי להמשיך עם ערעור לבית המשפט העליון, אך עד שתוכרע הסוגיה נדמה כי האזרחים מאותן מדינות יוכלו להמשיך ולהיכנס לארצות הברית. ממשרד המשפטים האמריקני נמסר כי החלטת בית המשפט נבחנת, וכל האפשרויות הקיימות נשקלות.