פליטים הונגריה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

משבר הפליטים העולמי טרם הסתיים, אך לצד הקולות הכואבים של הפליטים עצמם ישנם גם אלו המבקשים לסייע לפליטים ונאלצים לשלם על כך מחיר בעצמם. מקנסות כבדים, תגובות זועמות מצד הסביבה ואף סנקציות מדיניות - הם לא מוותרים על הזכות לסייע.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ליסה מיארה הקימה את ארגון "ספרינגס אוף הופ" הפועל לשיקום ומתן סיוע הומניטרי לנשים וילדים שנשבו בידי דאע"ש בעירק. מיארה שהייתה אמורה לטוס היום (שישי) לגיוס כספים ברחבי ארצות הברית, אחרי שישה חודשים של תכנונים, קידומים ופגישות שנקבעו מראש, הופתעה לגלות שלא תוכל להיכנס למדינה - בגלל עבודתה בכורדיסטן.  "זה לא יאמן", היא מספרת לחדשות 2 Online. "זה משוגע. כל שנה אני נוסעת לגיוס כספים בארה"ב עם הדרכון הבריטי שלי".

ליסה מיארה (צילום: חדשות 2)
ליסה מיארה|צילום: חדשות 2



לבעלי אזרחות אירופאית יש אופציה להכנס לארה"ב ללא ויזה, בהינתן ובהצגת הטופס המתאים. כשפג תוקפו של הטופס, ניסתה מיארה לחדשו וחידשה גם את הדרכון הבריטי שלה, כשעל הדרכון החדש שתי חותמות כניסה לקורדיסטן. לאחר שציינה כי אכן ביקרה בעירק, נדחתה בקשתה לחידוש אשרת הכניסה, זאת מבלי שניתנה לה האופציה להציג את ביקורים אלו כעבודת סיוע הומניטרי וכי מדובר בארגון בינלאומי מוכר ומאושר.

"הלכתי לקונסוליה האמריקאית, ביקשתי פגישת חירום, אף אחד לא היה מוכן לדבר איתי", היא מוסיפה. "זוהי חותמת שחורה, שלוש פעמים נדחיתי לקבל את האישור. אם אנסה עכשיו לבקש ויזה עם הדרכון הישראלי שלי, זה עלול לחסום את האפשרות שלי להכנס לארה"ב לנצח". כעת חוששת ליסה כי כמוה, גם הארגון עומד בפני סכנת פגיעה. "אנשים רבים שהיו אמורים להגיע ולסייע לנו בקיץ כמתנדבים, מתחילים לחשוש איך הם יושפעו מזה. אנשים שואלים אותי שאלות קשות".

אלפי דולרים קנס - על סיוע לפליטים

 אך לא רק בארה"ב משלמים את מחיר הסיוע לפליטי מדינות המזרח התיכון ואפריקה. בית המשפט בצרפת גזר היום קנס של 3,200 דולרים על חקלאי צרפתי, משום שסייע לפליטים שהיגרו למדינה, העניק להם מזון ומחסה.

סדריק הירו (צילום: CNN)
סדריק הירו|צילום: CNN



סדריק הירו בן ה-37 מגדל תרנגולות וזיתים, ועמד בפני עונש אפשרי של עד 5 שנות מאסר לאחר שאסף עשרות פליטים מגבול איטליה ולקח אותם אל החווה שלו. "אנו עדים למצב בו חיים פליטים בשטח צרפת", אמר הירו. "הפוליטיקאים שלנו חייבים להיות אחראיים לקבלת פנים ראויה. אירופה חייבת לכבד זכויות אדם וזכויות ילדים".

אך לא רק באירופה מונהגת מדיניות נגד הלנתם והעסקתם של הפליטים. במדינת אריזונה שבארה"ב פועלים ספר מחוקקים רפובליקנים לקדם הצעת חוק שתקנוס כל ארגון צדקה שיעניק סיוע לפליטים במדינה. על פי ההצעה, על כל יום בו יפעל ארגון להעניק מקלט, מזון או תעסוקה לפליטים, ייאלץ לשלם קנס בגובה 1,000 דולרים. כמו כן במידה ויעצרו הפליטים, יהיה הארגון אחראי לעלות הכלכלית של ההליך המשפטי נגדם.