ממה הצעירים בעולם מודאגים? אולי התשובה עשויה להיות מפתיעה: לא מדובר באיכות הסביבה, שחיתות או אפילו המצב הכלכלי - הדבר ממנו בני 18-34 הכי חוששים הוא מלחמה, טרור ומתח פוליטי. על פי דוח של דלויט, אחת חברות השירותים העסקיים הגדולות בעולם, מדובר בנושא העליון ברמת הדאגה אצל צעירים במדינות אירופיות מבוססות. "החשש המרכזי שלהם הוא מחוסר הבהירות הנובעת מקונפליקט", מוסבר בדוח.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
על פי ממצאי הדוח, במדינות מפותחות חוששים 56% מהצעירים מפני מלחמה, טרור ומתחים פוליטיים. במקום השני ניצב החשש מרעב, בריאות ואי שוויון, מהם מוטרדים 43% מבני דור המילניום; במקום השלישי הדאגה מפני פשע ושחיתות (36%), ולאחר מכן מפני הכלכלה ואבטלה (31%) והסביבה (31%).
במדינות מתפתחות, לעומת זאת, הדאגות של הצעירים מעט שונות: הפשע והשחיתות ניצבים במקום הראשון (58%), ולאחריהם רעב, בריאות ואי שוויון (50%), כאשר החשש ממלחמה, טרור ומתחים פוליטיים ניצב רק במקום השלישי (42%). לאחר מכן מודאגים הצעירים מהמצב הכלכלי (39%) ולבסוף מהסביבה (29%).
החשש של הצעירים עשוי להיות מובן לאור הצעדים האחרונים של הנשיא טראמפ, שלאחרונה יזם שני צעדים משמעותיים שעלולים להוביל לחוסר יציבות גלובלי: הראשון הוא הוצאת ארה"ב מהסכם הסחר הטרנס-פיסיפי - מהלך שהקונגרס טרם אישר; והשני הוא צו ההגירה שמגביל משמעותית את כניסתם של פליטים ומהגרים משבע מדינות מוסלמיות. מדובר אמנם רק בצעד הראשון בתחום ההגירה שנקט טראמפ, אולם עמדתו בכלל בנושא מעוררת חשש ברחבי העולם מפני ההשלכות של הגבלות על הגירה לארצות הברית.
גם ג'ק מא, המיליארדר הסיני שעומד מאחורי קבוצת "עליבאבא", אמר בסוף השבוע האחרון כי הנסיגה מגלובליזציה יכולה להגמר רק באסון. "אם המסחר יפסיק, המלחמה תתחיל", אמר. "עלינו להוכיח באופן אקטיבי כי סחר עוזר לאנשים לתקשר. אנחנו צריכים לאפשר מסחר הוגן, שקוף ומכיל".
חרף חששות דור המילניום, בדלויט מבהירים שאין סיבה להישאר פאסיביים. "הדור שהדוח עוסק בו לא מסתפקים בלהיות צופים - באופן הולך וגדל, יש להם את הפוטנציאל לשנות את העולם שסביבם", נכתב בדוח. "זה במיוחד נכון במקומות העבודה: לעסקים יש את הפוטנציאל להיות כוח מניע לשינוי חיובי, שיאיר את ערכי הליבה של הדור הזה".