מסתמן: התחזקות לפרו-מערביים באירן (צילום: רויטרס)
מסתמן: התחזקות לפרו-מערביים באירן|צילום: רויטרס

התוצאות הסופיות בבחירות באירן יגיעו רק מחר (ראשון) בשעות הבוקר המוקדמות, אך כבר כעת אפשר להצביע על התחזקות של "מחנה הרפורמה" אל מול מחנה השמרנים. לפי דיווחים באירן, ככל הנראה צפוי שוויון בין הצדדים. התוצאות הסופיות יימסרו רק ביום שלישי.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

את ההתחזקות המשמעותית של מחנה הרפורמה האירני, זה שתומך בנשיא המכהן רוחאני ובקודמו רפסאנג'י ובגישתם המקבלת יותר כלפי המערב, ניתן לראות בבחירות לפרלמנט במחוז טהרן. בבירה האירנית זכה מחנה הרפורמה ב-29 מתוך 30 המושבים לפרלמנט.

כבר אתמול אזרחי הרפובליקה האיסלמית החלו לפקוד את הקלפיות עם פתיחת הבחירות לפרלמנט במסגרתן יבחרו עשרות מיליוני אירנים את הנציגים לשני גופים פוליטיים מרכזיים: המג'לס - הפרלמנט האירני שכולל 290 מושבים, ו"מועצת המומחים" - הגוף האחראי לעבודה ולפיקוח טכני על המנהיג העליון של אירן, האייתוללה עלי חמינאי.

מבחן להסכם הגרעין. הנשיא רוחאני (צילום: רויטרס)
מבחן להסכם הגרעין. הנשיא רוחאני|צילום: רויטרס

אלו הבחירות הראשונות באירן מאז שחתמה על הסכם הגרעין עם מעצמות המערב ולכן מדובר במבחן ראשון למנהיגים האירנים כמו הנשיא הנוכחי חסאן רוחאני והנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני שהנהיגו מדיניות פתוחה יחסית כלפי המערב. השניים התמודדו וזכו בשני המקומות הראשונים בבחירות ל"מועצת המומחים" האירנית.

הנשיא רוחאני יעמוד בעצמו לבחירה שוב רק בשנה הבאה, אך להלך הרוח בפרלמנט - עלולה להיות השפעה מכרעת על עתידו בתפקיד וכן גם שם חשוב לנשיא האירני להשיג את מירב המושבים עבור אנשי מפלגתו הרפורמיסטים. בתוך המג'לס, בית הנבחרים, יש כיום רוב שמרני שהביע בעבר חשש מהתקרבות אירן ל"מערב המושחת", אך לפי התוצאות הראשונות שמתחילות להגיע מאירן, נראה שהשמרנים נחלשים מעט ויחלקו את המושבים עם הרפורמיסטים.

"הבחירות הן סמל לעצמאות הפוליטית של ארצנו", אמר הבוקר רוחאני. "על ידי הצבעה, העם מחליט את עתידה של ארצנו". גם המנהיג העליון, האיתוללה עלי חמינאי הפציר באזרחים להגיע להצביע, בעוד הוא בעצמו תועד מטיל את קולו בקלפי. "אני מציע לאזרחים להצביע מוקדם, עליהם לבחור את מועמדיהם בחוכמה", אמר חמינאי. "נתוני הצבעה גדולים יאכזבו את אויבינו".

לאן תלך אירן? (צילום: פארס)
לאן תלך אירן?|צילום: פארס



הבחירות לפרלמנט ולמועצת המומחים חשובות מאוד, אולי יותר מבכל השנים האחרונות. מעבר להבעת האמון של העם בהסכם הגרעין ייקבעו הבחירות את הכיוון שאירן בוחרת בו: התקרבות למערב, או דווקא התרחקות. הדיווחים השונים לפיהם המנהיג העליון חמנאי סובל מסרטן נותנים משנה תוקף לבחירות למועצת המומחים.

התוצאות הסופיות בבחירות למועצת המומחים נותנות גם הן רמז על המגמה לפיה אירן הולכת מערבה. הנשיא הנוכחי רוחאני והנשיא לשעבר רפסאנג'ני זכו במירב הקולות בבחירות למועצת המומחים ובכך הבטיחו לעצמם קול בבחירת המנהיג העליון הבא.

"אלו הבחירות החשובות ביותר שנערכות באירן בשני העשורים האחרונים מלבד הבחירות לנשיאות", אמר טריטה פארסי, נשיא המועצה האמריקאית הלאומית בנושאי אירן, ארגון הדוגל בשיפור הקשרים בין ארה"ב ואירן לוושינגטון פוסט. "זה בעצם משאל עם לרוחאני - ואם הוא יקבל פרלמנט פחות שמרני הוא יהיה יכול לקדם עוד רפורמות".