הרודן יעלה לדוכן? מנהיגה של קוריאה הצפונית קים ג'ונג און עלול לעמוד לדין בגין פשעים נגד האנושות - כך טען היום (שני) חוקר מטעם האו"ם. הבכיר ביקש ממועצת זכויות האדם של האו"ם להודיע רשמית לרודן על האפשרות לפיה יואשם בפשעים החמורים. לדבריו, משטרו של קים "העלים" מתנגדי משטר ו"פועל בדרך דומה למשטר הנאצי".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
המומחה, דרוזקי מרוסמן, חיבר בשנה שעברה דוח חמור על פשעי המשטר של פיונגיאנג, בעוד קים דחה את הטענות. הדוח קבע כי זכויות האדם בקוריאה הצפונית מופרות באופן קבוע, וכי לא חל שיפור במצבם בשנים האחרונות למרות האזהרות הבינלאומית.
המליץ למועצת זכויות האדם של האו"ם לארגן ערוץ תקשורת ישיר עם קים "כדי לעדכן אותו שהוא, ומנהיגים אחרים מארצו, עשויים להיחקר". הבכיר הוסיף כי לאחר החקירה, עלולים הבכירים לעמוד לדין על פשעים שבוצעו בהנחייתם או תחת שלטונם.
חבר פרלמנט בקוריאה הדרומית הציע היום צעד חריף בהרבה: הא טה-קאונג, חבר מפלגת הימין-מרכז "סנאורי" אמר כי "רק מוות ימנע מקים להשיג נשק גרעיני". בריאיון לרשת טלוויזיה מקומית אמר הפוליטיקאי: "כולם יהיו מרוצים אם הוא יורחק מתפקידו, הוא פושע".
חבר הפרלמנט אף עודד ברמיזה התנקשות ברודן, ואמר: "להיפטר מפושע לא סותר את החוק הבינלאומי. יש לנו רק ארבע או חמש שנים להרוג אותו לפני שהוא פורץ במלחמה גרעינית".
תיעוד: הניסוי שהרגיז את העולם
בשבוע שעבר הודיעה צפון קוריאה על שיגור מוצלח של טיל ארוך טווח הנושא לוויין, למרות העובדה שהאו"ם אסר על המדינה להשתמש בטילים בליסטיים. צפון קוריאה דיווחה מבעוד מועד על כוונתה להפר את ההנחיות של האו"ם ולשגר את הטיל, שנושא לטענתה לוויין למטרת צפייה בכדור הארץ. מומחים מעריכים ששיגור הטיל מהווה שלב נוסף בדרך למטרה הסופית, שהיא התחמשות גרעינית של המדינה.
מספר ימים לאחר מכן פרסם השלטון בפיוניאנג סרטון של השיגור אותו כינתה ארה"ב "פרובוקטיבי". בסרטון נראה הטיל ממספר זוויות, כשברקע ניתן לראות את המנהיג קים ג'ונג-און מתצפת על השיגור. בהמשך עוברים לתמונות מחדר הבקרה שמראות את מחיאות הכפיים הסוערות של המומחים שעקבו אחר השיגור ואף הזילו דמעות של אושר.
הטיל שוגר במסלול דרומי, כשהוא חולף על פני האיים היפנים, ונראה שעבר את השלב הראשון של השיגור בהצלחה. ראש ממשלת יפן שינזו אבה התייחס לשיגור וכינה אותו "בלתי מתקבל על הדעת".
השיגור הזה מגיע לאחר שבחודש שעבר נטען בדרום קוריאה כי השכנה מצפון ערכה ניסויים בפצצת מימן. ממשרד ההגנה האמריקני כבר נמסר כי הם "עוקבים את ההתרחשויות במדינה", וכי מסלול הטיל אותר והוא אינו מהווה סכנה לארה"ב. ממשלות יפן, ארה"ב ודרום קוריאה דרשו כינוס חירום של האו"ם בעקבות השיגור.