אובמה מבקש אישור להמשך הקרב מול דאע"ש, והמבט זולג גם לניגריה: בסוף השבוע האחרון נשבעו לוחמי ארגון בוקו חראם אמונים לדאע"ש - מהלך שעורר את החשש כי שני הארגונים יחברו יחד לפגוע בארצות הברית. שר ההגנה החדש של ארצות הברית רמז כי אם יישקף איום לאמריקנים - ארצות הברית תשאף לפעול גם נגד ארגון הטרור האפריקני.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
השר אשטון קרטר, שדיבר בשימוע בפני ועדת החוץ של הסנאט, הסביר את החשיבות באישור מחודש לפעילות הקואליציה נגד דאע"ש - והתייחס גם לזירה רחבה יותר. "קיימת אפשרות של קבוצות אחרות שמשתפות פעולה עם דאע"ש, והמסמך אומר שהאישור לפעול צבאית יכול לכסות גם קבוצות כאלה", אמר.
קרטר הדגיש כי האישור הקיים לפעולה צבאית יכול לשמש לפעולה גם מול ארגוני טרור אחרים "אם הם משייכים את עצמם לדאע"ש או נלחמים לצדו ומאיימים על חייהם של אמריקנים. שני המבחנים האלה ייבדקו על ידי עורכי הדין". לאחר מכן חידד קרטר את דבריו והסביר כי הישבעות לארגון אינה מספיקה: "צריך להיות איום על אמריקנים".
קרי: "ברגע הזה - פעולה באפריקה לא ראויה"
"יש גורמים בלוב ש'ממתגים' את עצמם כדאע"ש, וזה לא המקום היחיד. לכן, האישור הצבאי יכול לחול גם על הארגונים האלה, אם הם עומדים בתנאים", הוסיף השר שנכנס לתפקידו לאחרונה. "המתקפה ממוקדת בדאע"ש, אבל אפשר לפרש את זה גם לקבוצות כמו בוקו חראם – לא עשינו זאת עד כה".
גם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי השתתף בדיון והדגיש כי מוקדם לדבר על פעולה גם באפריקה: "רק על סמך שבועה או הנפת הדגל, אין שום החלטה ולא נשקלת פעולה. ברגע הזה זה לא ראוי. אבל אם הם יתחילו לתקוף את ארצות הברית או לחבור לדאע"ש במטרה לתקוף חברות קואליציה, זה יעלה שאלה לגיטימית, ואז הטקסט יכול לכסות אותם. זה לא אוטומטי אלא נתון לשיקול דעת".
קרי הוסיף ואמר כי הפעולה הנוכחית כוללת רק את דאע"ש ולא את צבא סוריה: "יש אלו שהיו רוצים שגם אסד יהיה כלול בזה, אבל הוא לא. אנחנו תומכים באופוזיציה המתונה, במאמצים שקשורים לאסד – למשל על ידי אימונים. אבל בכל מה שקשור לפעולה צבית, זה ספציפי לדאע"ש ולא לפעילויות אחרות נגד אסד".
במקביל, נציגים רבים דווקא ממפלגתו של אובמה חוששים ממערכה מקיפה במזרח התיכון: הדמוקרטי הבכיר בוועדת החוץ של הסנאט, רוברט מננדז, אמר כי הוא וחבריו למפלגה לא רוצים להעניק לאובמה "אישור פתוח למלחמה, כמו צ'ק פתוח" למערכה נגד דאע"ש. לדבריו, אין בכוונתם לתמוך במהלך בהיקף יותר רחב גם כאשר ייבחר נשיא חדש בסוף 2016.