נציגות ישראלית בוועדת החקירה של האו"ם: שמונה מתושבי מועצת אשכול הרחיקו מעוטף עזה עד לז'נבה כדי להעיד אתמול (רביעי) בפני ועדת האו"ם לחקר אירועי "צוק איתן". שתיים מהדמויות הבולטות של המבצע - ראש המועצה חיים ילין, שהצטרף לאחרונה ל"יש עתיד", וגדי ירקוני - רכז משק נירים שנפצע קשה מפצמ"ר כשעה לפני כניסת הפסקת האש ואיבד את שתי רגליו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"אנחנו הולכים למשימה חשובה ולא להתרגש - ננצח אותם גם אם הם יחשבו שלא, לפחות שישמעו את הצד השני וכמה אנחנו צודקים", אמר ירקוני, ששב לאחרונה ללכת לאחר שיקום ארוך. שאיפתו של ירקוני מאתגרת: מדובר בוועדה לא ידידותית בלשון המעטה, שבראשה עומד המשפטן וויליאם שאבעס, שידוע בהתבטאויתיו נגד ישראל ונתניהו.
לפני העדות תודרכו השניים: "הוא לא אוהב ישראל, אבל אנחנו מקווים שזה יהיה יותר טוב - שהוועדה לא תהיה רק אנטי ישראל ותקבע דברים נוראים נגדנו". ישראל הרשמית אמנם מחרימה את הוועדה, אבל תושבי הדרום הגיעו באופן עצמאי עם ארגון משפטנים יהודים כדי לפרוק את אשר על ליבם ולהילחם באמירות האנטישמיות.
"ברמה הרגשית השפעתי עליהם"
ילין אמר בעדותו בפני הוועדה: "לא יכול שהם יסתתרו בתוך חפים מפשע, הם יורים מבתי ספר. הם ירו על הבן שלי מתוך מרפאה של אונר"א - זה מה שקורה לבני אדם שמפגיזים אותם ואין להם מיגון ואופק ואין להם מה להפסיד". בתום עדותו אמר ילין כי "נדמה לנו שאנחנו מתחילים איזשהו סדק קטן שם עם השופטים".
"זה מעמד מרגש, הייתי בטוח בעצמי ונתנו לי לדבר חופשי", סיפר ירקוני בסוף עדותו. "בסוף שאלו אותי קצת, והרגשתי שהצלחתי להעביר את המסר החשוב - שאנחנו הצד הצודק". אסתר בוכשטב, תושבת עוטף עזה, יצאה בדמעות מהדיונים: "לפחות ברמה הרגשית הרגשתי שהשפעתי עליהם - כשקמתי ללכת הם אמרו לי שהם רוצים ללחוץ לי את היד ולחבק אותי".
השמונה הגיעו לז'נבה כאנדרדוג להעיד בפני ועדה עוינת. יש לקוות שהעדות לא רק תעזור לישראל אלא גם תסייע להם להתמודד עם הטראומות והמראות הקשים, לאחר שידעו שמישהו הקשיב להם.