המהומות בסוריה נמשכות - וממשיכות לגבות חיי אדם. היום נהרגו שלוש מפגינות מאש כוחות הצבא בכניסה לעיר החוף בניאס. הן מצטרפות לכ-30 בני אדם שנהרגו אתמול בהפגנות במדינה.
קודם לכן בשעות הצהריים תנועת זכויות אדם סורית דיווחה, כי מאז תחילת המהומות במדינה, לפני שבעה שבועות, נהרגו כ-1,000 אזרחים.
בנוסף, כלי תקשורת ערביים בבריטניה דיווחו היום כי אשתו של בשאר אסד ושלושה מילדיו עזבו את דמשק וכבר לפני שבועיים עברו להתגורר בלונדון, זאת בשל התגברות ההפגנות נגד אסד. לא התקבל לכך אישור ממקור אחר.
הלילה: פשיטה על העיר בניאס
כוחות הצבא הסורי, מלווים בטנקים, פשטו הלילה בכוחות עצומים, כך לפי דיווחים במדינה, על העיר בניאס. רוב התושבים בעיר הם מוסלמים סונים. ברשת "אל ג'זירה" דווח כי תשומת הלב הצבאית עברה מהעיר דרעא - לבניאס. הממשל ניתק כמעט כל אמצעי תקשורת אפשרי בעיר, אך מספר נציגים מארגוני זכויות אדם בסוריה הצליחו ליצור קשר עם תושבים.
הנשיא אסד עצמו הוא בן לעדה העלאווית, פלג של הזרם השיעי באסלאם. חברי העדה ממלאים את רוב המשרות הבכירות בצבא סוריה ובכוחות הביטחון.
"תושבים מדווחים על ירי כבד ביותר, הם רואים ספינות בחוף העיר בניאס. שכונות סוניות ומעורבות נמצאות כעת במצור מוחלט", דיווח איש ארגון זכויות אדם לסוכנות הידיעות רויטרס.
ארה"ב מאיימת בסנקציות
מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון פרסמה היום הודעת גינוי חריפה לממשל בסוריה, בעקבות מה שהיא מכנה "האלימות וההפחדה" בהן משתמש אסד על אזרחיו. קלינטון מאיימת שגם ארה"ב, כמו האיחוד האירופי, תטיל סנקציות על סוריה. "אני מוטרדת ביותר מכך שממשלת סוריה בוחרת להמשיך להשתמש בכוח ובהפחדה נגד העם הסורי. ארה"ב מגנה בכל לשון את פעולות הממשל ב-5 השבועות האחרונים וקוראת להפסיק את ההרג, המעצרים וההטרדות של מפגינים, פעילים ועיתונאים", מסרה קלינטון.
היא הוסיפה, "אני מודאגת במיוחד מהדיווחים על מות אזרחים בידי ממשלת סוריה, כולל דיווחים שלפחות 30 בני אדם נהרגו אתמול כשכוחות הביטחון הסוריים פתחו באש על מפגינים שקטים ברחבי המדינה".
"לעם הסורי, כמו בני אדם בכל מקום, יש זכות לחופש, כולל חופש ההפגנה והביטוי. על הממשלה הסורית להגיב לקריאת העם לשינוי. עליה להבין שהאלימות וההפחדה לא יענו על כך", המשיכה מזכירת המדינה.
היא סיכמה: "פעולותיה של ממשלת סוריה הן לא של ממשלה אחראית ולא של חברה אמינה בקהילה הבינלאומית. נמשיך לראות את הבכירים הסורים כאחראים להפרות זכויות האדם הבלתי נתפסות. אנו מקבלים בברכה את החלטת האיחוד האירופי להצטרף אלינו במאמצינו, עם צעדים דומים. נמשיך לעבוד גם עצמאית וגם עם שותפינו בעולם, כדי לקבוע מהם הצעדים היעילים ביותר, אם ממשלת סוריה תבחר שלא לנטוש את הדרך הנוכחית".
אמש: אירופה הטילה סנקציות על סוריה
אחרי שיום עימותים נוסף בסוריה הסתיים במותם של 23 אזרחים שהפגינו נגד שלטונו של הנשיא בשאר אסד, החריפה הקהילה הבינלאומית את הטון נגד דמשק. האיחוד האירופי הטיל אמש סנקציות על 14 מבכירי השלטון בסוריה, בשל אחריותם לדיכוי האלים של המחאה המתחוללת במדינה כבר יותר מחודש – שלפי פעילי זכויות אדם, גבתה כבר את חייהם של כ-600 איש.
הנשיא אסד עצמו אינו נכלל ברשימת הבכירים שעליהם החליטו באיחוד להטיל מגבלות תנועה, וצפויה לקבל אישור סופי ורשמי בהצבעה שתיערך בנושא ביום שני הקרוב. מהלך זה בא אחרי שבשבוע שעבר, החליטו מדינות אירופה להטיל אמברגו נשק על סוריה.