מצרים עדיין בוערת, והנשיא מובארק יוזם לראשונה צעדי חירום: בטלוויזיה המצרית שודרו תמונות מהשבעתו הרשמית של הגנרל עומר סלימאן לסגן הנשיא.

סלימאן, ראש שירותי המודיעין הוותיק של מצרים, בן 76, הוא מקורבו האישי של מובארק מזה שנים ארוכות. לצדו של סלימאן מונה כשר ההגנה החדש הרמטכ"ל של צבא מצרים, סמי חאפז ענאן, בן 55. 

מינוי נוסף של מובארק הוא הגנרל אחמד שפיק, שיעמוד בראש הממשלה החדשה של מצרים. שפיק, בן 69, שימש בין השנים 1996-2002 כמפקד חיל האוויר המצרי - ממש כמו מובארק עצמו. שפיק נחשב למקורבו של מובארק וינסה להוביל את הממשלה החדשה אל מול המהומות ברחובות.

המשמעות: מדובר בהכנה מצד הנשיא מובארק לאפשרות ששלטונו לא ישרוד. הוא ממנה סגני נשיא כדי שבמקרה שהוא ייאלץ לעזוב את המדינה, הממשל יוכל להמשיך לשלוט כממשלה זמנית. בפעם הראשונה בכל 29 שנות כהונתו, מייצר מובארק משרה של סגן נשיא.

סלימאן הוא האיש שמחזיק בידיו כל השנים את מנגנוני הביטחון של מצרים. הוא בוגר האקדמיה הצבאית של מצרים, קיבל הכשרה נוספת במוסקבה בימי המשטר הסובייטי, וב-1991 הוא החל את דרכו במודיעין המצרי. גם לפני המינוי, סולימאן היה אחד המועמדים הבולטים לרשת את מובארק או לנהל שלטון מעבר.

מן הזווית הישראלית, מינויו של סולימאן הוא סיכוי להמשך היציבות באזור והמשך הסכם השלום בין ישראל ומצרים. "הוא מנהל קשרים טובים עם אנשי הממשל הישראלי", אמר עליו דב וייסגלס, לשעבר מנכ"ל משרד רה"מ. הוא מוכר היטב גם ברשות הפלסטינית ומזה שנים הוא מנסה לנהל מגעים בין הפלגים ברצועת עזה ובין הרשות. גם בוושינגטון מכירים היטב את סולימאן.   

רוצים לקבל עדכונים שוטפים על ההפיכה במצרים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יותר מ-100 הרוגים במהומות

עד כה נמנו למעלה מ-100 הרוגים בעימותים אלימים ברחבי המדינה – בעיקר בקהיר, אלכסנדריה וסואץ. כ-2,000 פצועים בעימותים האלו וביזה ברחובות. על פי חלק מהדיווחים, עימותים קשים גם בסיני – בין כוחות הביטחון המצריים לבדואים.

בשעה 16:00 נכנס לתוקף העוצר הצבאי ברחובות מצרים, אך ההפגנות עדיין ממשיכות במלוא עוזן. הצבא מפריד בין עשרות אלפי מפגינים, שמפרים את העוצר, לבין כוחות משטרה מול משרד הפנים בקהיר. "זה ממש לא נראה כאילו יש עוצר ברחובות", אמר אחד המפגינים. "אנשים נמצאים פה בכל פינה וממשיכים להפגין", הוסיף. כזכור, עוצר מוטל על הרחובות החל מהשעה 16:00 ועד ל-7:00 למחרת, זאת במטרה לצמצם את ההפגנות. הצבא ערוך גם הוא עם כלי רכב משוריינים בנקודות אסטרטגיות ברחבי המדינה. 

רשת אל-ג'זירה מדווחת כי מספר ההרוגים מאז פרוץ המהומות חצה את קו ה-100, ולמעלה מ-2,000 מפגינים נפצעו. מוקדם יותר הבוקר נמצאו 20 גופות של מפגינים באלכסנדריה, וההערכה היא כי מספר ההרוגים צפוי עוד לעלות. לא ברור כמה מן ההרוגים הם מפגינים וכמה שוטרים. עוד לפי הדיווח, משרדי מפלגתו של מובארק ברובע לוקסור בבירה, עלו בלהבות. באופן חריג ביותר, אזור הפירמידות בגיזה נסגר למבקרים ולתיירים.

לראשונה זה חמישה ימים, נרשמו היום עימותים קשים גם בסיני. בחצי האי מדווחים על פיצוץ עז שאירע שם בבניין הממשל ברפיח, ועל ככל הנראה 12 שוטרים הרוגים. רשת "אל ג'זירה" דיווחה כי באלכסנדריה יורים שוטרים באש חיה לעבר מפגינים. עימותים אלימים נרשמים גם בסואץ, איסמעליה ובאזור כיכר השחרור בבירה קהיר.

בישראל עוקבים כמובן בדריכות אחר המהומות. ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה בינתיים את השרים ואנשי משרד החוץ ל"הנמכת פרופיל" בנושא. נתניהו מנסה למנוע מצב שבו התבטאות או אמירה יסיתו את הרוחות לכיוון ישראל.

בצהריים הגישה ממשלת מצרים, בראשות אחמד נאזיף, את התפטרותה הכוללת, כפי שהודיע אמש הנשיא חוסני מובארק בנאומו. הטלוויזיה המצרית אישרה את הדברים. במקביל, פירסמה תנועת "האחים המוסלמים", התנועה החברתית הגדולה ביותר במצרים, קריאה רשמית לנשיא מובארק לפתוח בהליכים להקמת ממשלת מעבר בצורה מסודרת לקראת סיום שלטונו.

השלטון מנסה להרגיע את הרוחות, בינתיים ללא הצלחה. בהדרגה חוזרת רשת הטלפוניה לעבוד בבירה קהיר, אולם כתב סוכנות הידיעות רויטרס דיווח הבוקר כי "חלקים מקהיר נראים כמו אזור מלחמה, מלאים בעשן ובגז מדמיע. ברחובות נמצאים מפגינים, כמו גם כנופיות של בוזזים".

אנו משדרים כל העת בחדשות 2 באינטרנט תמונות בשידור ישיר ממצרים.

בהכנת הידיעה השתתפו אהוד יערי, תום שרון ועמית ולדמן


מהומות במצרים - סיקור מיוחד:

אירן למצרים: "לא לנהוג באלימות כלפי מפגינים"

צפו: נאומו המלא של הנשיא מובארק

מיוחד: ניתוח שפת גופו של מובארק

מיוחד מקהיר: מתכוננים לקראת המשך המחאה

כיצד הפילו את האינטרנט במצרים?

המדריך המלא להפיכה במצרים