נכון לשעה זו, הצבא המצרי מסכל את כוונתם של אנשי "תנועת המהפכנים" - ארגון של בדואים מוסלמים קיצונים - להשחית את אנדרטת העשרה לחללי צה"ל בצפון סיני, במלאת 30 שנה ליום הנסיגה מסיני, "יום השחרור" בפי המצרים.

שש שריוניות של צבא מצרים הוצבו סביב האנדרטה ובמקום הוקמה גם סוללת עפר, במטרה למנוע מהפעילים הבדואים ומשלחות נוספות של קיצונים איסלאמים שהגיעו מקהיר כדי לצבוע את האנדרטה בצבעי הדגל המצרי ולצייר עליה את מפת פלסטין. אנשי התנועה מאיימים בנוסף גם לחרוט על האנדרטה את המלים "סיני - בית קברות לפולשים".

במהלך שעות אחר הצהריים עצרו כוחות של הצבא שיירה של פעילי הארגון הבדואי באל עריש, ומנעו מהם להגיע לאזור האנדרטה.

מושל מחוז צפון סיני התייחס לאיומים ואמר כי " אין צורך להגביר את המתיחות באזור, במיוחד לאחר שבוטל הסכם הגז הטבעי עם ישראל".

שמירת מצבות הזכרון לחללי צה"ל בסיני מהווה סעיף מפורש בהסכם השלום בין ישראל למצרים, וצביעת אנדרטת העשרה תהווה הפרה ברורה של ההסכם, וההשלכות ברורות.

אנדרטת העשרה הוקמה לזכרם של 10 חיילי צה"ל שנהרגו בתחילת שנות ה-70' בהתרסקות מסוק באזור שכונה אז 'חבל ימית', ועל שמם הוקם בקרבת מקום מושב נתיב העשרה - שהעתיק את מקומו אחרי חתימת הסכם השלום עם מצרים ופינוי סיני לאתרו הנוכחי - בגבול רצועת עזה.

"אנדרטת העשרה" המרשימה, שבנה הפסל מרדכי כפרי, ניצבת עד היום סמוך לחוף הים של חבל ימית ההרוס - ובמשך כל השנים שחלפו מאז פינוי סיני ועד היום הוצבה סביבה אבטחה, בהתאם להסכם השלום בין ישראל למצרים.

אנדרטת העשרה (צילום: חדשות 2)
אנדרטת העשרה|צילום: חדשות 2

רחל כפרי, אלמנתו של הפסל שיצר את האנדרטה, קיבלה את הידיעה על הכוונה לפגוע במצבת הזיכרון בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. היא הגיבה על כך בזעם רב: "אני מתנגדת לכך בכל תוקף. זה מרגיז אותי ובכוונתי לפנות למשרד החוץ כדי למנוע את המהלך הזה".

כפרי סיפרה כי בעלה המנוח השקיע מאמץ רב ביצירת האנדרטה: "במשך יותר מחודש הוא עבד עליה. מכיוון שזה היה רחוק, הוא שכר לו בית במושב דקלה (שפונה מחבל ימית) והביא לשם את כל כלי העבודה שלו. אני ראיתי את הפסל הזה בפעם האחרונה כשהוא היה שם. נסעתי לבקר אותו בטרמפים שלקחתי מעזה אל תוך חבל ימית".

"המחשבה על כך פשוט לא תאמן"

בקרב המשפחות השכולות שיקיריהן מונצחים באנדרטת העשרה קיבלו בתדהמה ובזעם רב את ההתפתחויות. ליה נודל, אחותו של ישראל נודל ז"ל שנספה באותה התרסקות פעלה במשך זמן רב לנסות ולהביא להעברת מצבת הזיכרון לשטח ישראל - מאמצים שלא נשאו פרי.

האנדרטה בצפון סיני (צילום: משפחת כפרי)
האנדרטה בצפון סיני|צילום: משפחת כפרי

"לשמוע שזה מה שהם מתכוונים לעשות גורם לי לצמרמורת בכל הגוף", היא סיפרה. "כ-10 שנים אחרי פינוי סיני ארגנו במאמץ רב ביקור של המשפחות השכולות שם. אז ראיתי צלב קרס על האנדרטה. המצרים ניסו להסיר חלק מהם ולא הצליחו, אז חלק מהם הושלמו לריבועים כדי לטשטש את הסמל".

בעקבות זאת, פתחה נודל במאבקה. "המחשבה על כך שהמצרים מתכוונים להשחית את האנדרטה הזאת, שיש לה עבורי משמעות מיוחדת לזכרו של אחי, פשוט לא תאמן", היא סיפרה בזעזוע - והזהירה: "אסור להם בשום פנים ואופן לגעת בה. אם הם רק ייעזו לעשות משהו אני מודיעה שאתבע את המצרים וכמובן שאיידע את כל המשפחות בהתפתחויות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק