מהפכת מצרים השנייה בדרך? לאחר ימים של מהומות והפגנות המוניות בעשרות ערים ברחבי מדינת הענק נגד שלטונו של הנשיא מורסי, הכל נערכים לקראת מחאת הענק המתוכננת ליום ראשון הקרוב. ההמונים צפויים לדרוש מהנשיא האיסלאמיסטי המכהן להתפטר מתפקידו ולהקדים את הבחירות לנשיאות. בקרב השלטונות בקהיר גובר החשש מהתפרצות מהומות כבר במהלך היום (ו') ומחר - זאת לאחר שכמה מפגינים ופעילים מטעם האחים המוסלמים כבר נהרגו השבוע בהיתקלויות שונות. האם מצרים בדרך להפיכה שלטונית נוספת אחרי שנה בלבד?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
לקראת אירועי השנה למינויו של מורסי, גוברת המתיחות במדינת הנילוס: היום מתוכננת בקהיר עצרת מטעם האחים המוסלמים וגורמים אסלאמיסטיים שמטרתה להביע תמיכה בשלטונו של הנשיא המכהן מוחמד מורסי. בתוך כך, נורה הלילה למוות פעיל בסדרת התקפות של מתנגדי הנשיא על משרדי המפלגה. בתוך כך, וכמה שנראה כצעד מתגונן - נעצר אחד מאילי התקשורת במדינה, שבבעלותו ערוץ טלוויזיה שנהג לבקר באופן תדיר את הנשיא המכהן.
האופוזיציה, שכבר החתימה 16 מיליון אזרחים על עצומה נגד מורסי, מקווה להוציא המונים לרחובות בהפגנת הענק שמתוכננת ביום א'. שנה לאחר בחירת מורסי לנשיא, הגיעה המתיחות במצרים הלילה לשיא חדש: פעיל בתנועת האחים המוסלמים - המפלגה השלטת במדינה, נהרג במתקפה על אחד ממטות המפלגה בעיר זקאזיק שבצפון המדינה. במתקפה נורה הפעיל למוות וארבעה נוספים נפצעו.
הרג הפעיל הלילה רק מחריף את תחושת המתח במצרים לקראת המחאה הגדולה המתוכננת ביום ראשון נגד שלטונו של הנשיא מורסי. ל"מהפכה נגד מורסי", חברו כלל המפלגות והתנועות במצרים, המתנגדות לניסיונותיו של הנשיא ותנועתו האחים המוסלמים ליצור מונופול שלטוני במדינה. באופוזיציה המצרית טוענים כי הפעם ההפגנות לא יסתכמו במחאה בכיכר תחריר, וכי הן צפויות להתרחב לערים שונות במדינה.
מורסי ניסה מצדו להרגיע את הרוחות בשארית כוחו ולעצור את ההתקוממות נגדו, כשהציע לבצע שינוי בחוקה והודה בטעויותיו. אולם, בשלב זה נדמה כי ניסיון זה נכשל. על פי הדיווחים ברשתות התקשורת במצרים, עולה כי הציבור שבחר בשנה שעברה בשלטונם של האחים המוסלמים, מאס באנדרלמוסיה ובמשבר הכלכלי האופפים את המדינה מאז הפלת שלטונו של מובארק בשנה שעברה.
מורסי: "נעשו טעויות, אך המהומות עלולות להוביל לתוהו ובוהו"
הצבא המצרי שהיה מעורב למדי בשלטון עד לבחירתו של מורסי, נותר דרוך נוכח החשש שהפעם יהפכו המחאות המתוכננות לאלימות וייעשה בהן שימוש בנשק חם. יחד עם זאת, גורמים ביטחוניים במצרים הבהירו כי אין הם מתכוונים להתערב בשלב זה באופן ממשי בהפגנות.
שלשום נהרגו שני מפגינים ויותר מ-200 נפצעו בהתפרעויות בין תומכיו של מורסי לבין מתנגדיו בעיר מנסורה שמצפון לקהיר. למרות שהצפי היה שהמהומות יתחילו רק בשבוע הבא, כבר אז ניתן היה לצפות במהומות האלימות.
"נעשו טעויות", פתח הנשיא המצרי את דבריו כשניסה להרגיע את הרוחות אמש. "לא מן הנמנע שיש לתקן אותן. אנו עומדים מול אתגרים רבים וכל שאני מבקש זה לקיים הידברות בנושאים הללו", הצהיר בנאומו.
עוד הוסיף הנשיא האסלאמיסטי, כי "אנו המצרים יכולים להתגבר על משברים אלו. אני עומד לפניכם כאזרח מצרי מן השורה ומדבר אליכם בכנות". לדבריו, המהפכה היא של כלל אזרחי המדינה ו"כדי להשלימה, צריך לבצע רפורמות רציניות וליישם פתרונות בלתי-קונבנציונאליים".
בדבריו, הפנה מורסי אצבע מאשימה כלפי מתנגדיו וכלפי "אויבי המדינה", שלשיטתו "חיבלו בדמוקרטיה", אך מבלי לפרט מיהם אותם אויבים."ישנם כאלה שמבקשים להחזיר את הדברים אחורה - לתקופה של שחיתות", ציין הנשיא. "אויבינו לא מחמיצים אף הזדמנות כדי להרוס את הנסיונות לקדם את מצרים. לצערי, החליטו חלקים בציבור לערער על תוצאות הבחירות".
"לקחתי אחריות על מצרים, שהייתה שקועה בשחיתות", הוסיף מורסי, והאשים בדבריו מספר בכירים בממשל. בינתיים, ההמונים אוגרים מזון ודלק מחשש למחסור במסגרת היערכות להפגנות מיליונים בדרישה להדיח את מורסי מכסאו.