רוצים ללמוד ספרות עברית? כדאי שתנסו את החוג ללימודי עברית שנפתח מחדש בחודש נובמבר האחרון באוניברסיטת בגדד, אחד המוסדות האקדמיים היוקרתיים ביותר בעירק. הבוקר מפרסם העיתון "ידיעות אחרונות" כי 150 סטודנטים לומדים בחוג, אבל לא מטעמי ציונות חלילה, אלא בעיקר כדי להתקבל למנגנוני המודיעין, להכיר בחורות, ובגלל בועז שרעבי.
מתברר שהחוג לספרות עברית הוא יחסית ותיק במוסד האקדמי של בגדד. הוא נפתח לראשונה בשנת 1971 על ידי הנשיא לשעבר סדאם חוסין, אך נסגר ב-2003 לאחר הפלת שלטונו. כיום הוחלט על פתיחתו מחדש בעקבות עידוד אמריקני בנושא.
"אבא שלי התאכזב מאוד כששמע שאני לומדת עברית", מספרת מרווה ביידון, סטודנטית שנה ראשונה בחוג, "אבל הסברתי לו שאחרי שאסיים את הלימודים אני בטוחה שימצאו לי עבודה כמתורגמנית במנגנוני המודיעין".
למועאוויה, סטודנט בן 27, הייתה ככל הנראה סיבה קצת יותר חשובה ללימודים בחוג. "לפני שנרשמתי עשיתי בדיקה וגיליתי שכאן אני יכול לתפוס את הסטודנטיות הכי שוות. אחרי הכל, מי ירצה לצאת עם סטודנטית לעברית?", הוא מספר.
"ניסיתי להתקבל גם לחוג לאנגלית או לצרפתית, אבל רק המצטיינים מתקבלים לאנגלית, לצרפתית, לגרמנית ולספרדית. בעלי הציונים הנמוכים נשלחים ללמוד עברית, כורדית או פרסית", מספרת ביידון.
בועז שרעבי: "העירקים לא משלמים תמלוגים"
לסטודנטים העירקים בחוג לספרות עברית, כך מתברר, יש כבר כמה אושיות תרבות ישראליות נערצות - שר התמ"ת פואד בן אליעזר והזמר הישראלי בועז שרעבי, למשל. אחד הסטודנטים אפילו מספר שהחליט להקדיש את עבודת הסיום של השנה הראשונה ל"אח"מים ישראלים" כגון ח"כ דליה איציק והסופר סמי מיכאל.
התלמידים בחוג גם זוכים ללמוד על מצעד הפזמונים הישראלי, שם נחשפו בין השאר לשיריו של שרעבי, וגם לאלו של אמנים מובילים אחרים כמו שרית חדד, אייל גולן ועוד - ואפילו "מתאמנים" על השירים בעברית בהפסקות.
"זה מאוד מחמיא לי", אמרה הזמרת שרית חדד לכתבת "ידיעות אחרונות". "עירק זה המקום האחרון שחשבתי ששירי יגיעו אליו. זה רק מראה שהמוזיקה היא שפה בינלאומית וששירים הם הדרך הטובה ביותר להגיע באמצעותה לאנשים". גם בועז שרעבי, כך נראה, מרוצה מהמחווה, אבל מעיר בהלצה" לדעתי העירקים לא משלמים תמלוגים".