טילים על רכבו של
החיסול: ירי מן האוויר|צילום: הדמייה ממוחשבת

במשך שנתיים הצליח בכיר ארגון אל-קעידה בתימן, אנוואר אל-עוולקי, לחמוק מהמודיעין האמריקני וכוחות הביטחון התימניים. הוא הסתתר במעוזי הארגון בדרום מערב המדינה, שובר בהצלחה את השגרה שחיפש המודיעין האמריקני לשרטט.

עד יום שישי האחרון - בו מצאו האמריקנים את ראשו של אל-עוולקי. הערב נחשף לראשונה, שלב אחר שלב, מבצע החיסול של אחד מפעילי הטרור המסוכנים בעולם, ומי שהיה עשוי ביום מן הימים להתמנות ליורשו של אוסמה בן לאדן.


המסתור בחסות בני השבטים

אנוuאר אל עוולקי (צילום: חדשות 2)
אנואר אל-עוולקי. המצוד נגמר|צילום: חדשות 2
אל-עוולקי, בן 40 במותו, יליד ארה"ב, ביקר בתימן כבר בצעירותו, ושב אליה לאחר שהשלים את לימודיו האקדמאיים באמריקה. גופי מחקר במערב סבורים כי במהלך שהותו בתימן, השקיע רבות בלימודי דת ועסק בהטפה לפעילי ג'יהאד שהתאמנו במדינה.

עם שובו לארצות הברית, המשיך להשמיע התבטאויות הקוראות להיאבק בתרבות המערבית על שלל מאפייניה, ובכל דרך אפשרית. זאת, באמצעות פרסומים של פסקי הלכה ברשת האינטרנט וקלטות שהופצו ועודן מופצות למכירה לכל הדורש, ודרשות מוקלטות שלרובן ניתן להאזין באתרי שיתוף קבצים רבים ברשת.

רשויות החוק האמריקניות "סימנו" את אל-עוולקי בשלב מוקדם ועד מהרה הוא נמנה ב"רשימת המעקב" של ה-CIA האמריקני. איש הדת הצעיר והכריזמתי הבין זאת היטב. הוא זכה להגנתו של ראש השבט הגדול בדרום תימן ומעדויות של מקומיים נהג להעביר את השנתיים האחרונות בתפילות ובשהייה בחברתם של חמישה ממקורביו במקום מסתור.

משם, מיתג עצמו אל-עוולקי כ"מנהיג הרוחני" של גרורת אל-קעידה בתימן. גורמי מודיעין מייחסים לו את מתן ההכשרה ההלכתית לשורה של פיגועי טרור וניסיונות פיגוע בשנים האחרונות בארצות הברית - ובהם פיגוע הירי הרצחני בבסיס הצבא האמריקני פורט-הוד בטקסס, בו נהרגו 13 חיילים אמריקנים על ידי רופא בבסיס בשם נידאל חסן.

אל-עוולאקי נחשב גם לאיש שהעניק את האישור ההלכתי למחבל הניגרי עומר פארוק עבד אלמטאלב, שנעצר בערב חג המולד 2009 בטיסת חברת "דלתא" האמריקנית מאמסטרדם לדטרויט, ושתכנן לפוצץ את המטוס במהלך הטיסה; אל-עוולאקי נאשם גם כמי שהורה לשלוח את מטעני הנפץ לכנסיות בשיקגו, בחודש אוקטובר 2010, ואשר אותרו בתאי המטען של שני מטוסים אמריקניים.

האור הירוק לחיסול: בארה"ב – אך גם בתימן

המחבל שנשלח לפוצץ את מטוס
המחבל שנשלח לפוצץ את מטוס "דלתא"|צילום: רויטרס
ההחלטה לחסל את אל-עוולקי התקבלה בארצות הברית, אך לא רק. מסוכנותו לציבור עוררה חשש גם למשטרו של נשיא תימן עלי עבדאללה סאלח (עוד בתקופה שלפני גל המחאה במדינה), וכיום ידוע על פסק הלכה שהוצא על ידי אנשי דת מקומיים המתירים את דמו של אל-עוולקי.

בוושינגטון התגלו קשיים משפטיים באישור שניסו לקבל בחשאי גופי המודיעין לחסל את אל-עוולקי. זאת, בשל היותו אזרח אמריקני. לבסוף, הצליחו גורמי ממשל להשיג מברק סודי המעניק אור ירוק לפעולה שתביא לחיסול בכל זמן נתון. הטיעון המשפטי: מדובר באדם המהווה סכנה ממשית לחייהם של אזרחי ארצות הברית.

כבר היום נשמעות לא מעט ביקורות, רובן של ארגוני זכויות אדם אמריקניים, נגד מה שהם מכנים "הוצאה להורג של אזרח אמריקני ללא הליכים משפטיים".

ניסיון החיסול נכשל, המידע המודיעיני המשיך להיאסף

זירת החיסול של בן לאדן (צילום: חדשות 2)
זירת החיסול של בן לאדן|צילום: חדשות 2
בראשית חודש מאי השנה, ימים ספורים לאחר חיסולו של אוסמה בן לאדן, נראה היה כי הגיע גם סופו של אל-עוולקי. מזל"ט אמריקני פגע בשיירת כלי רכב בה נסע רב-המחבלים, אך זמן קצר לאחר מכן התברר: שניים ממקורביו חוסלו, והוא ניצל בתקיפה. מאז ניסה אל-עוולקי לשמור על פרופיל נמוך, אך לא ידע כי ה-CIA "כבר יושב על הזנב" וממתין לשעת כושר.

במשך חודשים המשיכו לחוג מזל"טים באזור בו נכשל ניסיון החיסול. במקביל, התקבל מידע מודיעיני משמעותי, מחקירתו של פעיל אל-קעידה שנתפס על ידי כוחות הביטחון התימניים במדינה. הוא חשף את המיקום המדוייק בו שוהים אל-עוולקי ואנשיו. ה-CIA, בשיתוף יחידות קומנדו אמריקניות, הציבו אמצעי מעקב באזור.

במקביל, הצליחו גורמי מודיעין אמריקניים לאתר את מיקומו של אל-עוולקי גם הודות לטכנולוגיה מתקדמת שהצליחה "ליירט" את המסרים שפרסם למאמיניו ברשת האינטרנט.

הזיהוי המדוייק, הפגיעה המדוייקת

במשך חודשים לא ידע אל-עוולקי כי הוא נתון תחת עיניהם של אנשי ה-CIA. מטוסים ומזל"טים אמריקניים חגו בשמי אזור מגוריו במשך 24 שעות ביממה. "כל מה שהוא צריך היה לעשות, היה לצאת לאור היום", דווח ברשת ABC האמריקנית, מפיהם של גורמי מודיעין אמריקניים.

ל-CIA היה סבלנות. אנשי הארגון המתינו עד בוקר יום שישי האחרון. אל-עוולקי יצא ממקום מחבואו ונכנס לטנדר שלו יחד עם אנשיו והחל לנסוע. במפקדת ה-CIA בלנגלי, וירג'יניה, התקבלה ההוראה: לפגוע ברכב בו זוהה אל-עוולקי.

מזל"טים מלווים במטוסי קרב החלו בפעולה, ובשעה 09:55 בבוקר שעון מקומי נורו שלושה טילים לעבר רכבו של אל-עוולקי בלבד. הוא מת במקום, יחד עם סמיר חאן, עורך המגזין האינטרנטי של אל-קעידה, "Inspire" ומהנדס הפצצות של אל-קעידה בתימן, איבראהים אל-עסירי. "המבצע הזה דרש יכולות מודיעיניות ומבצעיות גבוהות", אמרו בסוף השבוע בוושינגטון.

היום שאחרי: אל-קעידה אכן נפגע?

בארצות הברית עסקו לכל אורך סוף השבוע בחיסולו של אל-עוולקי ובהשלכותיו. בניו יורק העלתה המשטרה כוננות מחשש לפעולות נקם ומשרד ההגנה האמריקני פרסם אזהרה חמורה מפני פעולות טרור שיבואו בעקבות החיסול.

בתקשורת האמריקנית עיקר העיסוק היה סביב השאלה האם הפגיעה ב"ראש הנחש" תביא למותו. "חיסולם של מנהיגים רוחניים חשוב, משום שהוא פוגע בפוטנציאל הגיוס המקומי והבינלאומי לארגון", אומר ברוס רידל, לשעבר בכיר ב-CIA. "אך צריך לחשוב עד כמה זה יהיה משמעותי לעתידו של אל-קעידה והאם זה עלול להשפיע על מלחמת האזרחים בתימן".

אין ספק כי חיסולו של אל-עוולקי ישפיע על עתידה המעורפל של תימן. אחד המכשולים המרכזיים שאיימו על עתידה הוסר, מה שהציף מחדש את חשיבות המשך שיתוף הפעולה של הממשל האמריקני וממשלו המתערער של הנשיא סאלח – אך עדיין קשה לקבוע עד כמה נפגע הפוטנציאל המבצעי של ארגון אל-קעידה בתימן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק