שקט בסעודיה, חגיגה בסוריה (צילום: רויטרס)
שקט בסעודיה, חגיגה בסוריה|צילום: רויטרס

ההסכם שגובש בין אירן למעצמות לעצירת תכנית הגרעין התקבל באזהרות רמות מירושלים, אך במדינות המפרץ נשמר היום שקט יחסי. ידידותיה הקרובות של אירן בעולם הערבי, עירק וסוריה, ברכו על ההסכם, בעוד המדינות שנשלטות על ידי מנהיגים סונים, שבדרך כלל מתנגדות לשלטון השיעי באירן והביעו קודם לכן את הסתייגותן, שומרות בינתיים את דעתן לעצמן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני חושש שאירן מוותרת על תכנית הגרעין שלה כדי להשיג משהו אחר מהמעצמות", הזהיר עבדאללה אל-אקסר, ראש ועדת מדיניות החוץ בסעודיה, אך הדגיש שמדובר בדעתו שלו ולא במדיניות הרשמית של ריאד. "אני חושש שאירן תקבל עכשיו יותר מרחב ויד חופשית למעורבות באזור. הממשל האירני, חודש אחרי חודש, הוכיח שיש לו אג'נדה כלפי האזור".

נשיא סוריה המתנדנד, באשר אסד, שארצו נתמכת על ידי הרפובליקה האסלאמית, מצא נקודות דימיון בין המשבר האירני שנפתר לזה הנמשך בסוריה. "ההסכם הוא סימן שהדרך הטובה ביותר להגיע ליציבות ולשלום אזורי הוא באמצעות פתרון פוליטי", טען אסד. "רחוק ככל הניתן מהתערבות של כוחות זרים או שימוש בכוחות חיצוניים".

באיחוד האמירויות, מדינה בעלת יחסים מתוחים עם טהרן, פרסמו הודעה מפתיעה לפיה הם מקבלים בברכה את העסקה שהושגה. "הממשל מקווה שהמהלך יהווה צעד לקראת הסכם סופי שיקדם את היציבות באזור ויגן עליו ממתיחות ואיום גרעיני", אמר דובר הממשל באבו דאבי.

העולם חוגג, ישראל אבלה
נציגי המעצמות, אמש|צילום:

שעות קצרות לפני חתימת ההסכם, כינסו מנהיגי מדינות המפרץ הפרסי, מלך סעודיה, המלך עבדאללה, שליטי קטאר וכווית פגישה דחופה כדי לדון במה שהם כינו "נושאים שעל הפרק". הדבר יכול להעיד שלמרות התגובות הצוננות, ההסכם מטריד לא מעט את מנהיגי העולם הערבי.

עירק, מדינה בעלת רוב שיעי, ידידתה של אירן ושל ארה"ב, הקדימה לברך על ההסכם. "מדובר בצעד חשוב לשמירה על הביטחון והיציבות באזור", אמר ראש ממשלת עירק נורי אל מאליכי. "עירק מביעה את תמיכתה המלאה בהסכם והיא מוכנה לגבות אותו, לוודא שהתנאים ימולאו ולקדם את הדיאלוג לפשרה של שלום".