התעללות מזעזעת בשתי צעירות ברמאללה: נאדה ומחמדיה דוואבשה, שתי אחיות הסובלות מפיגור שכלי בנות 21 ו-25, היו קשורות במשך עשר שנים בשלשלאות ברזל ולא היו יכולות לעזוב את בית הוריהן בעיר הפלסטינית.

צוות CNN שמסקר את האירועים בגדה המערבית, פגש לראשונה את האחיות בתחילת חודש אוגוסט. ביום הצילומים הראשון, הן ישבו על הרצפה בחדר קטן בבית. רתמה נקשרה סביב מותניהן וממנה שלשלאות ברזל באורך מטר וחצי שכבלו אותן לארון כבד.

על פי המשפחה, נאדה קשורה כך כבר 10 שנים ואחותה הגדולה קשורה בשנתיים האחרונות. במשפחה אומרים ש"זו פעולה הכרחית", כדי לשמור על הבנות בטוחות ו"לא לקלקל את המוניטין" המשפחתי. "אני מעדיפה שהן יישארו קשורות", אמרה ל-CNN אחת מהדודות של הבנות, "האפשרות האחרת היא שמשהו יאנוס אותן. שאלת הכבוד בחברה שלנו מאוד חשובה. עדיף להיות קשור מלמות".

לפני שהבנות נקשרו, על פי המשפחה, הן היו עוזבות את הבית באמצע הלילה, לעיתים ללא בגדים לגופן ולפעמים אף נכנסו לבתיהם של שכנים. אחותן הגדולה של נאדה ומחמדיה סיפרה שהוריהן של הבנות לא הצליחו לספק להן את הטיפול הדרוש.

"האחיות צריכות משהו שייטפל בהן 24 שעות ביממה, שייתן להן מזון, מפני שהן לא אוכלות כמו שצריך. הן לא מסוגלות לדאוג לצרכים הבסיסיים שלהן, הן לא יכולות להחליף בגדים, הן לא יודעות להתרחץ, הן צריכות מישהו 24 שעות", אמרה האחות אינטסאר דוואבשה. לדבריה, המשפחה לא יכולה להרשות לעצמה טיפול פרטי. היא טוענת שהוגשה בקשה לסיוע מהממשל הפלסטיני, אך לא התקבלה תשובה.

קשורות במשך שנתיים (צילום: חדשות 2)
קשורות במשך שנתיים|צילום: חדשות 2

אחרי התערבות התקשורת הבינלאומית, הרשות מצאה פיתרון  

דאוד אל דיק, פקיד במשרד הרווחה של רשות הפלסטינית, מודע למצבן של האחיות דוואבשה. לצוות האמריקני אמר שהיה אפשר למנוע את המצב הקשה, אם המשרד היה עושה עבודה טובה יותר והפלסטינים היו מודעים לחלק מהשירותים שמציעים להם. "למען האמת יש לנו בעיה תרבותית, אנחנו מרגישים שלנכים מוצמדות סטיגמות, אנחנו צריכים לעבוד הרבה מאוד על הנושא החברתי, לשינוי התפיסה של האנשים, האנשים האלה הם בני אדם והם זכאים לכל הזכויות על פי אמנת זכויות בינלאומית".

יומיים אחרי שצוות CNN ביקר את נאדה ומחמדיה בביתן וערך בירורים על המקרה שלהן, הרשות הפלסטינית הצליחה למצוא מקום לשתי האחיות ב"בית הרחמים", אחד משני מוסדות ברשות הפלסטינית שנועד למוגבלים בני יותר מ-18.

החשש המרכזי היה כי ייאנסו (צילום: חדשות 2)
החשש המרכזי היה כי ייאנסו|צילום: חדשות 2

ד"ר ערפאת עיידי, ראש הצוות הרפואי במתקן, מזועזע מהטיפול שהאחיות קיבלו בבתיהן. "התנהגות המשפחה לא מתקבל על הדעת לחלוטין, אי אפשר לקבל בהבנה יחס שכזה משום בן אדם בשום דרך. הן חולות, הן סובלות מפיגור שכלי מאוד רציני, עניין הקשירה בשלשלאות הוא בלתי מתקבל לגמרי", אמר.

כרגע, הבנות משוחררות ומוגנות. הן מקבלות את הטיפול המסור שלו הן נזקקו במשך שנים ארוכות. עם זאת, לא ברור כמה זמן הסידור הזה יימשך: הרשות הפלסטינית תלויה בתרומות וקרנות סיוע, ובתים כמו "בית הרחמים" נדירים מאוד. אוסאמה חליילה, ראש המוסד, אמר כי "הסיוע היחיד שקיבלנו עד 4 באוגוסט הוא תשלום אחד של 15 אלף דולרים ובכנות, זה לא מכסה אפילו 25% מההוצאות החודשיות שלנו".