במרחק של 40 דקות נסיעה מתל אביב מתחוללת מלחמה של ממש, מלחמת דתות. שלטון החמאס, שהוא כידוע ארגון מוסלמי קיצוני, מנסה למחוק כל זכר לתושבי עזה הנוצרים, מנסה לפגוע בתרבותם ובאנשיהם. "מנסים לבצע בנו טיהור אתני", אומרים חלק מהמרואיינים, שמסתירים את פניהם מחשש שיפגעו בהם.
אפשר לקחת את האמרה של היינריך היינה "היכן שישרפו ספרים, יישרפו גם בני אדם", ולהשליך אותה אולי גם על רצועת עזה. פעילים מוסלמים קיצונים הציתו באחד הלילות את ספריית אל-כיתאב אל-מוקדס, שנמצאת במרכז עזה. הם השתלטו על המקום, הרסו אותו מהיסוד, ושרפו אותו. האש כילתה כתבים נוצריים בעלי ערך היסטורי ודתי רב. כמה שבועות לאחר מכן, הוצת גם בית ספר נוצרי.
"לכל הקבוצות - אותה גישה"
כשישה חודשים לאחר שחמאס השתלט על הרצועה בכח, הם ניסו לחסל את גנרל כמאל אל-תראזי, שהיה בכיר במנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית. אל תראזי מספר כי אלמונים ירו לעברו בשעה שנסע במכוניתו בעזה. אל-תראזי הבין את הרמז, תחילה הסתרר בבתי קברות נוצרים ובכנסיות, ובסופו של דבר הצליח, כמו במבצע צבאי, להגיע לגדה המערבית. משם הוא פונה לכל מי שרק אפשר כדי לקבל מקלט מדיני, תוך שהוא מתאר את האלימות כלפי הנוצרים
"המציאות כואבת", אומר אל-תראזי, "כשאנחנו באים ואומרים שבני הקהילה הנוצרית בעזה, המוסדות, האגודות והכנסיות מותקפות על ידי קבוצות אסלאמיות קיצוניות, אנחנו לא יכולים להגיד אם אלו אנשי חמאס". אל-תראזי מדגיש כי לכל הקבוצות ישנה מטרה אחת. "לכולן אותה גישה המבוססת על הקוראן, וכל הקבוצות הללו הן למעשה קבוצה אחת גדולה שמנסה לפגוע בנו.
אל-תראזי השאיר מאחור את בתו ואת אשתו, והוא לא חשש להיחשף לעיני המצלמה למרות שהוא יודע כי בעקבות הראיון שלו, הן עלולות להיפגע. בשיחת טלפון שקיים איתן השבוע, הן סיפרו לו שהן אינן מעזות לענוד את תליון הצלב על צווארן, ושיש סכנה להסתובב ברחובות ללא כיסוי ראש. "אנחנו מאוד פוחדות, לא קצת", אמרו לו. ואל-תראזי אומר כי במידה והנשים לא נעות עם רעלה ברחובות עזה, זורקים עליהן חומצה ואף שורפים את פניהן. "החמאס רוצה לאסלם את כולם, זה לא מתקבל על הדעת", אומר.
"מפחדים מטיהור אתני"
הקהילה הנוצרית הקטנה בעזה, שמנתה בזמן ההפיכה הצבאית של חמאס 4,500 חברים, מונה היום כ-1,500 בלבד. אחד הגורמים לבריחה ההמונית משטח הרצועה הייתה הרצח של ראמי עייאד, צעיר נוצרי, שעבד בכנסייה הבפטיסטית ועסק בפעילות צדקה. האלמונים שרצחו אותו, התעללו בגופתו והיא התגלתה כאשר היא מבותרת.
"ירו עליו כי חשבו במסגרת הקבוצות הקיצוניות כי הוא עוסק בפעילות מיסיונרית, אבל זה פשוט לא היה נכון", אמרו, "הוא פשוט היה חלק מציבור המאמינים של הכנסייה ואחד מחברי הקהילה". הנוצרים בעזה ממשיכים לספר כי כיום תוקפים את בני הקהילה הנוצרית כולה, "יורים להם על הרגליים, שורפים ופוגעים במשרדים שלנו".
הכומר סאבא חיר מסכם ואומר כי הוא מטיהור אתני של ממש. "הקהילה הנוצרית בעזה היא אחת העתיקות בעולם, ואני פוחד שהיא תפגע בצורה קשה".