כבר מראשית המחאה בסוריה, עקבו שכנותיה בדאגה אחר המתרחש במדינה בידיעה שלאירועים האלימים בה עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת גם עליהן. במקביל למאמצים למצוא נוסחה לפיתרון המשבר בתוך המדינה, הוטמעה ההבנה בקרב מנהיגי האזור כי סיר הלחץ הסורי יגלוש גם אליהם - ועליהם יהיה להגיב לכך מטעמים הומניטריים ולשם הפגנת סולידריות ערבית.
על כך מעידות התבטאויותיהם של בכירים רבים באזור, שלצד אזהרותיהם מפני קריסתה של סוריה למלחמת אזרחים עקובה מדם - התריעו מפני יכולת מוגבלת לסייע בניהול המשבר ההמוניטרי ההולך והגובר. טורקיה אמנם פתחה את שעריה וקלטה כבר 80 אלף פליטים, אך בשבוע שעבר הודיעה כי לא תוכל לקלוט יותר מ-100 אלף פליטים בשטחה; בירדן קלטו כבר יותר מ-60 אלף פליטים - יותר מ-4,000 רק בשבוע החולף, אך בממלכה ההאשמית כבר מדווח על חששות מ"תאים רדומים" של פעילי טרור סוריים שהסתננו למדינה.
ולמרות הכוונות הטובות של המדינות השכנות, מתממשות כעת החששות מפני משבר הומניטרי מתרחב. יותר מ-200 אלף פליטים עזבו את סוריה - ולמי שקולט אותם פשוט קשה להתמודד עם המצב ולהעניק לכולם את הסיוע הנדרש. גם גיוסם של עשרות ארגוני סיוע למאמץ עולה בתוהו, וכך נוצר מצב בו יותר מ-80 אלף פליטים מוגדרים על ידי האו"ם כ"זקוקים לסיוע מיידי".
סיור במחנה הפליטים בירדן:
במשבר המתהווה, מוצאות עצמן כעת המדינות המסייעות לפליטים בפני יחס כפוי טובה. לא די בכך שהן מקימות בשטחן מחנות פליטים ומעניקות סיוע הומניטרי - כעת נמתחת עליהן ביקורת בגין חוסר היכולת להעניק מענה לכל הפליטים. "טורקיה מבצעת את החובות ההומניטריות שלה לעם הסורי", אמר אתמול שר החוץ הטורקי אהמט דאבוטולו בטון מתגונן. "מצד שני, המספרים ההולכים וגדלים (של פליטים) הופכים לנטל. הקהילה הבינלאומית חייבת להתערב בנשיאת הנטל".
החשש: פגיעה בריבונות השכנות
כך הפך המשבר הסורי למשבר אזורי הלכה למעשה. לא רק בסיסמאות או בהערכות, הפלתו של אסד הפכה בעבור שכנותיה של סוריה למטרה נכספת שיש להשיג מהר ככל שניתן בשל השלכותיה הכלכליות, החברתיות וכמובן הפוליטיות.
ירדן, טורקיה, עירק ולבנון מבינות כי הניסיונות של המשטר העלווי למשוך זמן עלולים לפגוע באופן הרסני בריבונות שלהן. כך למשל, בלבנון כבר ניכרת בשבועות האחרונים ההשפעה של מלחמת האזרחים בסוריה על מחנות התומכים והמתנגדים למשטר הסורי במדינה - בתקריות חילופי בטריפולי וערים נוספות; את עירק מכנים "הנתיב המרכזי" בו עוברים פעילי "אל-קעידה" בדרכם לרחובות סוריה - ובחזרה.
שכנותיה של סוריה מקוות כי הקריאה להתערבות הקהילה הבינלאומית תסייע - בשונה מקריאות דומות שהופנו לאו"ם ולמוסדותיו בחודשים האחרונים. ביום חמישי תדון מועצת הביטחון בדרישה שהעבירה טורקיה בנושא המצב ההומניטרי של הפליטים בשטחה, בניסיון לגייס תרומות כספיות ברחבי העולם.
כבר לפני שנה: סיור במחנות הפליטים הסוריים בטורקיה:
בינתיים, מגויסת העיתונות הטורקית לביקורת החריפה על הקהילה הבינלאומית, כשבמאמרי המערכת נטען כי הסיוע שהיא מעניקה מינורי וחסר משמעות. "האו"ם תרם שני מיליון דולרים בלבד לפליטים, בעוד שטורקיה כבר השקיעה כ-300 מיליון דולרים בפליטים המתארחים בשטחה", נטען בביקורת הטורקית.