בין אם תוצאות הבחירות יהיו לשביעות רצוננו, ובין אם לאו - דבר אחד אפשר לומר בפה מלא: בחירות דמוקרטיות אמיתיות נערכו היום בלבנון. בחגיגת הדמוקרטיה הזו נטלו חלק יותר ממליון וחצי לבנונים, וכפי שזה נראה עם סגירת הקלפיות, הכל "דפק כמו שעון".
סמוך לחצות אמר מקור בחיזבאללה לסוכנות רויטרס, כי על סמך מידע שברשותו, חיזבאללה הפסיד את הבחירות. במקביל, החלו תומכי הצד השני, אנשי אל-חרירי, בחגיגות ניצחון. עם זאת, לא מדובר עדיין בתוצאות רשמיות וסופיות.
מדגם ראשוני ומאוד מסוייג שהתפרסם אמש הצביע על יתרון קל לאופוזיציה בראשות חיזבאללה. במקביל, נספרו כבר חלק מקולות האמת וגם יש תוצאות חלקיות. בחלק מהמחוזות באזור הר הלבנון נרשם ניצחון קל לאל-חרירי והנוצרים. בזחלה שבבקעת הלבנון מוביל חיזבאללה. במחוז צידון נרשם ניצחון מוחץ לאל-חרירי. במדינה ממשיכים לספור את הקולות.
"במערכת הבחירות הזו נרשמה עלייה של כ-20% באחוזי ההצבעה בבחירות", אמר הערב שר הפנים הלבנוני זיאד בארוד במסיבת עיתונאים מיוחדת עם סגירת הקלפיות. מרכזי הבחירה נעלו את שעריהם בשעה 19:00 וספירת הקולות החלה. ההערכה היא כי תוצאות רשמיות יפורסמו בשעות הקטנות של הלילה, או לכל המאוחר בשעות הבוקר.
"כ-53% מבעלי זכות הבחירה הצביעו בבחירות", אמר בגאווה השר בארוד. "בבחירות ב-2005 הצביעו 48.8% בלבד". בארוד אף ציין כי במספר מחוזות בלבנון גירדו אחוזי ההצבעה את רף 70האחוזים.
"מנענו זיופים"
"היו קלפיות שנסגרו מעט אחרי השעה 19:00 הערב, משום שבזמן סגירת הקלפיות עדיין נכחו במתחם הקלפי מספר מצביעים שהגיעו לתת את קולם - ולא הספיקו בגלל התורים הארוכים", אמר בארוד. "ואולם, אנו יכולים לומר כעת כי שלב הבחירה עבר בהצלחה בכל המדינה".
בארוד הרעיף שבחים במסיבת העיתונאים הן על כוחות הביטחון שהצליחו למנוע תקריות אלימות ביום הבחירות, וכן דיבר בגאווה על השיטה החדשה שאימצה ועדת הבחירות המרכזית במטרה למנוע את הזיופים: טבילת האצבע בדיו מיוחד, שיורד מהגוף רק כעבור מספר ימים. "הצלחנו למנוע זיופים בבחירות", אמר בארוד.
עם זאת, מדובר בפעם הראשונה ששיטת הבחירות הנוכחית מתקיימת בלבנון. ב-2005 התפרס תהליך הבחירה על פני מספר שבועות, כשבכל שבוע מחוז אחר במדינה הלך להצביע. הפעם, הבחירות בכל המחוזות התקיימו במקביל, מה שעשוי להביא לדחייה במספר שעות של תוצאות הבחירות הרשמיות והסופיות.
מדגם ראשוני: ניצחון דחוק לחיזבאללה
רשת LBC הלבנונית הייתה הראשונה שפרסמה תוצאות מדגמים ראשונות, אולם יש לקחת אותן בעירבון מוגבל מאוד. על פי תוצאות המדגמים, נראה ניצחון דחוק למועמדי גוש מפלגות ה"אופוזיציה", אותן מובילה קואליציית חיזבאללה-אמל. המדגמים שפורסמו מצביעים על ניצחון דחוק בשניים עד שלושה אחוזים בלבד.
ואולם, רשת LBC עצמה שבה והדגישה מספר פעמים במהלך השידור כי מדובר בתוצאות מדגמים בלבד, וכי קלפיות המדגמים בשמונת המחוזות בהם הוצבו ננעלו כבר בשעה 16:00 - כשלוש שעות לפני סגירת הקלפיות.
ממש כמו עשרות המדגמים שפורסמו בשבועות שקדמו לבחירות, יש לראות במדגם שפורסם כ"עוד סקר דעת קהל" ותו לא. עם זאת, לקראת סגירת מועד הקלפיות היו לא מעט פרשנים לבנונים שהעלו את האפשרות שחיזבאללה ומפלגותיו יזכו בבחירות הללו.
כך או כך, נראה שבארגון כבר התחילו לעבוד על תירוצים למקרה של כישלון. לאורך היום התרוצצו המועמדים מטעם גוש מפלגות ה"אופוזיציה" בין כלי התקשורת השונים, ודיווחו על זיופים וניסיונות שוחד בקלפיות השונות.
נסראללה מול "הבן של"
בבחירות, גם השנה, אנו מבחינים בין שני גושים מרכזיים המתמודדים על קולות הבוחרים ועל השליטה בפרלמנט: לגוש חיזבאללה-אמל, המהווה את ה"נציג הסורי" בפוליטיקה הלבנונית, ואשר עושה מאמצים כבירים לרשום סנסציה, הצטרפה גם מפלגתו של מישל עאון - פוליטיקאי ואיש צבא לשעבר, הנחשב ל"פרו סורי".
ה"החבורה הסורית" הזו, המונהגת על ידי מזכ"ל החיזבאללה חסן נסראללה צפויה לזכות בניצחון מוחץ באזור מחוזות הדרום, אך משקיעה מאמצים לרשום הישגים גם במחוזות נוספים. ההערכות הן כי אם יצליחו השיעים לתת את קולם גם בצפון - הפרלמנט ייפול לידיו של נסראללה ואנשיו.
זו בדיוק הסיבה לעלייה הניכרת בהופעותיו התקשורתיות של נסראללה בשבועות האחרונים, על גבי מסכי הענק בבירות. לצד האיומים על ישראל, שב והפליג מזכ"ל החיזבאללה בהבטחותיו למקרה וייפול הפרלמנט לידיו. כן, גם סוריה ואירן הוזכרו רבות בנאומים הללו, ואם יש דבר ממנו מפחדים יותר מכל גם במערב וגם גורמים מתונים בלבנון עצמה, הוא שלאט לאט תהפוך המדינה ל"אירן הקטנה".
אל מול הקואליציה הפרו-סורית, מנסות לעמוד בגאון המפלגות האנטי-סוריות, המונהגות על ידי זרם ה"מוסתקבל", בראשותם של סעד אל-חרירי (הבן של), סמיר ג'עג'ע ו-וואליד ג'ונבלאט. גוש המפלגות, הלוטש עיניים למערב, הוביל את המאבק נגד הנוכחות הסורית במדינה, ומתמודד היום עם הניסיונות הסורים וגם האירנים להשפיע על החיים הפוליטיים בלבנון.