נעים להכיר, עומאן: עד לתמונות שפורסמו מסוף השבוע האחרון, בהן נראה ראש הממשלה נתניהו עורך ביקור רשמי חשאי בבירתה, מסקט, ישראלים רבים לא שמעו על עומאן.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עומאן שוכנת בדרום-מזרח חצי האי ערב, גובלת ביבשה עם סעודיה, תימן ומדינת האמירויות - וחולקת גבול ימי עם אירן. רוב העומאנים שייכים לזרם דתי המכונה "איבאדיה" - כת מוסלמית שאינה שייכת לאסלאם הסוני או השיעי.

השלטון בעומאן מלוכני ובראש המדינה עומד הסולטן קאבוס בן סעיד מאז שנת 1970 - לאחר הפיכה שביצע נגד שלטונו של אביו, סעיד בן תימור, בסיוע בריטניה. שלטונו של קאבוס יציב והוא נחשב למנהיג הערבי הוותיק ביותר כיום (48 שנות שלטון). יחד עם זאת, מצבו הבריאותי רעוע - והוא טרם מינה לעצמו סגן או יורש רשמי.

מעבר לאתגר הקיומי של השליט, עומאן מתמודדת בשנים האחרונות עם משבר כלכלי הנובע מירידה בהכנסותיה מתעשיית הנפט ובשנה שעברה דרשה ממנה קרן המטבע הבינלאומית לבצע רפורמות כלכליות מקיפות, כדי לקבל סיוע בינלאומי.

מסקט, בירת עומאן (צילום: 123RF, חדשות)
מסקט, בירת עומאן|צילום: 123RF, חדשות



קאבוס הנהיג מדיניות חוץ עצמאית, שמתבטאת בניטרליות ביחס לבריתות או הקואליציות היריבות במזרח התיכון. היא גם נמנעת מהתערבות צבאית בסכסוכים אזוריים- כמו למשל הסכסוך הסעודי-אירני בתימן.

במסגרת מדיניות זו, השכיל השליט קאבוס לנצל את קשריו עם מדינות מערביות, ערביות וגם עם אירן, כדי לסייע ליישוב מחלוקות וסכסוכים בינלאומיים, באמצעות דיפלומטיה חשאית או משימות תיווך גלויות בין מדינות יריבות. בין היתר, עומאן תיווכה בין ממשל אובמה למשטר האירני על הסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015.

היחסים עם ישראל התחממו בעקבות הסכמי השלום

בתקופתו של השליט קאבוס התהדקו הקשרים עם מדינות המערב, ובמיוחד עם ארה"ב, ועומאן נמנעה מהתערבות בעימות הבין-ערבי עם ישראל. ב-1979 הייתה עומאן אחת המדינות הערביות הבודדות שסירבו לנתק את הקשרים הדיפלומטיים עם מצרים, בעקבות חתימת הסכם הישראלי-מצרי.

בשנות ה-90, בעקבות תחילת תהליך השלום הישראלי-פלסטיני, עומאן הביעה רצון לקחת בו חלק ואף השתתפה בועידת מדריד ב-1991. לאחר חתימת הסכמי אוסלו, עומאן ביצעה מחוות דיפלומטיות פומביות כלפי ישראל- ובכלל זה ביקור רשמי של ראש הממשלה, יצחק רבין, בעומאן ב-1994, ופתיחת נציגויות מסחריות בשתי המדינות ב-1996.

רה
רה"מ רבין בביקור בעומאן, 1994|צילום: איתן הבר / לע"מ, חדשות

החמימות הזו שרדה שנים אחדות בלבד, שכן בעקבות כישלון המו"מ לשלום ופרוץ האינתיפאדה ב-2000, עומאן ציננה את היחסים עם ישראל ואף הודיעה על סגירת הנציגויות.

למה הגברים במדינה חובשים כובעים צבעוניים?

מדינת עומאן היא איחוד של שתי סולטנויות - "עומאן"- שישבה על המדבריות ומסקט (בה שוכנת עיר הבירה) ששכנה על החוף. בשל מיקומה הגיאוגרפי נודעה לה חשיבות מסחרית והתפתחה בה תעשיית ספנות. 

במאה ה-16 נכבשה על ידי פורטוגל וכעבור פחות ממאתיים שנה הצליחו העומאנים להשתחרר משלטון פורטוגל ואף להשתלט באופן זמני על חלק מן המושבות שלה באפריקה. אחת מהן הייתה זנזיבר, שהפכה למוקד פעילות מסחרית עומאנית, עד שהשתלטה עליה בריטניה בשנת 1870. מאז הייתה עומאן לאזור השפעה של בריטניה, השפעה שהלכה ופחתה עם השנים, במיוחד לאחר ההפיכה של קאבוס.

תלבושות מסורתיות לגברים (צילום: 123RF, חדשות)
תלבושות מסורתיות לגברים|צילום: 123RF, חדשות

כחלק ממסורת שבטית, נוהגים הגברים במדינה ללבוש גלימה מכותנה המכונה "דישדשה" ולעטות על ראשם מצנפת ייחודית מכותנה או מצמר, המכונה "מוזר". כמו כן, נוהגים גברים רבים לשאת על חגורתם פגיון מעוקל ובדרך כלל מקושט המכונה "חנג'ר" או "ג'נביה".

בין האתרים המפורסמים במדינה: קברו של איוב, שסיפורו מתואר בתנ"ך ובקוראן, ועל פי האמונה המקומית ממוקם באזור הררי בדרום המדינה, סמוך לעיר סלאלה שעל קו החוף. בקרבת הקבר, קיימת חלקה שבה, לפי המסורת המוסלמית, מצויה טביעת כף רגלו של איוב.