שעתיים בלבד לאחר הדיווחים על הפסקת אש בדרום - וערי הרצועה כבר התמלאו הערב (שלישי) ב"צעדות ניצחון" על ישראל. איסמעיל רדואן מחמאס בירך על המטחים שנורו ליישובי העוטף - ושיגר איום מפורש לעבר הממשלה: אם תעזו לתקוף - נכה במרכז הארץ.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"טילינו כתשו את העומק הישראלי והמסר שלנו ברור - הפצצה נגד הפצצה, דם נגד דם", הצהיר רדואן. "אם תתקפו את עזה ואת בני עמנו - טילי חמאס ירעידו אתכם בכל מקום - בחיפה, ביפו, באשקלון ובאשדוד".
בתוך כך, רבים מתושבי הדרום הגיבו בזעם על הדיווחים שהושגה הפסקת אש לאחר יממה קרבית במהלכה שוגרו כ-460 רקטות לשטח ישראל ואדם אחד נהרג מפגיעה ישירה באשקלון. כבר הערב הם החלו להבעיר צמיגים ולחסום כבישים בצומת שדרות, ומחר הם מתכננים לחסום גם כבישים בלב תל אביב בדרישה לסיים אחת ולתמיד את סבבי האלימות בדרום. "החלטנו לצאת למחאה נגד ההסכם – אנחנו יורים לעצמנו ברגליים", מסבירה מירי משדרות.
"עדיף לסבול בממ"דים, ושפעם אחת יסיימו עם זה, אחת ולתמיד", הוסיפה רעות בסיס, תושבת שדרות. "אני יודעת שחודש מהיום יהיה שוב אותו דבר – עוד כמה ימים שוב יהיו טילים, ולא שינינו שום דבר. זה לא הגיוני שככה החיים שלנו נראים".
הפסקת האש שהושגה כביכול בתיווך מצרי דווחה למרות שאף גורם רשמי בישראל לא אישר את קיומה. במשך כ-7 שעות התכנסו חברי הקבינט בבסיס הקריה בתל אביב וקיימו התייעצות ביטחונית מיוחדת לאור סבב האלימות האחרון בדרום.
חברי הקבינט קיבלו סקירות מצה"ל ושאר גורמי הביטחון על התקיפות הישראליות ברצועה, ובסיום הישיבה צה"ל הונחה "להמשיך בפעולות ככל שיידרש". במהלך הישיבה גורמי הביטחון הציגו את העמדה שלהם לחברי הקבינט. מערכת הביטחון הציגה עמדה אחידה, לפיה אין אינטרס לצאת למערכה כוללת בעזה, וזאת על רקע הסיכוי הטוב להביא לרגיעה מול הרצועה.
ההבנה היא שאלמלא התקלה המבצעית המצערת ביום ראשון בערב – במהלכה נפל סא"ל מ' ליד חאן יונס בהיתקלות עם חמושי חמאס - הסבב לא היה מתחיל והיה נמשך המסלול של הרגיעה עם סיכוי טוב להצלחה. מכאן שגם אין סיבה לסטות ממנו כעת בגלל סבב האלימות האחרון.
המטרה האסטרטגית הגדולה של ישראל כרגע היא לא להיכנס למערכה כוללת בעזה, וגם הגיעו בקשות של חמאס להפסקת אש בתיווך של מצרים והאו"ם. חמאס ספג מכות קשות ביממה האחרונה, כולל הפגיעה במטה הביטחון שלו.
חברי הקבינט עמדו על כך שצה"ל צריך להשיב את השקט והביטחון לתושבים, וגם הורו להתכונן באופן מעשי לפעולה משמעותית בעזה. גורם בכיר בקבינט כינה זאת מעבר ממצב "הכנס" למצב של "כדור בקנה", כדי שישראל תוכל - אם תידרש - לבצע את המהלך בתנאים שנוחים לה.
המחלוקת בין שרי הקבינט היא טכנית: יש קרב לשכות לגבי מה שקרה בתוך הדיון. ראשי מערכת הביטחון הביעו תמיכה בעצירת האש וההסלמה - ובכך תמך גם ראש הממשלה נתניהו. חלק מהשרים הסכימו בהתניה מסויימת, ככל הנראה ביטחונית, שלא ניתן לפרסמה. השרים בנט שקד וליברמן הבהירו שהם נגד, שרים אחרים עמדו על כך שבסופו של דבר גם השלושה קיבלו את עמדת מערכת הביטחון.