שיחות הפיוס בין הפלגים הפלסטיניים נפתחו באופן רשמי: על רקע הפרסומים כי יו"ר הרשות אבו מאזן דורש לפרק את חמאס מנשקו, נציגים של הפת"ח והחמאס נפגשו היום (שלישי) בקהיר ובשורת התבטאויות אופטימיות אמרו כי הצדדים בדרך הנכונה לקראת פיוס בין התנועות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"אנחנו נפגשים בקהיר בתקווה לנסח מפת דרכים שכותרתה פיוס לאומי", כתב נציג החמאס עזאט רחייק בחשבון הטוויטר שלו. "אחדות ופיוס לאומי בקרב כל העם הפלסטיני היא האופציה האסטרטגית שלנו להתקדם". גם בפת"ח שומרים על אופטימיות, אך זהירה יותר מזו של חמאס: אחד מראשי המשלחת של התנועה, עזאם אחמד, אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי המשא ומתן יכלול גם את ניהול משרדי הממשלה בעזה - אך נושא הביטחון וכוחות הביטחון נותר שנוי במחלוקת ונמצא לפי שעה במוקד השיחות.
שיתוף הפעולה הביטחוני כולל בין היתר פריסה אפשרית של 3,000 קציני ביטחון של פת"ח, שיצטרפו אל משטרת עזה במשך השנה הקרובה ויחזירו את מרבית השפעתו של אבו מאזן לעזה על חשבון החלשת שליטת חמאס ברצועה. בפתח טוענים כי מעבר רפיח צריך להיות מנוהל על ידי השומרים הנשיאותיים של אבו מאזן ובפיקוח של האיחוד האירופי אשר יחליפו את אנשי החמאס שמוצבים שם כעת. בפתח טוענים שהממשלה הפלסטינית תיישם בהמשך הסדר דומה גם במעברים ארז וכרם שלום.
בישראל מתעקשים: על חמאס להתפרק מנשקו
גם הממשלה הפלסטינית ברמאללה הביעו תקווה זהירה שהשיחות בקהיר יצליחו. "הקבינט מקווה שהדיאלוג הלאומי בקהיר יצליח להגיע לפיוס ולאיחוד המולדת, הוא מבטא נכונות למלא את מלוא תפקידיו ברצועת עזה במהרה", נכתב בהודעה רשמית לקראת הפסגה בתקווה שהפיוס יגרום לישראל ומצרים להקל בהגבלות על מעברי הגבול וישקמו את הכלכלה הקורסת ברצועה.
השיחות בקהיר מתנהלות לאחר מספר ניסיונות של מצרים ליישוב את הסכסוך בין התנועות וליצור ממשלת אחדות בעזה ובגדה המערבית. בשנת 2014 הסכימו פת"ח וחמאס להקים ממשלת פיוס, אך למרות זאת ממשלת חמאס עדיין שולטת ברצועת עזה.
לקראת השיחות שייתכן וישימו סוף לסכסוך ארוך השנים בין התנועות, הזהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו מפני "פיוסים מזויפים" וחזר על הדרישה הישראלית לפרק את הזרוע הצבאית של חמאס, שמנגד הודיע שהנחת הנשקים כלל לא נמצאת על הפרק.
בהכנת הידיעה השתתף עמית ולדמן.