המעורבות האירנית בסוריה במספרים: התבוסה המהדהדת של דאע"ש בסוריה בשבוע שעבר מסמנת ככל הנראה את תחילת סופה של מלחמת האזרחים הקטלנית המשתוללת במדינה כבר למעלה משש שנים. אחרי פרסום מפת החלוקה עליה סיכמו נשיאי ארה"ב ורוסיה שמאפשרת התבססות של עשרות אלפי לוחמים אירנים במרחק של קילומטרים בודדים מהגבול הצפון-מזרחי של ישראל, מפת הכוחות במדינה השסועה מתחילה להתבהר - ומעוררת דאגה רבה בירושלים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשבוע שעבר דווח ברשת BBC הבריטית שגורם מודיעיני מערבי חשף כי אירן בונה במרץ בסיס קבע צבאי בעיירה אל-כיסווה, 50 קילומטרים בלבד מגבולה הצפון-מזרחי של ישראל. בקיץ האחרון אמר ראש המוסד יוסי כהן כי "אירן ושלוחותיה נמצאות בסוריה, לבנון, עירק ותימן", והדגיש כי התהליך המרכזי כיום במזרח התיכון הוא התפשטות האירנית באמצעות כוחות אירניים ושלוחות מקומיות, המתבססות במדינות רבות. "במקומות שבהם מצטמצמת נוכחות דאע"ש, פועלת אירן למלא את החלל", אמר.

מפת הבסיסים האירניים בסוריה
מפת הבסיסים האירניים בסוריה|צילום:

מידע שהעבירה האופוזיציה באירן, יחד עם דיווחים של כלי תקשורת מערביים, מאששים את דבריו של כהן. משמרות המהפכה באירן הצטרפו ללחימה לצד צבא אסד כבר בתחילת המלחמה ב-2012, ומאז המעורבות של טהרן במדינה השסועה רק העמיקה והלכה.

משמרות המהפכה (צילום: רויטרס, חדשות)
עשרות אלפי לוחמי פרו-אירנים בסוריה|צילום: רויטרס, חדשות

וכך, מאלפי "יועצים" צבאיים אירנים שנשלחו לסייע לאסד כדי לשמור על כסאו וגם לוודא "בדרך אגב" שטהרן תוכל לממש את האינטרסים האזוריים שלה – על סמך פרסומים גלויים מדובר כיום על לא פחות מ-18 אלף לוחמים שפרוסים ברחבי המדינה. כיום מפקדים על הכוחות האירניים ושלוחותיהם כ-1,500 חיילים וקצינים של משמרות המהפכה.

תוך שש שנים: 2,500 הרוגים לאירן

לא כל הלוחמים ששלחה טהרן הם אירנים, על אף שהם פועלים בשליחותה. ככל הידוע למערב, כיום פרוסות בסוריה שתי חטיבות של מתנדבים שהגיעו מאפגניסטן ופקיסטן ומיליציה נוספת של מתנדבים אחרים – רובם מעירק. אותם מתנדבים נלחמים לצד 7,000 לוחמי החיזבאללה, ארגון שיעי שנשען על טהרן ומסייע שנים ארוכות למשמרות המהפכה השיעיות.

חלוקתה של סוריה כפי שנחשפה בחדשות 2
מפת חלוקת סוריה שנחשפה אמש|צילום:

למעורבות הצבאית העמוקה של טהרן יש מחיר - והוא כבד. ככל הידוע למערב, עד כה נהרגו לאורך שנות הלחימה העזה בסוריה לפחות 2,500 יועצים וחיילים, מרביתם לוחמי חיזבאללה שנשלחו למלחמת האזרחים בהוראה אירנית. 

הלוחמים האירנים מגיעים מאזורים רבים וטהרן משנעת אותם באופן מסודר לחזית הלחימה בסוריה. הרכבת האווירית של המגויסים ללחימה בסוריה מתחילה בנמל התעופה של טהרן, עוברת דרך תחנה בנמל התעופה אבהדאן בדרום המדינה, ומשם מעל לעירק עד לנמל התעופה של דמשק.

חורבות העיר חאלב
חורבות העיר חאלב|צילום:

מהבירה הסורית יוצאים המתנדבים בטיסות פנימיות אל תוך מוקדי הלחימה, ועבור אלפי שכירי החרב משלם המשטר האירני שכר שנע בין 500 ל-1,000 דולרים מדי חודש תמורת ההשתתפותם במלחמה.

"מפת אזורי החיץ" עליה סיכמו הנשיאים טראמפ ופוטין מגדירה בפועל אילו כוחות יורשו לפעול בסוריה ומהיכן. המפה, שהגיעה לידי חדשות 2 ונחשפה אמש במהדורה המרכזית, כתובה באנגלית וברוסית ומשרטטת את פריסת הכוחות המלאה בסוריה לאחר מלחמת אזרחים העקובה מדם. היא מחלקת את המדינה למספר אזורים, המוגדרים על פי הכוח שנמצא בהם ושולט עליהם.

צילום ארכיון (צילום: רויטרס)
טנק של צבא סוריה|צילום: רויטרס

לפי ההסכמות אליהן הגיעו המעצמות ואושרו בידי שני מנהיגיהן, אזורי החיץ המסומנים בצבע לבן במפה יהיו מרוחקים 5 ק"מ בלבד מהגבול עם ישראל. על פי ההסכם, באותם אזורים "תימנע נוכחות של כוחות זרים בעתיד", אך מלבד אמירה עמומה זו אין הגדרה מפורשת של הכוחות שיורשו להימצא באותם שטחים ועל מי ייאסר לחלוטין לשהות שם.

עוד הוסכם כי המורדים יישארו באזורים המסומנים בצבע אפור הממוקמים אחרי אזורי החיץ, אך עדיין סמוכים יחסית לגבול עם ישראל, בצדה הסורי של רמת הגולן. המשמעות היא שאירן וחיזבאללה יוכלו להתבסס, באישור המעצמות, במרחק של 7-8 ק"מ מהגבול עם ישראל, זאת לאחר שנדחקו אל מחוץ לאזורים שנמצאים בשליטת המורדים.