ארכיון (צילום: רויטרס)
ההריסות בחאלב, ארכיון|צילום: רויטרס

נשק כימי בקרבות בסוריה - מי אשם? יותר מחודש עבר מאז החלה המערכה הצבאית הנרחבת לכיבוש העיר מוסול שבצפון עירק, והדיווחים על הזוועות שמבצעים לוחמי דאע"ש ממשיכים לזרום ממוקדי הלחימה - כולל שימוש בנשק כימי. היום (שישי) זכו הטענות לאישור מצד הארגון הבינ"ל למניעת הפצת נשק כימי - הגוף שזכה בעבר בפרס נובל לשלום: מועצת הארגון טענה כי גם צבא סוריה וגם דאע"ש השתמשו בנשק האסור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בהודעת גינוי חריפה ותקיפה - כך לפי הדיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, בו נטען כי כשני שלישים מ-41 החברים בארגון תמכו בהצעה, שנוסחה על ידי גורמים אמריקנים. האסיפה נערכה בדלתות סגורות, אך גורם שנכח בדיון אמר כי ההאשמות כלפי צבא אסד וגם כלפי "המדינה האסלאמית" היו תקיפות ומגובות בהוכחות קשות לצפייה.

במקביל, רוסיה קראה לארגון לשלוח בדחיפות צוות מחקר לחאלב, בטענה שדווקא האופוזיציה הסורית השתמשה בנשק כימי מסוג גז כלורין ופוספור לבן.

דאע
החלו לאגור נשק כימי. דאע"ש|צילום: רויטרס, חדשות

טענות לעינויים ורציחות ב"היערכות" לכיבוש מוסול

קודם לכן פרסמה דוברת האו"ם לענייני זכויות אדם, ראבינה שמדסאני, הודעה בה נטען כי פעילי דאע"ש הוציאו להורג המוני בני אדם סביב העיר מוסול בשבוע האחרון. כמו כן, בהודעה נמסר כי בארגון החלו לאגור באחרונה כמויות גדולות של אמוניה וגופרית באזורים מיושבים, ככל הנראה לצורך שימוש בתור נשק כימי.

מוקדם יותר השבוע חשפו כוחות של צבא עירק קבר אחים דרומית לעיר, בו נמצאו יותר מ-100 גופות ערופות ראש. בשל מצבן של הגופות הכוחות מתקשים לקבוע האם מדובר באזרחים או בחיילים. לדברי שמדסאני, הזוועה שהתגלתה בעיירה חמאם אל-אליל הינה רק אחת מיני רבות שלוחמי המדינה האסלאמית ביצעו באזור. הדיווח מתבסס בין היתר על עדותו של אדם שהתחזה למת במהלך הוצאה להורג המונית.

האוכלוסיה ניצלה כל הזדמנות להימלט (צילום: רויטרס)
תושבים מודאגים במוסול, ארכיון|צילום: רויטרס

לוחמי המדינה האסלאמית ביצעו באחרונה מספר הוצאות להורג פומביות בשל "בגידה ושיתוף פעולה" עם כוחות עירקיים שניסו לכבוש מחדש את העיר, כתוצאה משימוש בטלפונים סלולריים אסורים או מעריקה משורות הארגון.

כמו כן, במסגרת הניסיון לשמור את אחיזתם על העיר האסטרטגית, נוהג הארגון להציב ברחבי סמטאות מוסול אנשים עם חגורות נפץ, ייתכן שמדובר בנערים או בילדים קטנים. כמו כן, נשים שנחטפו בידי הארגון "חולקו" בקרב הלוחמים או שנאמר להן שהן ילוו שיירות של המדינה האיסלאמית, הוסיפה שמדסאני.