ליבנו יוצא אל הכורדים ואחד החלומות האסטרטגיים של ישראל הוא כינון מדינה כורדית חזקה בלב המזרח התיכון, אבל חלומות לחוד - ומציאות לחוד: משאל העם על עצמאות כורדיסטן העירקית שייערך מחר (שני), אם לא תהיה רתיעה של הרגע האחרון, איננו מכוון להוליך להכרזת עצמאות, לבטח לא בעתיד הנראה לעין, וכרוכים בו סיכונים לא מבוטלים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
במקום שהמשאל ישמש כמפגן אחדות מרהיב של הכורדים, דווקא המחלוקות צפויות לבלוט, מחלה נוראה שאכלה בגופה של התנועה הלאומית הכורדית מאז ימיה הראשונים.
סקרי דעת הקהל שלא פורסמו, אך הגיעו לידינו, מראים שבאחד משלושת המחוזות המרכיבים את החבל הכורדי - מחוז סולימאניה שעל הגבול האירני - ייתכן רוב נגד הכרזת העצמאות. בעיר כירכוכ, שם גורל השליטה שנוי במחלוקת בין הכורדים לממשלת בגדד, מפולגים התושבים באשר לשאלה אם בכלל ללכת מחר לקלפיות.
תנועת האופוזיציה העיקרית "גוראן" (שינוי) וכן המפלגה האסלאמית הכורדית כבר קראו להחרים את המשאל ואפילו היזידים מוכי האסונות המהווים קרוב ל-10% מבעלי זכות הבחירה יעדיפו ברובם להשתמט מהצבעה. הסיבה - רבים רואים במשאל תכסיס של נשיא החבל הכורדי מסעוד ברזאני לבצר את שליטתו מול גלי ביקורת, ובזמן שגוברות הטענות על השחיתות הפורחת בצל הרעה במצב הכלכלי. ברזאני החליט עם זאת להמר על המשאל ויש לו תמיכה גדולה מצד תושבי המחוזות אירביל ודהוק.
האיומים מצד המדינות השכנות: מצור ותקיפה צבאית
השאלה הגדולה כיצד ינהגו השכנים של החבל הכורדי שמתנגדים בתוקף למהלך הזה. ממשלת בגדד, ועוד יותר ממנה המליציות השיעיות שבחסות אירן, מאיימים למנוע בכוח את ההצבעה בכירכוכ, עיר הנפט שמכונה בפי הכורדים "ירושלים של כורדיסטן".
אירן מאיימת לסגור באופן מידי את הגבול עם חבל הכורדים ובכך להטיל עליו מצור כלכלי חלקי. טורקיה מצדה מרכזת כוחות על הגבול וחרף יחסיה הטובים עם ברזאני, יוצאים מאנקרה איומים בפעולות צבאיות. סוריה כמובן נוקטת עמדה דומה בחשש שהכורדים בתחומה ימשיכו להתקדם לעבר ממשל אוטונומי. עם זאת, לא ברור כרגע עד כמה יתממשו כל האיומים האלה.
ישראל מיהרה להצהיר על תמיכתה במשאל העם בעוד ממשל טראמפ מפציר בכורדים בפומבי להימנע מן הצעד הזה ולחסוך מעצמם את הסיכונים הכרוכים בו. כמו במקרים אחרים גם בעניין הכורדי ממשלת נתניהו משמיעה הצהרות מיותרות, איננה שוקלת כראוי את ההשלכות וגם אינה מועילה במאומה לכורדים עצמם.
גם אצלם יש חיבה רבה לישראל ודגלי המדינה מופיעים מדי פעם בהפגנות לקראת משאל העם, אבל אין לישראל דרך להושיט לכורדים סיוע ממשי אלא רק לקיים שיתוף פעולה מוגבל למדי. ליבנו אם כן עם הכורדים - אומה שזכאית לריבונות - אבל צריך לזכור שלא במקרה הקהילה הבינלאומית לא קיימה עד היום את ההבטחה שניתנה לכורדים בסוף מלחמת העולם הראשונה.