בתחילה נראה היה שהפסקת האש שהחלה בסוריה בתחילת השבוע מסתמנת כהצלחה. הקרבות בין הצבא הסורי לבין מרבית ארגוני המורדים פסקו כמעט לחלוטין והשקט שב לראשונה זה תקופה ארוכה לערים רבות. ארצות הברית ורוסיה אפילו סיכמו על הארכת הפסקת האש, אך כעת נראה שזו עומדת בפני סכנה ממשית של קריסה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
המטרה העיקרית של הפסקת האש הייתה לאפשר הכנסת סיוע לאזרחים שסובלים ממצוקה וממחסור לאחר שנלכדו בלב הקרבות - אלא שגם היום, חמישה ימים לאחר שהפסקת האש נכנסה לתוקף, ציוד הסיוע שאמור היה להגיע לחלב נותר תקוע סמוך לגבול הטורקי.
מה שמונע את מעבר שיירת הסיוע של האו"ם הוא הנוכחות הצבאית הכבדה של כוחות המורדים ושל צבא סוריה בכביש המוביל אל תוך העיר הנצורה - ושני הצדדים מאשימים זה את זה בהפרת ההסכם. ברוסיה אומרים כי צבא סוריה כבר החל בנסיגה מהכביש, אך חזר לעמדותיו לאחר שספג אש מידי המורדים. המורדים טענו מנגד כי לא ראו שום סימן לכך שכוחות המשטר מתחילים לעזוב את עמדותיהם. באו"ם מגבים בשלב זה את עמדת המורדים ומפנים אצבע מאשימה כלפי משטר אסד.
"הפסקת האש, כפי שהזהרנו, לא תחזיק מעמד", הזהיר היום גורם בכיר בכוחות המורדים. "לא ייתכן שרוסיה תפציץ ביום ובלילה ותקבל תפקיד של אחראית להסכם, בעוד ארצות הברית בסך הכל מחזיקה בתפקיד של צופה מהצד". ארגונים סוריים לזכויות אדם מסרו כי במהלך הלילה תקפו מטוסי קרב יעדים של המורדים באידליב ובחמה. על פי דיווחים נוספים, קרבות בין המורדים לצבא סוריה נרשמו גם באזור חומס, חלב ודרעא.
בוטלה ישיבת מועצת הביטחון
חילופי ההאשמות והחשדנות בין רוסיה לארצות הברית באו לידי ביטוי אתמול גם בניסיון הכושל לגייס את מועצת הביטחון של האו"ם לתמוך בהפסקת האש. הצדדים היו אמורים לתדרך את חברי המועצה בדבר פרטי ההסכם, אך ברגע האחרון התדרוך בוטל.
שגריר רוסיה באו"ם האשים כי הביטול נעוץ בסירובה של ארצות הברית לחשוף את ההסכם במלואו. "ארצות הברית לא רוצה לשתף את חברות המועצה בפרטים ואיננו יכולים לבקש מהם לתמוך במסמך שהם אינם מכירים", אמר השגריר ויטלי צ'ורקין. "ברור שישנם חילוקי דעות בממשל האמריקני", המשיך ועקץ.
גורם רשמי בארצות הברית, שסירב להזדהות, אמר כי ישיבת מועצת הביטחון בוטלה בגלל ניסיון של רוסיה לכפות על ארצות הברית לפרסם את פרטי ההסכם. לדברי אותו גורם, בארצות הברית חוששים שפרסום כזה יסכן את יישום הפסקת האש בשטח.