בימים האחרונים פתח צבא אסד תוך סיוע נמרץ של מפציצים רוסיים במתקפה נרחבת ביותר על מחוז דרעא שבדרום סוריה, ערש ההתקוממות שהובילה ב-2011 לפרוץ מלחמת האזרחים העקובה מדם. לצבא סוריה ורוסיה ייקח אמנם זמן לכבוש את אזור רוחן כולו, אבל כשיסיימו הם ייפנו אל מחוז קונטרה הסמוך לרמת הגולן, שרובו נמצא לפי שעה תחת שליטת ארגוני המורדים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
ארה"ב שבה והזהירה מפני המתקפה שהתרחשה לבוא, אך אינה נוקפת אצבע כדי למנוע את הזוועות. לפי האומדן הנוכחי, כ-50 אלף תושבי המחוז הפכו לפליטים ועזבו את המחוז שהיה עד כה ביתם. הם נסים על נפשם ונמלטים פעמים רבות עם כשעל גופם בגדים בלבד. מספר הפליטים שבכיוון גדרות רמת הגולן כרגע לא גדול, אך הוא עלול להתגבר כשתגיע המתקפה הצפויה על מחוז קוניטרה הסמוך לגבול.
בדיווח מיוחד שהעביר תושב אחד הכפרים במחוז עבור החדשות, התמונה שמתקבלת היא של אסון הומניטרי. "הרחובות נראים ריקים מאדם", סיפר והזהיר: "אם המיליצות האירניות והלבנוניות ישיגו שליטה על הכפרים הללו הן לא ישאירו איש בחיים - מקטן ועד גדול. הן יטבחו בכולם".
"כלל הכפרים שהופגזו פונו מכל תושביהם, 45 אלף איש נטשו את בתיהם", הוסיף. "כלל התושבים הולכים לכיוון הגדר הגבול עם ישראל וגדר הגבול עם ירדן". הוא ציין שהפליטים בחרו בנתיבים הללו כי הם מעריכים שהמשטר הסורי לא יעז להתקרב לאזור הזה. "המיליציות של חיזבאללה, משמרות המהפכה, חטיבת אל-קודס, כל המיליציות השיעיות נמצאות כאן במחוז דרעא, בכל הכפרים".
הוא סיפר כי הכוחות השיעים המאיימים על התושבים מסווים את עצמם כחיילים סוריים. "הם לובשים מדי צבא סוריה אבל אנחנו מזהים אותם ואת ניבי הדיבור שלהם כי הצלנו ליירט את מכשירי הקשר של צבא סוריה החופשי", הסביר. "הם עדיין נוכחים, הם לא נטשו את דרום סוריה בכלל, ההפך - הם תגברו את נוכחותם".
לאחר שירדן הודיעה מוקדם יותר השבוע על חסימת הגבול עם סוריה מחשש לגל פליטים חדש, חלקם פונים למאהלים שנמצאים קרוב לגבול עם ישראל. המשטר הסורי כבר השלים את כיבוש מחוז עלג'ה, וכעת מפעיל לחץ מכמה כיוונים על דרעא והעיירות שנמצאות בפרבריה. כרגע אסד לא נוגע במובלעת של דאע"ש על נהר הירמוק ולא במאחזי המורדים בגולן הסורי, זאת ככל הנראה מתוך החשש שישראל תגיב אם התקיפות יגיעו לפתחה.
ההתקרבות לגבול עם ישראל מביאה לדריכות במערכת הביטחון, שנערכת כעת לשני תרחישים - האחד ביטחוני, והשני הומניטרי. התרחיש הראשון הוא שהמון הפליטים יגיע אל הגבול ברמת הגולן וינסה לפרוץ הגדר ביחד. אלא שהמכשול הוא מכשול מאסיבי, והדבר לא נראה סביר במיוחד, לפחות לא כרגע. על כן, התרחיש השני הוא שישראל תגיש סיוע הומניטרי נרחב לפליטים הסוריים החדשים שנמצאים בצדו הסורי של הגדר, וייזדקקו למזון, מים ותרופות.
האזור הדרום-מערבי של סוריה שבו נמצא מחוז דרעא נחשב לרגיש מאוד מבחינה אסטרטגית ומדינית, בשל קרבתו לגבולות הירדני וגם לרמת הגולן הישראלית. על פי דיווחים בשנה האחרונה, ארצות הברית ורוסיה - בת בריתו של אסד - הסכימו בשנה שעברה לבלום את האלימות באזור. האזור הדרום-מערבי של סוריה שבו נמצא מחוז דרעא נחשב לרגיש מאוד מבחינה אסטרטגית ומדינית, בשל קרבתו לגבולות הירדני וגם לרמת הגולן הישראלית. על פי דיווחים בשנה האחרונה, ארצות הברית ורוסיה - בת בריתו של אסד - הסכימו בשנה שעברה לבלום את האלימות באזור.