כשנסוב השנה סביב שולחן הסדר ונחזור אל סיפור עשר המכות שנחתו על המצרים, נוכל שוב לדמיין מה היה גודל סבלם של המצרים, כפי שמתארת לנו ההגדה. אבל במציאות אין צורך להפעיל את הדמיון כדי להבין את מצוקת חייהם של שכנינו מדרום: כשבוחנים את מה שמתרחש במצרים, אפשר לזהות בקלות את סימני 10 המכות החדשות שפוגעות במצרים מאז המהפכה בכיכר תחריר לפני ארבע שנים - שהפילה את חוסני מובארק ושלחה את מצרים לתקופה של זעזועים וחוסר יציבות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
למען האמת, אפשר למנות יותר מעשר מכות, אבל לשם הסמליות שבדבר ריכזנו לפניכם את הבעיות הקשות ביותר, אלו שלדעתנו הן גם המשפיעות ביותר על גורלם של כ-90 מיליון מצרים. זו גם רשימת הצרות שרובצות על ראשו של הנשיא עבד אל פתאח א-סיסי מאז יומו הראשון בתפקיד.
1. מכת הטרור: הפיגועים הציפו את מחוזות מצרים בעקבות המהפכה לפני כארבע שנים כחלק מגילויי האנרכיה האלימים - והטרור היה ונותר מכת מדינה. כמעט שלא עובר יום ללא פיגוע במצרים, ומניין ההרוגים כתוצאה מטרור ובמסגרת הלחימה בטרור כבר עומד על כמה אלפים.
2. מכת הפיצול הפוליטי: מצרים מפוצלת עד העצם בין תומכים ומתנגדים לשלטון הקיים. מפגינים בעד האחים המוסלמים, שהפסידו את השלטון עם הדחת מורסי ב-2013, ממשיכים להילחם עם המתנגדים על הכיכרות והרחובות הראשיים בקהיר, באלכסנדריה ובשאר הערים הגדולות. מנגד - המשטר נוהג בהם ביד קשה, אוסר על פעילותם, מטיל עליהם עונשי מאסר וגם שולח אותם לגרדום. בחודש שעבר הוצא להורג לראשונה מאז המהפכה פעיל של האחים המוסלמים, שהורשע ברצח ילדים במהלך מהומות באלכסנדריה.
3. המכה הכלכלית: מאז 2011 החלה הכלכלה המצרית לקרטע בעקבות המשבר הפוליטי, תפוקת הייצור הלאומי פחתה, פרויקטים נתקעו ומשקיעים זרים ברחו. רק לפני כשבועיים, בוועידת חירום כלכלית שנועדה להחזיר את ההשקעות הבינלאומיות למצרים, הודיע סיסי כי יידרשו בין 200 ל-300 מיליארד דולרים כדי להוציא את מצרים מהבוץ הכלכלי. בינתיים מדינות המפרץ תורמות ביד רחבה, אבל מצרים עוד רחוקה מאוד מהיעד שהציב א-סיסי.
4. מכת דאע"ש: גם הארגון הרצחני מכביד על המצרים, ובשנה האחרונה הוא הכריז על הקמת שלוחה בסיני. לא ברור עד כמה עמוקה המעורבות שלו שם, אבל האיומים וההכרזות כבר הביאו בעקבותיהם תנופה של פיגועים ועריפות ראשים בצפון סיני. ואם לא די בכך נפתחה חזית שנייה של ארגון המדינה האסלאמית נגד המצרים: חטיפות והוצאות להורג של מצרים השוהים בלוב למחייתם. בעקבות סרטון זוועה שבו הוצאו להורג יותר מ-20 נוצרים קופטים מצריים בחופי לוב, נתן א-סיסי את האות לצבאו לתקוף מטרות של דאע"ש בשטח המדינה השכנה. גם החזית הזו עדיין בוערת ומדממת.
5. מכת חמאס: בשנה החולפת, בעיקר אחרי מבצע צוק איתן, הסתכסך חמאס עם משטר א-סיסי על רקע קשרי הארגון עם האחים המוסלמים. היריבות בין שני צדי הגבול של רצועת עזה הובילה למלחמה של צבא מצרים בתעשיית ההברחות של חמאס אך גם - לטענת גורמי ביטחון מצרים - לניסיונות גוברים מצד הזרוע הצבאית של חמאס להחריף את המצוקה הביטחונית בצפון סיני ולסייע לגורמי הטרור הפועלים שם.
6. משבר זכויות אדם: היד הקשה של המשטר נגד מתנגדיו וכן צעדים נגד כלי התקשורת הפועלים במצרים - כולל מעצרים של עיתונאים זרים שסיקרו את האירועים - הובילו למחאה בינלאומית, במיוחד של ארגוני זכויות אדם, נגד מנגנוני הביטחון של המשטר ונגד א-סיסי באופן אישי. כל זה יוצר מכבש של לחצים חיצוניים המחייב את מי שמנהיג את המדינה לחשב מסלול מחדש בכל הנוגע לדיכוי החירויות במדינה.
7. משבר ביחסים עם ארה"ב: הנשיא אובמה, שלא הסתיר את חיבתו לאחים המוסלמים בימי שלטונם, לא גילה הבנה, בלשון המעטה, כלפי המהלכים של סיסי, מאז הדחת האחים מהשלטון. נראה שהיחסים בין הממשל והשלטון המצרי טעונים ועדיין מושפעים מהמחלוקות האישיות בין שני המנהיגים. וכשהיחסים עלו על שרטון, אף עלתה על הפרק הקפאת הסיוע האמריקאי למצרים. על כן, סיסי חותר ליצור לעצמו תכנית חלופית: ברית עם פוטין, למשל.
8. איומי אירן: מצרים מודאגת מהעלייה של "האימפריה" האירנית, שמאיימת לא רק לשנות את סדרי הכוחות הצבאיים באזור, אלא גם להשתלט באופן פיזי על נתחים מהמזרח התיכון. אמנם אין בין המצרים לאירנים מגע ישיר, אבל די להזכיר שבטהרן יש רחוב הקרוי על שמו של רוצח סאדאת ושאירן היא, על פי הודעת חמאס, ספקית הנשק הגדולה ביותר של הארגון. בימים האחרונים אף נטען בעיתונות הערבית כי מצרים שלחה כוח ימי כדי לבלום ניסיונות אירניים לקדם ספינות קרב אל מיצרי באב אלמנדב, שער הגישה לים האדום, בחסות השתלטות השיעים בתימן.
9. מכת התיירות: התיירות, אחד מהמגזרים המרוויחים ביותר במצרים בימים כתיקונם נפגע קשות כתוצאה מהמצב הביטחוני. חלק ניכר מהנזק הכלכלי במצרים נובע מהיעדרם של מיליוני תיירים שעד לפני ארבע שנים היו פוקדים מדי שנה את אתרי העתיקות וגם את חופי הרחצה: חצי האי סיני שהיה נווה מדבר, גן עדן עלי אדמות, הפך לגיהנום של טרור. רק לפני כשנה נהרגו בטאבה חמישה תיירים קוריאניים, והמבצע הנרחב של צבא מצרים בסיני נגד תאי הטרור עדיין לא הצליח לתת מענה לאיומי הפיגועים.
10. הבעיה הפלסטינית: כאב הראש שהיה ונותר, מאז חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים. מתוקף הסכמים אלה, מצרים עדיין חותרת להיות המדינה שתוביל את הפלסטינים וישראל להסדר שלום. בפועל, מצרים עסוקה בעיקר בניסיונות להפיג מתחים, לתאם הפסקות אש ולכבות דליקות. לא בכדי הדגיש א-סיסי בנאומו האחרון שיישוב הסכסוך הישראלי פלסטיני הוא מפתח ראשי ליציבות האזור. זה גם המפתח לחלק מהבעיות של מצרים.