השר לענייני חוץ של איחוד האמירויות אנואר גארגש‎ (צילום: רויטרס, חדשות)
השר לענייני חוץ של איחוד האמירויות אנואר|צילום: רויטרס, חדשות

על העולם הערבי להיפתח סוף סוף, לישראל - כך אמר היום (חמישי) השר לענייני חוץ של איחוד האמירויות באמירה חסרת תקדים גם מבחינת הפומביות שלה, שעלולה להיות לה השלכות דיפלומטיות רבות. השר הבכיר, ד"ר אנואר גארגש, אמר כי ההחלטה ההיסטורית של העולם הערבי לא לקיים דיאלוג עם ישראל היא טעות גדולה מאוד - שעלולה לגרום בטווח הארוך גם נזק לפלסטינים.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות 

"לפני הרבה שנים, כשהייתה החלטה ערבית לא ליצור קשר עם ישראל - אני חושב שזאת החלטה שגויה מאוד", הסביר ואמר שיחסים עם ירושלים הם אמנם "בעיה פוליטית" - אך עדיין חשוב לשמור על ערוצי "התקשורת פתוחים". גארגש הוסיף כי הוא "חושב שנראה בשנים הקרובות יותר מגע עם ישראל, כמו עסקת סייבר קטנה כאן או עסקה חקלאית שם או ביקור של ראש הממשלה".

לקראת נורמליזציה עם העולם הערבי? (צילום: רויטרס, חדשות)
לקראת נורמליזציה עם העולם הערבי?|צילום: רויטרס, חדשות

השר המשיך וקרא להמשיך ב"חזית השלום" בין ישראל לפלסטינים: 'מנקודת המבט של איחוד האמירויות, אנחנו צריכים לפתור את הבעיה כי היא נוטה 'לקפוץ' מתוך הרקע כשהיא מושקטת".  בהמשך קרא גם "לעשות סדר" בעולם הערבי, בין היתר כדי למתן את ההשפעה האזורית של אירן וטורקיה: "הסדר [הערבי] האזורי מעולם לא עבד טוב מאוד, אבל ב -15 השנים האחרונות הוא [כבר] הפך עגום, ומאפשר למדינות כמו אירן וטורקיה להפוך למשמעותיות בעולם הערבי".

בשלב זה פנה גרגש לעסוק בתמורות שהתחוללו בסדר העולמי בשני העשורים האחרונים. "כשאתה מסתכל על המשבר הערבי הגדול ביותר במאה ה-21 - סוריה - יש אפס השפעה ערבית", אמר. מדינות כמונו נמצאות בבעיה כי חוקי המשחקים משתנים, אבל החוקים החדשים טרם ראו אור".

רה
רה"מ בביקור בעומאן בשנה שעברה|צילום: חדשות

"ופתאום, יש לנו אתגר כמו תימן - מה אנחנו עושים כאן? האם אנו שומרים על היציבות האזורית שלנו או שאנחנו מאפשרים את הופעתה של עוד חיזבאללה? אלה שתי בחירות קשות", סיכם את דבריו. "עשינו את הבחירה הראשונה והבנו שהנרטיב האסטרטגי שלנו מוביל אותנו לנרטיב הומניטרי יותר, ובמובנים רבים - בצדק".

כיום יש לישראל יחסים דיפלומטיים באופן רשמי רק עם מצרים וירדן, שתי המדינות הערביות היחידות שעמן יש הסכם שלום. יש עוד שורה של מדינות בעולם הערבי עמן יש יחסים, אך באופן לא רשמי שמוכחש על ידי שני הצדדים. בשבוע של ההכרה האמריקנית בריבונותה של ישראל, דבריו של הבכיר האיחוד צפויים לעורר הדים דיפלומטיים לא מעטים.