ההפצצות נמשכות. ארכיון (צילום: רויטרס)
ההפצצות נמשכות. ארכיון|צילום: רויטרס

הבוקר (שלישי) נכנסה לתוקף הפסקת האש הזמנית עליה הכריז נשיא רוסיה ולדימיר פוטין באזורי הקרבות בפרבר ע'וטה שבפאתי דמשק. "הפרוזדור ההומניטרי" באזור שבשליטת המורדים שהחל בשעה 09:00 צפוי להימשך כחמש שעות, כשבפרק הזמן הזה יתאפשר לאזרחים לעזוב את המקום. שעות קודם לכן קראה דוברת מחלקת המדינה האמריקנית לרוסיה לכבד את הפסקת האש ולהפסיק את התקיפות נגד אזרחים. עם זאת, כשעה לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף, בארגון המשקיף של האו"ם דיווחו כי לא נרשמה תנועת אזרחים החוצה מאזור הקרבות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הדיווח של סוכנות הידיעות AP, בארגון המשקיף טענו כי כדי שהפסקת האש תהיה אפקטיבית, היא צריכה להתבצע בהסכמת כל הצדדים. עוד טענו כי לא נראה כעת כי הוקם כל "פרוזדור הומניטרי" לצורך העברת אזרחים לאזורים בטוחים יותר.

"המשטר הסורי טוען שהוא נלחם בטרוריסטים, אך במקום זאת הוא מפעיל טרור על מאות אלפי אזרחים באמצעות תקיפות מהאוויר, הפגזות, ירי רקטות ואיום במבצע קרקעי", צייצה הת'ר נאוארט בחשבון הטוויטר שלה. "השימוש של המשטר בגז כלור כנשק רק מעצים את סבלה של האוכלוסייה האזרחית".

נאוארט הוסיפה: "לרוסיה יש את ההשפעה הנדרשת כדי להביא לסוף המתקפות אם תחליט לכבד את התחייבויותה להפסקת האש שקבעה מועצת הביטחון. ארה"ב קוראת להפסיק לאלתר את המתקפות ולאפשר גישה מידית לגורמים הומניטריים שיוכלו לטפל בפצועים ולהעביר מוצרים בסיסיים".

נזקי ההפצצות הכבדות (צילום: CNN)
הריסות בפרברי דמשק, השבוע|צילום: CNN

הוראתו של פוטין על הפסקת האש מגיעה בשבוע בו נהרגו מאות אזרחים בהפצצות כבדות של משטר אסד והצבא הרוסי. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו טען כי בזמן הפסקות האש היומיות - יתאפשר לאזרחים לעזוב. עם זאת, קריאתה של מועצת הביטחון להפסקת אש בת יממה לא החזיקה מים וההפצצות התחדשו תוך שעות מרגע ההצבעה. על פי דיווחים של המורדים, בסוף השבוע ביצעו כוחותיו של אסד שימוש נוסף בגז כלור.

הפסקת האש של מועצת הביטחון נועדה לאפשר הכנסת מזון ותרופות למובלעת מוכת הקרבות, בה מתגוררים כ-400 אלף איש. בשבוע שעבר בוצעו תקיפות רבות של הסורים, בגיבוי הרוסים: לפי הדיווחים נהרגו יותר מ-500 אזרחים בתוך שבוע ונפצעו יותר מ-2000, ובאזור הוכרז על משבר הומניטרי חריף.

מזרח ע'וטה נחשב למעוז האחרון של המורדים ממזרח לדמשק: מצור הוטל על האזור כבר בשנת 2013. באו"ם שבו והזהירו מפני החרפת המצב ההומניטרי במקום לאחר ש-12 בתי חולים נפגעו בהפצצות. הפצצות שמבוצעות על ידי משטר אסד ובסיוע חיל האוויר הרוסי נחשבות לטבח הגדול ביותר שביצע משטר אסד נגד מורדים ואזרחים לא מעורבים מזה חודשים.