הלחימה בלוב עדיין בשלביה הראשונים, אך בארה"ב מנסים להתרגל למצב חדש לחלוטין עבור מי שהורגלה להיות מעצמת העל היחידה בעולם: במקום לעמוד בראש הקואליציה הבינלאומית נגד לוב, וושינגטון מנסה להעביר את האחריות למישהו האחר. הביעה היא שאף אחד לא ממש נלהב לקחת את התפקיד הזה.
נאט"ו אמנם מצהירה שתוביל את המצור האווירי על לוב, אך מסתייגת מתקיפות צבאיות יזומות על מטרות קרקעיות ויעדים אסטרטגיים בצבאו של קדאפי. כדי לקבל אחריות מלאה על המבצע, יש צורך בתמיכת כל 28 החברות בנאט"ו, אולם טורקיה – הנציגה המוסלמית היחידה בארגון – מערימה קשיים ומעכבת את ההחלטה.
"אנחנו חושבים שאין זה ראוי שנאט"ו תיקח על עצמה משימה כזו, כאשר בו זמנית כוחות הקואליציה מבצעים במקביל פעולה נפרדת", אמר שר החוץ הטורקי אהמט דאוטולו. וכך, ארה"ב - שמלכתחילה לא ששה למעורבות צבאית נוספת בעולם, אחרי עירק ואפגניסטן - מוצאת את עצמה שוב בעמדת המתנה להחלטות של שחקנים אחרים בזירה הבינלאומית.
העיתונאים הזרים תחת מתקפה
מי שכן נמצא בינתיים בחזית המאבק מול כוחותיו של קדאפי הם העיתונאים. כתב רשת NBC היה באמצע שידור כתבה, כשמצא את עצמו תחת מתקפה של פגזים שנחתו עשרות מטרים ממנו. מוקדם יותר השבוע שוחררו 4 עיתונאים של ה"ניו יורק טיימס" משבי אנשיו של קדאפי, וסיפרו על המכות שספגו ועל ההתעללות המינית שעברה אחת מהם.
לאור תמונות הקרב שמגיעות מטריפולי ובנגזי, בימין האמריקני מזהים את היעדר הקשיחות של אובמה, וממהרים לתקוף. בראש מקהלת המתנגדים לנשיא עומדת, איך לא, המושלת לשעבר שרה פיילין. "האם אנחנו באמת הולכים להעביר את הפיקוד לליגה הערבית, לבריטים, לצרפתים?", אמרה פיילין עם חזרתה מהביקור בישראל. "מתי נדרוש לקבל מחדש את השליטה והפיקוד על חיילינו? אנשים מכל העולם מצפים מאמריקה להוביל במצבים כאלה".
פיילין: "אני חושבת שקדאפי ימות"
פיילין מחשבת את סיכוייה לרוץ לנשיאות בשנה הבאה, ובינתיים היא לא חוששת להגיד בגלוי מה צריך לעשות עם שליט לוב. "אני חושבת שקדאפי ימות בסופו של דבר במהלך המבצע הזה", היא אומרת בלי חשש.
על פי הסקרים, נכון לעכשיו 7 מתוך כל 10 אמריקנים תומכים בפעולה בלוב. השאלה היא מה יקרה כשהתמונות המוכרות כל כך מהמלחמות בעירק ובאפגניסטן, של ארונות מתים עטופים בדגל הלאום, יחזרו פעם נוספת.