הטלגרף הבריטי חשף הלילה (בין שבת לראשון) כי מפקדים בכירים במשמרות המהפכה האיראניים מפעילים לחץ על המנהיג העליון עלי ח'אמנאי לבטל את הפתווה (צו דתי) האוסרת על פיתוח נשק גרעיני. הדרישה מגיעה בעיתוי רגיש במיוחד - כמה ימים לאחר שטראמפ החזיר את מדיניות "מקסימום לחץ" על איראן, ובמקביל להצהרה של ח'אמנאי שדחה נחרצות כל אפשרות למשא ומתן עם ארה"ב.

"אנחנו רק כמה לחיצות כפתור מבניית נשק גרעיני כבר זמן מה, אבל הלחצים וההצדקות להחזיק בו גדולים יותר מתמיד", אמר גורם איראני רשמי לטלגרף. "האיום הקיומי שאנו ניצבים בפניו כעת הוביל מפקדים בכירים רבים - שבעבר התעקשו לציית להנחיות המנהיג העליון - לדחוף לייצור נשק אטומי". עוד נכתב כי "המנהיג אסר על משא ומתן עם האמריקנים וגם על פיתוח נשק גרעיני, שנראה כדרך ההישרדות היחידה של המשטר, והוא מוביל את המשטר לקריסה".

הלילה אמר טראמפ בריאיון לניו יורק פוסט: "אני רוצה לעשות איתם הסכם לא גרעיני, אני מעדיף את זה על פני להפציץ להם את הצורה. הם לא רוצים למות, איש לא רוצה למות. אם נעשה איתם הסכם - ישראל לא תתקוף אותם".

המתקן הגרעיני בבושהר, איראן (צילום: reuters)
המתקן הגרעיני בבושהר, איראן|צילום: reuters

הפתווה, פסק הלכה דתי, שהוזכר לראשונה בפגישת הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ב-2005, קובע כי נשק גרעיני "אסור לחלוטין" על פי האיסלאם. זהו למעשה אחד המכשולים המונעים את פיתוח הנשק הגרעיני.

הלחץ על ח'אמנאי מצד פוליטיקאים ניציים הולך וגובר בחודשים האחרונים. עשרות חברי פרלמנט איראנים דחקו במועצה העליונה לביטחון לאומי לשקול מחדש את המדיניות הגרעינית. אחד מהם אף אמר כי "אני מאמין שאנחנו צריכים לבצע ניסוי בפצצה גרעינית, ואין דרך אחרת עבורנו".

מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין (צילום: רויטרס)
מנהיג איראן עלי ח'אמנאי בתערוכת הגרעין|צילום: רויטרס

במקביל לחשיפה בטלגרף, שיגר ח'אמנאי מסר חריף לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ. "משא ומתן עם אמריקה אינו חכם ומכובד, ואין לו השפעה על פתרון הבעיות של המדינה שלנו", אמר המנהיג העליון. "אנחנו יודעים את זה מניסיון. אם ארה"ב תאיים עלינו - אנחנו נאיים עליה. אם הם יפגעו בביטחון שלנו - אנחנו ללא ספק נפגע בביטחון שלהם". הוא הזכיר כי איראן כבר למדה בעבר שלהסכם עם ארה"ב אין תועלת, לאחר שטראמפ פרש מהסכם הגרעין במאי 2018.

גם שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י הצטרף להתנגדות למשא ומתן, והצהיר כי אין בסיס למשא ומתן הוגן על הסכם גרעין לפני הסרת הסנקציות על ידי ארה"ב. זאת על רקע החלטתו של טראמפ ביום שלישי להחזיר את מדיניות ה"מקסימום לחץ" על איראן, הכוללת סנקציות נרחבות נגד מערך יצוא הנפט שלה. משרד האוצר האמריקני כבר הטיל סנקציות ראשונות נגד רשת הברחות נפט של כוחות הביטחון של איראן לסין, המכניסה מאות מיליוני דולרים לקופת הרפובליקה האיסלאמית.