עם כניסת הפסקת האש לתוקף אתמול (ראשון), בעולם הערבי נקטו קו שמתמקד בסיום המלחמה בעזה ובחגיגות של העזתים שהחלו לחזור לבתיהם. אולם, לצד הקולות שמהדהדים את המשך שלטון חמאס ברצועה, ברשתות הערביות מופיעים גם קולות אחרים שנפוצים פחות, אך חושפים את התמונה המורכבת. פעילים בעולם הערבי בוחרים להראות גם עמדה אחרת, כזו שמכירה בעוצמתה של ישראל, לצד מצוקתם של תושבי עזה ששבו להריסות.
שערי העיתונים בעולם הערבי שמהדהדים את הנרטיב הפלסטיני
פרשנית מצרית: "חמאס לכוד בהריסות של עזה"
הפרשנית המצרית נרוונה מחמוד הציגה ניתוח מפוכח של המצב: "למרות שחמאס מנופף בדגל הניצחון, הארגון נאלץ להתפשר משמעותית על דרישותיו - מאלף אסירים תמורת כל חטוף, הסתפק לבסוף בשלושים בלבד", היא כתבה. לדבריה, מאחורי תמונות החגיגה ברחובות עזה, "רבים שדיברו בערוצים הערביים נראו סחוטים, עייפים והביעו משאלה אחת - סוף המלחמה. חמאס 'המנצח' למעשה לכוד בהריסות של עזה".
"האתגר של ישראל הוא לא חמאס, אלא הנשיא האמריקני טראמפ. הוא נתפס כיום בעולם הערבי כמי שהצליח לאלף את נתניהו ולחץ עליו לקבל את עסקת החטופים", הוסיפה מחמוד. כעת, רבים בעולם הערבי מצפים מטראמפ ליותר. השאלה כעת, כיצד יטפל טראמפ בציפיות הערביות והישראליות כאחד?"
פרשן מהאמירויות: "עם ישראל עומד בלתי נכנע"
גם מהאמירויות נשמעים קולות מעניינים שכדאי להפנות אליהם את תשומת הלב ברשתות הערביות. "עם ישראל, אתה עשוי ממשהו בלתי מעורער", כתב הפרשן אמג'ד טה בהערכה גלויה כלפי ישראל. "בזמן שמחבלי חמאס גררו את הנשים והילדים שלכם למנהרות, אתם עומדים בלתי נכנעים, אף אחד לא יכול היה לסבול שנייה עם חמאס, סוכני ההשמדה הפחדנים של האחים המוסלמים ששורפים קשישים, משחיתים חפים מפשע ומרעילים כל תקווה לשלום. אסור לעזה ליפול שוב לידי חושך שכזה".
Israel's people, you are made of something unshakable, something eternal, crafted in the fires of resilience and the heavens above. While Hamas terrorists dragged your women and children into the shadows of Gaza’s tunnels, you stand unyielding, willing to exchange the very…
— Amjad Taha أمجد طه (@amjadt25) January 19, 2025
"כל בן ערובה משוחרר הוא אור של חופש שפורץ את הייאוש. אבל תנו להיסטוריה להיות המדריך שלכם", ציין טה. "אמון במכונת הטרור האיסלאמיסטית הפלסטינית היא טעות שאסור לחזור עליה לעולם. התרועות ברחובות עזה, דגלי חמאס המתנופפים בחגיגה, הם לא רק מעשי שנאה אלא סמלים של תרבות ששורשיה באנטישמיות. החינוך, התקשורת והחברה שלהם זקוקים לשיפוץ, או שה-7 באוקטובר יחזור על עצמו".
"אבל הנה האמת: לא משנה הסערה, אתה קם. אתה מחזיק מעמד. אתה שורד. כי זה מי שאתה, בלתי שביר, בלתי ניתן לעצירה, בלתי נשכח", סיכם.
המשפיען לואי שריף שמתגורר אף הוא באיחוד האמירויות, הביע תמיכה בישראל ובמאמציה להשבת החטופים. "אני עומד בלב שלם עם עם ישראל בזמן שהם מתכוננים לקבל את פני בני הערובה האהובים שלהם, שנחטפו באכזריות בידי מחבלי חמאס ב-7 באוקטובר יחד עם תינוקות וקשישים. יהי רצון שכל בני הערובה הנותרים יחזרו בשלום, ושישרור שלום", הוא כתב אתמול.
I stand wholeheartedly with the people of Israel as they prepare to welcome their beloved hostages, cruelly kidnapped by Hamas terrorists on October 7 along with babies and the elderly in a war they started.
— Loay Alshareef لؤي الشريف (@lalshareef) January 19, 2025
May all remaining hostages return safely, and may peace prevail. pic.twitter.com/GpQ2SW1AMa
פעיל פלסטיני גולה: "חמאס נחלש משמעותית - אך עדיין שולט שוחט"
קול נחרץ השמיע הפעיל הפלסטיני אחמד פואד אל-ח'טיב, המתגורר כיום בארצות הברית. הוא הצביע על הפער בין התעמולה לבין המציאות: "הסרטונים של חמאס מטילים ספק בטענות על השמדתו הקרובה של הארגון", הוא כתב, אך הדגיש כי "חמאס נחלש משמעותית ומבודד".
"הסרטון מהדהד ברחבי המזרח התיכון כדי להראות את הניצחון האלוהי כביכול שהוענק לחמאס, שלכאורה אמיצים להחזיק נשים וילדים כבני ערובה", המשך אל-ח'טיב. "אבל בסרטון הזה יש משהו שהרבה יותר ראוי לביקורת. הוא מטיל ספק רציני בכל הטענות על השמדתו הקרובה. הוא עדיין שולט למרות שחייהם של עשרות אלפי פלסטינים אבדו, יש הרס בלתי נתפס ומחיר מדיני, כלכלי, חברתי, דיפלומטי וגיאו-אסטרטגי גבוה לישראל".
נרוונה מחמוד סיכמה את המצב כך: "עזה הפכה לתיאטרון חולה, מנוהלת בידי קבוצה חולה, מונעת מאידיאולוגיה חולה". לדבריה, השינוי הממשי ביותר הוא בגישה הישראלית - "מעתה והלאה, בין אם חמאס ישרוד או לא, צה"ל יטפל בעזה כמו בגדה המערבית, ויכנס ויצא בכל עת שיראה צורך".