לאחר המתנה מורטת עצבים של שעות, ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן א-ת'אני כינס אתמול בשעה 20:45 מסיבת עיתונאים, והיה הראשון שבישר לעיני המצלמות והעולם על "הצלחת מאמצי התיווך וההגעה להסכם" הפסקת אש בעזה. הסיפור של המתווכת השנויה במחלוקת ששיחקה משחק דו-פרצופי ובשלב מסוים הורחקה מהמשא ומתן.
לבשורה על פריצת דרך במגעים ובהגעה לעסקה לשחרור חטופים, קדם סבב שיחות המשא ומתן המשמעותי שאירחה הפעם קטאר בדוחה ולא מצרים. וכך היא הביאה לכך שבסופו של דבר, ההכרזה על ההסכם יצאה דווקא מהמתווכות שנחשבת לדו-פרצופית.
הורחקה מהמו"מ - וחזרה
ב-9 בנובמבר, לפני מעט יותר מחודשיים, דובר משרד החוץ הקטארי מאג'ד אל-אנסארי שהפך לפנים מוכרות בשנה האחרונה הודיע: "מאמצי התיווך מושהים, נחדש אותם עם השותפים כשתהיה רצינות לסיום המלחמה". בה בעת הוא הבהיר כי "קטאר לא תקבל את העובדה שהתיווך יהיה כלי לסחיטתה".
כחודש לאחר מכן, ב-10 בדצמבר, אל-אנסארי כבר נשמע אחרת במסיבת העיתונאים שקיים. "הסיבה להקפאת המשא ומתן בעבר הייתה חוסר רצינות כלשהי, והיום אנחנו רואים שמתקיימים מגעים חדשים. אנחנו מייחלים לכך שהמגעים האלו יביאו למצב חדש בכל מה שקשור לרצינות של הצדדים להגיע לפתרון", הוא אמר ואותת שדוחה חזרה לתמונה.
קטאר מעניקה מקלט לאנשי חמאס
עם זאת, גם כשמבחינת קטאר היא הורידה רגל מהגז בתיווך, לפחות למראית עין, היא לא מנעה ממנהיגי חמאס להמשיך ולשהות בדוחה. לא ניתן להתעלם מהעובדה שבמהלך 15 חודשי המלחמה, מנהיגי חמאס תופסים מחסה בדוחה שבקטאר. כלומר, המדינה המתווכת ראתה במי שביצעו מעשי זוועה נגד ישראל - אורחים רשמיים וסיפקה להם מקלט.
ברז הכסף של עזה
יותר מכך, קטאר מיצבה את עצמה בשנים האחרונות כגורם מפתח מבחינת חמאס. היא לא רק מארחת את בכיריה, אלא גם נהגה לספק להם סכומי עתק - עשרות מיליוני דולרים מדי חודש. במסגרת המדיניות שהובילה ממשלת נתניהו ב-2018, הפכה קטאר לכלי "לקניית" שקט בעזה, עם 30 מיליון דולר שנכנסו לרצועה.
תחילה, המענק הקטארי שנכנס מדי חודש לרצועה כלל 15 מיליון דולר שנכנסו באמצעות מזוודות מזומנים - מה שעורר ביקורת על המאפיה. בהמשך, הסכום של המענק הקטארי גדל ל-30 מיליון דולר בחודש והמנגנון שלו השתנה, כך שהוא הועבר למשפחות - באמצעות כרטיס נטען שאיתו הן פדו את המענק בבנקים ברצועת עזה.
השליח הקטארי מוחמד אל-עמאדי שהחזיק בתואר הרשמי של "ראש הוועדה לשיקום רצועת עזה", היה זה שחלש על ברז הכספים הקטארי. הוא נהג לנוע בקו שבין ישראל לעזה, העביר את המענק הקטארי לרצועה, מימן את הפרויקטים לשיקומה - והפך לאיש עסקים ששני הצדדים נשענו עליו עד לטבח הרצחני ב-7 באוקטובר. גם בישראל התמכרו לבוס מדוחה, עד כדי שראו בו כמושיע שהמשיך למלא את תפקידו כשהתחלפו ממשלות.
על אף שזמן קצר לפני 7 באוקטובר, חמאס תדלק את העימותים על הגדר ואיפשר למאות צעירים עזתיים לקיים התפרעויות מדי ערב בכמה מוקדים בגבול - המענק הקטארי נכנס לרצועת עזה עוד בראש השנה 2023.
אל-ג'זירה בשירות חמאס
ערוץ הטלוויזיה הקטארי, אל-ג'זירה, מילא תפקיד מרכזי במלחמה בשירות הנרטיב של חמאס והעניק לו את שירותיו כדי לזרוע לוחמה פסיכולוגית ולהשפיע על דעת הקהל. רשת השידור הקטארית פרסמה דיווחים רבים שהתבררו כפייק ניוז ושירתו את חמאס והסיתה ללא הרף נגד ישראל.
ב-5 במאי הממשלה אישרה פה אחד את סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל, 28 שנים אחרי שהוקם. בחודש אוקטובר האחרון צה"ל חשף מסמכים של חמאס והג'יהאד האיסלאמי שאישרו כי 6 עיתונאים פעילים בערוץ אל-ג'זירה הם מחבלים בארגוני הטרור.
בנוסף, צה"ל חושף מסמכים נוספים שמצביעים על שיתוף פעולה הדוק בין חמאס לערוץ. בין הממצאים שנחשפו הם איסור על הערוץ לבקר את הארגון, דרך הסתרת מקרים של רקטות כושלות ועד להקמת קו תקשורת מאובטח בין חמאס לאל-ג'זירה.