העימות הכלכלי בין ארצות הברית לשכנותיה הגיע לנקודת רתיחה בעקבות החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ להטיל מכסים נוקשים על יבוא ממקסיקו, קנדה וסין. במהלך דרמטי שמאיים לשבש את יחסי הסחר בצפון אמריקה, הכריזו קנדה ומקסיקו על צעדי תגמול מיידיים – צעד שעלול להוביל להסלמה מסוכנת במלחמת הסחר המתהווה.

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הודיע כי מדינתו תשיב מלחמה שערה באמצעות הטלת מכסים בשיעור זהה של 25% על יבוא מארצות הברית בהיקף חסר תקדים של עד 155 מיליארד דולר. במקביל, נשיאת מקסיקו קלאודיה שיינבאום הורתה למשרד הכלכלה להפעיל מיד תעריפי תגמול, במה שמסתמן כתגובה המתואמת ביותר של שתי המדינות מאז חתימת הסכם הסחר החופשי בצפון אמריקה (NAFTA) בשנות ה-90.

ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו (צילום: AP)
ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו בהצהרה על מכסי התגמול, הלילה|צילום: AP

המתיחות צפויה להחריף עוד יותר בשל מנגנון הסלמה ייחודי שהוכלל בצו הנשיאותי של טראמפ. המנגנון מאפשר העלאה אוטומטית של שיעורי המכס האמריקניים במקרה של תגובת נגד מצד המדינות הנפגעות – תרחיש שכלכלנים מזהירים כי עלול להוביל לספירלה הרסנית של העלאות מכסים הדדיות.

בעוד קנדה ומקסיקו מיהרו להגיב בחריפות, סין – המעצמה הכלכלית השלישית שנפגעה מהצו – בחרה בינתיים להמתין ולא להודיע על צעדי תגמול למעט הגשת תלונה לארגון הסחר העולמי. שתיקתה של בייג'ינג מעוררת ספקולציות לגבי האסטרטגיה שתנקוט בהמשך, על רקע המתיחות המתמשכת בינה לבין וושינגטון.

קלאודיה שיינבאום, שנבחרה לנשיאת מקסיקו החדשה (צילום: רויטרס)
קלאודיה שיינבאום, נשיאת מקסיקו: "אנחנו לא רוצים עימות, בעיות לא נפתרות על ידי הטלת מכסים"|צילום: רויטרס

על פי הצו הנשיאותי, שייכנס לתוקף ביום שלישי, יוטלו מכסים של 25% על מרבית היבוא מקנדה ומקסיקו, ו-10% על יבוא מסין. עם זאת, נקבע שיעור מופחת של 10% על יבוא אנרגיה מקנדה – צעד שמשקף את התלות האמריקנית באספקת נפט, גז טבעי וחשמל משכנתה מצפון.

פקידים בכירים בממשל האמריקני מודים בשיחות סגורות כי קיים חשש מהשפעת המכסים על האינפלציה – נושא רגיש במיוחד עבור טראמפ, שעלה לשלטון בין השאר על רקע הבטחתו להוריד את יוקר המחיה. ההחלטה להטיל מכס מופחת על אנרגיה עשויה לשקף ניסיון למזער את הפגיעה במחירי הדלק והחשמל לצרכן האמריקני.

טראמפ הצדיק את המהלך בטענה שהוא נועד "להגן על האמריקנים", תוך שהוא מאשים את שלוש המדינות באוזלת יד במאבק בהברחות סמים ובהגירה בלתי חוקית. ואולם, הניתוח של ייל, שפורסם בסוכנות הידיעות AP, מצביע על כך שהמכסים צפויים דווקא לפגוע בכיסם של האמריקנים: משק בית ממוצע בארצות הברית צפוי לאבד הכנסה שוות ערך ל-1,170 דולר בשנה כתוצאה מהתייקרות מוצרי צריכה.