באירופה מעריכים כי טראמפ חזר בו ושינה את דעתו בנוגע לסיום המהיר של המלחמה באוקראינה, כך דווח אתמול (חמישי) בפייננשל טיימס. גורמים רשמיים באיחוד האירופי שנפגשו בימים האחרונים עם צוותו של הנשיא הנכנס קיבלו את הרושם כי הוא צפוי להמשיך לתמוך צבאית וביטחונית באוקראינה, בניגוד לטענות שלו כי יפעל לסיים את המלחמה "בתוך 24 שעות".

ההערכה בקרב הגורמים השונים בבריסל היא כי טראמפ פתוח יותר להמשיך ולסייע צבאית לאוקראינה, למרות שבקמפיין הבחירות שלו טען כי לא יספק עוד סיוע צבאי "שלא בצורה של הלוואה". "כל הצוות של טראמפ אובססיבי לתחושה של כוח ומחפש כוח, אז הם מעריכים מחדש את הגישה שלהם לאוקראינה", אמר אחד הגורמים.

זלנסקי נפגש בפריז עם טראמפ ומקרון (צילום: רויטרס)
זלנסקי נפגש בפריז עם טראמפ ומקרון|צילום: רויטרס

פקידים באיחוד האירופי אמרו כי משיחות שערכו עם אנשיו של טראמפ עולה הרושם כי הנשיא והממשל החדשים טרם גיבשו החלטות וצעדים כיצד הם מתכוונים לסיים את המלחמה באוקראינה, וכי התמיכה הצבאית לאוקראינה מארה"ב תימשך גם לאחר השבעתו של טראמפ ב-20 בינואר. לפני חודשים אחדים הצהיר טראמפ כי הוא מצפה שהמלחמה "תסתיים עוד לפני שהוא יכנס לבית הלבן".

עוד אומרים גורמים באירופה כי לא צפויה נטישה מוחלטת של ארה"ב את אוקראינה, מכיוון שהדבר מזכיר לאנשיו של טראמפ את "הנסיגה המזעזעת" של ארה"ב מאפגניסטן באוגוסט 2021, והם ירצו להימנע ממחזות דומים באוקראינה. רק השבוע אותת טראמפ על חזרה מההצהרות הקודמות שלו בנוגע לסיום המלחמה באוקראינה, ואמר כי "שישה חודשים תהיה הערכה ריאליסטית יותר לסיום המלחמה". קית' קלוג, שליחו המיוחד של טראמפ למלחמה, אמר השבוע בראיון בפוקס ניוז כי היעד שלו הוא לסיים את המלחמה ב-100 ימים.

קית' קלוג, השליח המיוחד של טראמפ לאוקראינה (צילום: רויטרס)
קית' קלוג, השליח המיוחד של טראמפ לאוקראינה|צילום: רויטרס

עדות נוספת לדשדוש המאמצים של טראמפ לסיום המלחמה היא העובדה שקלוג היה אמור לבקר בימים אלה בקייב ובבירות נוספות באירופה כדי לקדם את מתווה סיום המלחמה. הביקור נקבע לפני שבועות, אולם בימים האחרונים נדחה והמגעים עדיין אינם קרובים לכדי גיבוש ותיאום.

לאורך הימים האחרונים הבהירו באוקראינה ובמדינות נוספות באירופה כי יש צורך להציג לקייב ערבויות ביטחוניות מוצקות וממשיות לסיום המלחמה, כך שרוסיה לא תוכל לפלוש אליה או לתקוף אותה שוב בעתיד. טראמפ מתנגד באופן מוחלט להזמין את אוקראינה להצטרף לנאט"ו, גם במסגרת הסכם כולל לסיום המלחמה. בכך הוא מיישר קו באופן חד-משמעי עם פוטין ורוסיה.

מתקפת מל
מתקפת מל"טים של צבא רוסיה על קייב, אוקראינה|צילום: רויטרס

הלילה התייחס טראמפ לאפשרות של פגישה עם פוטין ואמר כי הנשיא הרוסי "רוצה לפגוש אותו", וכעת נעשים מאמצים לתאם את הפגישה. מוקדם יותר השבוע אמר דובר הקרמלין כי "טרם התקבלה בקשה לשיחה בין פוטין וטראמפ. אתמול אמרה ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני, מי שנחשבת לאחת המנהיגות האירופיות שיותר מקורבות לטראמפ, כי היא מצפה שארה"ב "לא תתנתק" מאוקראינה, ואמרה כי "על טראמפ לשלב בין דיפלומטיה להרתעה".