מאז אתמול בערב, חמאס פועל בניסיון להדהד את הסכם הפסקת האש בעזה כהישג, אלא שתושבי רצועת עזה זוכרים היטב שמי שהמיט עליהם אסון ב-7 באוקטובר היה לא אחר מאשר ארגון הטרור. לאחר 15 חודשים של מלחמה, העזתים בעיקר מעודדים מכך שהיא הגיעה לסיומה ויודעים שהם הולכים לחזור לאזורים הרוסים.
"מה הרווחנו מ-7 באוקטובר?" תהתה אלנה, תושבת הרצועה. "466 ימים של מוות, פחד, רעב, עקירה, הרס, חורבן וחוסר תועלת לחינם!! לזה אנחנו יכולים לקרוא: שמחה עצובה. זו הייתה מלחמה חסרת היגיון להפליא". כרים, תושב הרצועה, הוסיף: "זהו, חבר'ה, זה נכון ששרדנו עם הגוף שלנו, אבל אנחנו לא נשרוד עם הזיכרונות שלנו ומה שנשאר מאיתנו תוך חיפוש ישועה. החלמה מהירה לכל הפצועים במלחמה הנוראית הזו, בהמתנה להבאה".
גם סילואן, תושבת עזה, הצטרפה לרוח הדברים: "אני מרגישה כמו השורדת היחידה בבוקר של יום הפסקת האש". אמש היא לעגה כי "כמה מהרעולי פנים שיצאו אחרי 455 ימים במחבוא חוגגים כהוכחה לניצחון. איך אפשר להעביר להם את העצב שלנו שיום ראשון יגיע והמשפחה שלי תהיה בין יותר ממיליון וחצי אנשים באוהלים? בשלוש השנים הקרובות לפחות?"
אתמול נשא בכיר חמאס מוסא אבו-מרזוק, נאום "ניצחון" בעוד שרצועת עזה מתמודדת עם הרס מוחלט ומציינת יותר מ-46 אלף הרוגים ויותר מ-110 אלף פצועים מתחילת המלחמה. הנאום מנותק מהלך הרוח בעזה וטען כי "ההישג הצבאי והביטחוני של חמאס ב-7 באוקטובר יעבור מדור לדור". לדבריו, ישראל ניסתה לחסל את חמאס, אבל לא הצליחה".
זמן קצר מרגע הנאום, ברשתות הפלסטיניות כבר החלו ללעוג למוסא אבו-מרזוק ועקצו אותו על כך שניסה להציג את דבריו כ"נאום ניצחון" - אף על פי שזה רחוק מהמציאות המורכבת ותמונות ההרס שניכרים ברצועת עזה.
ועדיין, בעזה היו גם תמונות אחרות שגם אליהן יש להפנות את תשומת הלב, בצל החשש שחמאס ישתקם ברצועה ביום שאחרי. אמש, ברחובות ח'אן יונס, נסע רכב ובו פעילי הזרוע הצבאית של חמאס שקיימו מפגן ראווה ברחובות.
בסרטון אחר שהגיע מעזה, מחבל מהזרוע הצבאית של חמאס תועד מאיים עם אקדח מונף. "אנחנו בשטח מכוונים את הכדורים שלנו לעבר האויב ונישאר בשטח!", אמר כשסביבו מריעים העזתים וקוראים - "אללה אכבר".
גם בעולם הערבי העיניים הלילה היו נשואות לעבר ההכרזה על הפסקת האש בעזה, ויש מי שיצא לרחובות לחגוג - בצידון שבלבנון, בחמאה שבסוריה וגם בירדן ובמוקדים אחרים. גם שם היה מי שניסה לשווק זאת כהישג לחמאס ויישר קו עם הנרטיב של ארגון הטרור הרצחני.
בטולכרם: "אפס סובלנות להרמת דגלי חמאס".
גם ברחבי הגדה יצאו לתהלוכות כדי לחגוג את "ניצחון חמאס" ואת סיום המלחמה ברצועה, אך בהשתתפות מוגבלת. ברמאללה נשמעו קריאות תמיכה בחמאס ובמוחמד דף, בחברון המנגנונים ניסו למנוע מפגני תמיכה בחמאס, בשכם התקיימו שיירות רכבים ובמחנה הפליטים ג'נין נשמעו קריאות "אללה אכבר" מהמסגדים וחולקו ממתקים.
מנגד, ל-N12 נודע כי באזור טולכרם וקלקיליה תוגברה פעילות המנגנונים של הרשות הפלסטינית, כאשר מושל טולכרם כינס ישיבה, שבמסגרתה הדגיש כי "לא תהיה סובלנות כלפי הנפת דגלי חמאס או הסתובבות חמושים ברחובות", ואף הנחה לפעול ביד קשה כנגד כל חמוש או כנגד כל מניף דגל חמאס.
בסעודיה בירכו וגם החות׳ים התייחסו
משרד החוץ הסעודי בירך הלילה על הסכם הפסקת האש שהושג בעזה. "הוא מדגיש את החשיבות של טיפול בשורש הסכסוך", ולאפשר לעם הפלסטיני לממש את זכויותיו ובראשן הקמת מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה מזרח ירושלים בגבולות 67'.
דובר החות'ים מוחמד עבד א-סלאם אמר: "עם הגעת המערכה הזו לסיומה עם ההכרזה על הפסקת האש בעזה, הסוגיה הפלסטינית הייתה ונותרה הראשונה שעל האומה לשאת באחריות עליה". אולם הוא לא ציין אם משמעות הפסקת האש מבחינתם היא הפסקת הפעולות נגד ישראל.