נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך לספק כותרות - והפעם הוא עלה להתקפה נגד דרום אפריקה, אחת המדינות העוינות ביותר לירושלים. טראמפ האשים את המדינה, שכידוע עומדת בחזית המאבק נגד ישראל בבית הדין הבין-לאומי בהאג, ואמר שדרום אפריקה מחרימה אדמות, מפירה זכויות אדם - ועושה דברים נוראים.
Trump on South Africa: "Terrible things are happening in South Africa ... they're confiscating land and actually they're doing things that are perhaps far worse than that." pic.twitter.com/Wj49Whf71C
— Aaron Rupar (@atrupar) February 3, 2025
![צוות התביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בהאג (צילום: רויטרס)](https://img.mako.co.il/2024/01/28/hauge_south_africa_re_autoOrient_i.jpg)
"דרום אפריקה מחרימה אדמות, ומתייחסת למעמדות מסוימים של אנשים בצורה רעה מאוד", כתב ברשת החברתית Truth Social. "זה מצב רע מאוד, שבתקשורת ובשמאל הרדיקלי לא טורחים להזכיר". עוד האשים כי "יש שם לכל הפחות הפרת זכויות אדם מסיבית, שמתרחשת לעיני כול".
"ארצות הברית לא תתמוך בזה", הבהיר. "נפעל נגד התופעות האלה. כמו כן, אפסיק את כל המימון העתידי שיועד לדרום אפריקה - עד שתושלם חקירה מלאה של המצב הזה". במקביל, שר החוץ הטרי של ארה"ב, מרקו רוביו, ביקר הלילה בפנמה - ואף הגיע לסיור בתעלת פנמה - אחד מנתיבי הספנות החשובים ביותר במרכז אמריקה, שסביבו היה לנשיא עניין רב השבוע.
![מזכיר המדינה מרקו רוביו (צילום: reuters)](https://img.mako.co.il/2025/01/20/marco2001_autoOrient_i.jpg)
גם הלילה טען טראמפ כי סין מפעילה את תעלת פנמה, "למרות שהיא לא הוענקה לסין. הם מפירים את ההסכם ואנחנו הולכים לקחת אותה בחזרה או שמשהו עוצמתי מאוד הולך להתרחש". אמש שר החוץ מרקו רוביו הבהיר לנשיא פנמה מולינו כי הנוכחות הסינית מהווה איום על תעלת פנמה, וטען כי בהיעדר שינוי בסטטוס קוו - ארה"ב תנקוט צעדים להגן על זכויותיה.
בשנים האחרונות הפכה דרום אפריקה לאחת מבעלות הברית החשובות ביותר של רוסיה, בין השאר על רקע חברותן של השתיים בפורום הכלכלי BRICS (ברזיל, רוסיה, הודו, סין, דרום אפריקה). במסגרת המלחמה באוקראינה, בשעה שרבות ממדינות המערב הפסיקו את מרבית העסקים ולא סייעו ביטחונית לרוסיה, דרום אפריקה נחשדה כמי ששילחה אוניות עם אמל"ח וחומרים כימיים עבור התעשיות הביטחוניות ברוסיה, למרות הכחשה רשמית. למרות הקשר ההדוק בין שתי המדינות, פוטין נמנע לבקר בפסגת BRICS שנערכה במדינה, בשל החשש שייעצר בשל חברותה בחוקת רומא המעגנת את עקרונות בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג שהוציא צו מעצר נגד נשיא רוסיה.