נשיא רוסיה פוטין ונשיא איראן מסעוד פזשכיאן חתמו ביום שישי על הסכם מקיף לשיתוף פעולה אסטרטגי בין המדינות, לאחר תקופה ארוכה וממושכת של ניסוחים קפדניים ומדוקדקים. ההסכם בפירוש מרחיב את היחסים הצבאיים והביטחוניים בין המדינות, שכבר נמצאים ברמה גבוהה במיוחד, ועוסק גם בשורה ארוכה של נושאים נוספים, כמו למשל תחום הגרעין וסוגיות אזרחיות.
ההסכם מדאיג רבים בישראל, וצפוי להביא לשדרוג ביכולותיה הביטחוניות של איראן בחסותה של מדינה שנחשבת בעל חשיבות רבה ביחסי החוץ של מדינת ישראל. גם לאחר דחיקתו של צבא רוסיה מסוריה בימים שלאחר המהפכה והדחת אסד - בישראל עדיין רואים חשיבות גדולה ביחסים עם רוסיה, משורה ארוכה של סיבות נוספות.
במסגרת ההסכם החליטו טהראן ומוסקווה להעמיק את שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן, למשל בתחום המודיעין. סעיף 4 בהסכם קובע כי שתי המדינות יגבירו את שיתוף המודיעין ביניהן, וסוכנויות המודיעין שלהן יעבדו בשיתוף פעולה למען ביטחון שתי המדינות. עוד קובע ההסכם כי שתי המדינות לא יעניקו סיוע לארגונים בדלניים שעלולים לסכן את המדינה השנייה בהסכם.
אחד הדברים המרכזיים הבולטים מההסכם הביטחוני, היא כי למרות השדרוג שבו - הוא עדיין הסכם ביטחוני ברמה מוגבלת. סעיף מרכזי שלא מופיע בהסכם, שאולי ניתן היה לצפות שיופיע בהסכם לשיתוף פעולה ביטחוני-אסטרטגי הוא סעיף שקובע כי איראן ורוסיה יסייעו אחת לשנייה צבאית במקרה שאחת מהן מותקפת. כך, רוסיה לא מחויבת לסייע לאיראן אם במקרה היא תותקף, באופן תיאורטי, על ידי ישראל או ארה"ב.
בהקשר זה, מה שכן קובע ההסכם, הוא כי אף אחת מהמדינות החתומות בהסכם לא תעניק סיוע ביטחוני למדינה שלישית שתוקפת את המדינה הנוספת בהסכם. כלומר, באופן תיאורטי, רוסיה לא תוכל לספק סיוע ביטחוני לישראל אם היא תתקוף את איראן.
ההסכם בין רוסיה ואיראן עוסק גם בפיתוח וקידום תוכנית גרעין "אזרחית". בין השאר מופיעה במסמך התייחסות לסיוע של רוסיה לאיראן להקים תחנת כוח גרעינית בעיר בושהר - סוגיה מוכרת שהעבודה עליה כבר החלה. באופן טבעי, אין התייחסות לתוכנית הגרעין של איראן שעלולה להפוך לתוכנית גרעין צבאית.
ההסכם גם מעגן ומעמיק את שיתוף הפעולה הצבאי של רוסיה ואיראן בכל הקשור לערוצי תקשורת ישירים, חילופי משלחות, ידע, מדריכים, תערוכות נשק - בכל תחומי הצבא. עוד עולה מההסכם כי שתי המדינות ירחיבו את התרגילים הצבאיים ביניהן - גם בשטחן הטריטוריאלי וגם מחוצה לו, כלומר ככל הנראה בים. איראן ורוסיה גם קבעו להעמיק את שיתוף הפעולה בתחומי הים הכספי - אותו אזור שמשמש להעברת נשק ואמצעי לחימה מאיראן לרוסיה.