מאחורי שורות ארוכות של גדר תיל מיוחד, ועם צבא קטן של אנשי אבטחה מיומנים, נשיא קוריאה הדרומית המודח יון סוק-יאול מנסה בימים האחרונים להימנע ממעצר בלתי נמנע. כוחות הביטחון הרשמיים בקוריאה הדרומית ניסו כבר לפחות פעמיים שונות להוציא לפועל צו מעצר מבית המשפט נגדו, אך עד כה לא הצליחו לעשות זאת. ביעד מבוצר סמוך לבירה סאול, רושם יון פרק נוסף במשבר הדמוקרטי והחוקתי במדינה.

הנשיא יון, שהודח מתפקידו על ידי הפרלמנט בעקבות החלטתו להטיל משטר צבאי במדינה ב-3 בדצמבר, נמצא במעונו הרשמי של נשיא המדינה בפרוורי הבירה סאול. הבית נחשב ליעד מאובטח ומבוצר במיוחד, והוא ממשיך ליהנות משירותי יחידת האבטחה הנשיאותית, שאנשיה מגלים לו נאמנות גבוהה. עורך דינו שב והבהיר בימים האחרונים כי הוא לא יסכים לצו המעצר נגדו.

האזינו לפרק של "אחד ביום" עם ד"ר אלון לבקוביץ', מומחה לקוריאה מאוניברסיטת בר-אילן:

 כך, בתחילת השבוע, ניסו כוחות הביטחון המקומיים להגיע לביתו ולעצור אותו, אך נתקלו בהתנגדות של ממש. ניכר כי בקוריאה הדרומית עושים כל שאפשר כדי להימנע מאלימות במסגרת האירועים האחרונים, וכך במשך שעות עמדו גורמי הביטחון משני צידי המתרס - עד שהשוטרים שבאו לעצור את יון נאלצו פעמיים לחזור על עקביהם בידיים ריקות.

הבית המבוצר של הנשיא המודח יון (צילום: reuters)
הבית המבוצר של הנשיא המודח יון|צילום: reuters

אנשי הביטחון והמשטרה אינם מתמודדים רק מול כוחות האבטחה של יון, אלא גם מול קהל של תומכים קנאים ונאמנים שלו, שנחושים למנוע את מעצרו. אותם אנשים, שנוכחים סמוך לביתו של יון בעשרות ובמאות, מונעים בגופם את כניסת השוטרים לבית הרשמי. לפי דיווח ברויטרס, רבים מתומכיו של יון הם גמלאים, אך יש גם לא מעט צעירים שמרנים שמרגישים כי "עליהם להגן על המדינה שלהם".

יון סוק-יאול, נשיא דרום קוריאה (צילום: רויטרס)
יון סוק-יאול, נשיא דרום קוריאה|צילום: רויטרס

הפעלתנות הרבה של תומכיו של יון מעודדת אותו להימנע ממעצר. הבוקר אמר לראשונה עורך דינו של הנשיא המודח כי רק אם תתקבל החלטה מפורשת להסיר אותו מתפקידו על ידי בית המשפט החוקתי במדינה - החלטה שטרם התקבלה, הוא יסכים לצו המעצר נגדו.

עד עתה סירב הנשיא יון להתייצב לשורת זימונים שקיבל, וניכר כי הוא עושה ככל יכולתו כדי למשוך זמן ולנסות לגבש את מהלכיו תוך כדי תנועה. עוד אמר עורך הדין כי יון ממשיך לשהות בביתו, ואין בכוונתו לברוח. לפני כשבועיים הודיע התובע הכללי בקוריאה הדרומית כי חל עליו איסור מוחלט לעזוב את המדינה.

הפרלמנט בדרום קוריאה הצביע בעד הדחת הנשיא יון (צילום: reuters)
הפרלמנט בדרום קוריאה הצביע בעד הדחת הנשיא יון|צילום: reuters

עורך דין נוסף שלו צוטט ברויטרס אומר כי יון רואה בניסיונות המעצר שלו כמהלכים "מוטים פוליטית" שנועדו להשפיל אותו בציבור בכך שהוא ייראה בתקשורת מובל באזיקים, ולכן הוא מסרב למעצר. הוא הוסיף ואמר כי יון ומקורביו רואים בעימות הנוכחי כ"מלחמה אידאולוגית" בין אלו שמסורים לדמוקרטיה והחופשית ואלה שלא. "אם משהו ישתמש - אנו אומרים שזה עלול להפוך למלחמת אזרחים".

פרעות לאחר שהוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה (צילום: לפי סעיף 27 א')
פרעות לאחר שהוכרז משטר צבאי בדרום קוריאה|צילום: לפי סעיף 27 א'

הציבור בקוריאה הדרומית נחצה באופן של ממש בשאלת התמיכה בהחלטתו של יון להטיל משטר צבאי, לכאורה כדי להתמודד עם ניסיונות חדירה אופוזיציוניים של גורמים התומכים בקוריאה הצפונית, ואילו אחרים שרואים בהחלטה כניסיון "לחטוף" את הדמוקרטיה. עד עתה בוצעו כמה מעצרים של בכירים במערכת הביטחונית הקוריאנית בעקבות ההחלטה להטיל משטר צבאי, כולל שר ההגנה לשעבר ומפקד הכוחות המיוחדים שהובילו את הדברים בפועל, אך גם יון עצמו נמצא בראש רשימת המבוקשים.